преко иду режњеви сланине
Што би ми рекли на кашику

Боранија са сланином и павлаком

Боранија са сланином и павлаком
Боранија

Сматрам да смо ми мајстори у прављењу јела од бораније. И то без претеривања. Па не морате да путујете по свету, довољно је да погледате филмове са “запада“ па да видите како они једу боранију. Само мала гомилица у тањиру на коју се обавезно мрште деца и њихов коментар како деца не воле поврће.

Код нас се боранија спрема на хиљаду начина. Можете као салату, можете као чорбасту, запечену само са јајима, може и као мусака са месом. Ма са боранијом идеја никад доста. Елем, ја боранију спремам врло често јер ми је та навика остала од моје баке, мамине маме. Она није била нека куварица, просто није имала талента, али је волела боранију мноооого и спремала је доста добро. Била је професор биологије тако да је кухиња била на десетом месту. Овај рецепт је доста познат, али стекла сам утисак да се слабо прави. Зато га сада радо делим са вама.  🙂

12  режњева суве сланине, 1кг бораније, 1 већа главица црног лука, кисела павлака 400гр, 3 струка младог белог лука, 5 комада јаја, соли бибера по укусу, 1 кашика соли за барење бораније, уље

У већи лонац ставите воду да проври са кашиком соли. Додајте боранију и кувајте је док не буде полу кувана а то је отприлике 20 минута. Црни лук ситно исецкајте пропржите на уљу и све заједно додајте у неку већу чинију. Насецкајте и бели лук па додајте онако свеж у чинију. Додајте процеђену боранију, соли и бибера, па је измешајте са луком и уљем. Посебно умутите павлаку и цела јаја па додајте и промешајте. науљите мало плех па ставите пола бораније. Ставите преко листове сланине, па другу половину, па сланину. Пеците на 180 степени око пола сата, тј док се сланина не испече и док јаја и павлака не буду готови. И то је то. Одлично јело, брзо готово и нема много муке. А боранију можете коју год сорту хоћете. Све су одличне.  ПРИЈАТНО!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *