А,Б,В о КЕТО исхрани
Кето исхрана,  Мали савети распеваног кувара,  Што би ми рекли на кашику

А,Б,В о КЕТО исхрани и младе тиквице за ручак

А,Б,В о КЕТО исхрани…

Драги моји ви добро знате да је ваша Распевана Куварица у току са трендовима у кулинарству и исхрани. Овог пута потрудила сам се да вас научим нешто о КЕТО исхрани која је постала јако популарна (опет). Једно време је негде осамдесетих била баш популарна међу свтским џет сетом да би од прошле године кренуо ајде да кажем КЕТО бум. Као што се приметили намерно не помињем реч дијета јер ово није класична дијета. Ово је начин исхране прилагођен чишћењу оранизма.

Драги моји ви добро знате да је ваша Распевана Куварица у току са трендовима у кулинарству и исхрани. Овог пута потрудила сам се да вас научим нешто о КЕТО исхрани која је постала јако популарна (опет). Једно време је негде осамдесетих била баш популарна међу свтским џет сетом да би од прошле године кренуо ајде да кажем КЕТО бум. Као што се приметили намерно не помињем реч дијета јер ово није класична дијета. Ово је начин исхране прилагођен чишћењу оранизма.Шта то значи? Па сликовито да вам дочарам путем измењеног режима исхране ви свој организам доводите у идеално стање. Ослушкујете свој организам и трудите се да задовољите све његове потребе на најбољи могући начин.  Користите намернице које су дозвољене, које спадју у такозвану ''кето групу намерница. Ниски проценат угљених хидрата а јако висок проценат масти (low carb high fat LCHF исхрана). Тело улази у такозвано стање кетозе.  Врло једноставно. Додуше у почетку баш и не али... идемо редом. Кетоза представља природни процес који тело покреће у тренуцима да преживимо када смо гладни. Како то ради? Па тако што замењује глукозу ( која је знамо главни извор енергије) и прелази на масти. Тако се масти троше. А код трошења глукозе масти се једноставно складиште, тј. таложе се беспотребно у нашем организму. И ту КЕТО исхрана ступа на снагу уз помоћ метаболизма ствара кетоне који настају у јетри од разлагања масти. И практично ми смањењем уноса угљених хидрата подстичемо метаболизам да брже ради и ствара кетоне. А ти кетони су уствари идеални покретач енергије у нашем телу и идеална замена за глукозу.
А,Б,В о КЕТО исхрани

Шта то значи? Па сликовито да вам дочарам путем измењеног режима исхране ви свој организам доводите у идеално стање. Ослушкујете свој организам и трудите се да задовољите све његове потребе на најбољи могући начин. Користите намернице које су дозвољене, које спадју у такозвану “кето групу намерница. Ниски проценат угљених хидрата а јако висок проценат масти (low carb high fat LCHF исхрана). Тело улази у такозвано стање кетозе. Врло једноставно. Додуше у почетку баш и не али… идемо редом.

Кетоза представља природни процес који тело покреће у тренуцима да преживимо када смо гладни. Како то ради? Па тако што замењује глукозу ( која је знамо главни извор енергије) и прелази на масти. Тако се масти троше. А код трошења глукозе масти се једноставно складиште, тј. таложе се беспотребно у нашем организму. И ту КЕТО исхрана ступа на снагу уз помоћ метаболизма ствара кетоне који настају у јетри од разлагања масти. И практично ми смањењем уноса угљених хидрата подстичемо метаболизам да брже ради и ствара кетоне. А ти кетони су уствари идеални покретач енергије у нашем телу и идеална замена за глукозу.

Ко све може користити КЕТО исхрану? Уз лекарску контролу сви којима је преписана а овако... па рецимо сви преко 21. године. Није препоручљива код адолесцената јер се у пубертету развијамо па су нам итекако потребне одређене намернице. Оно што треба напоменути да се КЕТО исхраном доста губи и на тежини и да је често користе као једну од најефикаснијих дијета јер за релативно кратко време можете изгубити повећи број килограма. А тежина се губи веома просто. Када наше тело уђе у стање кетозе оно троши за енергију масти које су у нашем организму и самим тим се директно мршави. Још једанпут морам да напоменем КЕТО исхрана није само обична дијета за мршављење. Напротив, са медицинске тачке гледишта има прегршт добробити за наш организам. Кетони представљају идеално гориво за наш мозак па се КЕТО исхрана користи у побољшању концентрације и фокуса. Такође код епилептичара је познато да се исхрана заснива баш на КЕТО исхрани. КЕТО исхрана помаже приликом регулисања шећера у крви чак се и препоручује особама које имају дијабетес тип 2. И те особе обично потпуно прелазе на овај режим исхране. КЕТО  исхрана вам даје више енергије и самим тим ћете се осећати позитивно. Регулисаће вам потпуно метаболизам. Такође ће прочистити крвне судове и регулисати притисак.  Код притиска је потребна консултација са лекарима јер не би требало избацити терапију него упоредо са исхраном смањивати.
А,Б,В о КЕТО исхрани

Ко све може користити КЕТО исхрану? Уз лекарску контролу сви којима је преписана а овако… па рецимо сви преко 21. године. Није препоручљива код адолесцената јер се у пубертету развијамо па су нам итекако потребне одређене намернице.

Оно што треба напоменути да се КЕТО исхраном доста губи и на тежини и да је често користе као једну од најефикаснијих дијета јер за релативно кратко време можете изгубити повећи број килограма. А тежина се губи веома просто. Када наше тело уђе у стање кетозе оно троши за енергију масти које су у нашем организму и самим тим се директно мршави.

Још једанпут морам да напоменем КЕТО исхрана није само обична дијета за мршављење. Напротив, са медицинске тачке гледишта има прегршт добробити за наш организам. Кетони представљају идеално гориво за наш мозак па се КЕТО исхрана користи у побољшању концентрације и фокуса. Такође код епилептичара је познато да се исхрана заснива баш на КЕТО исхрани. КЕТО исхрана помаже приликом регулисања шећера у крви чак се и препоручује особама које имају дијабетес тип 2. И те особе обично потпуно прелазе на овај режим исхране.

КЕТО исхрана вам даје више енергије и самим тим ћете се осећати позитивно. Регулисаће вам потпуно метаболизам. Такође ће прочистити крвне судове и регулисати притисак. Код притиска је потребна консултација са лекарима јер не би требало избацити терапију него упоредо са исхраном смањивати.

Оно што треба посебно нагласити је да прве недеље исхране док не доведемо организам у потпуну кетозу појавиће нам се нус појаве које врло брзо нестају. То је опадање косе (углавном оштећене), нервоза због потребе за јефтиним и штетним слаткишима, акне по лицу и телу (због чишћења организма), непријатан задах на киселину (кратко свега два, три прва дана), благи свраб на кожи главе. И наравно мало ће вам крчати црева само док се не усталите. У наредним постовима објаснићу грешке које чинимо у КЕТО исхрани када једноставно свој организам не доводимо у стање кетозе. Јер кад организам није у стању кетозе ми осећамо велику глад и једу нам се угљени хидрати посебно хлеб и тестенине. Оно што је дозвољено јести :месо и јаја, зелено поврће као што су купус, спанаћ, зеље, кељ, карфиол, броколи, риба и морски плодови ,млечни производи са високим садржајем масти путер, кајмак, сир, коштуњаво воће орах, лешник, бадем , макадемијан орах, семенке сунцокрета, од воћа само бобичасто воће малине, купине, боровнице, од заслађивача природних стевиа и еритрол. Оно што није дозвољено јести је: житарице, шећер, мед, јаворов сируп, од воћа јабуке, банане, цитруси, све врсте кртола и све врсте махунарки осим младе бораније. У наредним постовима објашњаваћу још неке појединости а за остало ме слободно можете питати.  Данас на менију за ручак сам имала младе тиквице, бели, црни лук, сланиницу и јаје. Врло лако за спремање и јако укусно. Што је најважније даје енергију таман колико треба. Ово је за једну особу. Младу тиквицу ољуштите поделите на пола па је мало посолите. Ставите на роштиљ или на плотну (сув тигањ) и пецните са обе стране. Када мало омекша склоните на тањир. Један шнит сланине мало дебљи (тупа страна ножа) исеците на коцке. Црни лук млади или стари (стари пола) исеците на колутове. Бели лук такође исеците на парчиће. Ставите у плех пек папир па на папир половину сланинице. Преко тиквице, па преко црни и бели лук. Одозго поспите мало бибера. На крају додајте другу половину сланинице одозго. Све то у рерну да се добро запече.  Слободно лук нека мало загори јер се тако карамелизује и отпушта природни шећер.   Када се испече преко ставите једно јаје на око.  И ето једног предивног ручка без угљених хидрата. А што се тиче сланинице гледајте да купујете од провереног касапина јер не сме да има адитиве. А наставак следи у наредном посту  :) где ћу вам указати на најчешће грешке. Пријатно.
А,Б,В о КЕТО исхрани

Оно што треба посебно нагласити је да прве недеље исхране док не доведемо организам у потпуну кетозу појавиће нам се нус појаве које врло брзо нестају. То је опадање косе (углавном оштећене), нервоза због потребе за јефтиним и штетним слаткишима, акне по лицу и телу (због чишћења организма), непријатан задах на киселину (кратко свега два, три прва дана), благи свраб на кожи главе. И наравно мало ће вам крчати црева само док се не усталите.

У наредним постовима објаснићу грешке које чинимо у КЕТО исхрани када једноставно свој организам не доводимо у стање кетозе. Јер кад организам није у стању кетозе ми осећамо велику глад и једу нам се угљени хидрати посебно хлеб и тестенине.

Оно што је дозвољено јести :

месо и јаја, зелено поврће као што су купус, спанаћ, зеље, кељ, карфиол, броколи, риба и морски плодови ,млечни производи са високим садржајем масти путер, кајмак, сир, коштуњаво воће орах, лешник, бадем , макадемијан орах, семенке сунцокрета, од воћа само бобичасто воће малине, купине, боровнице, од заслађивача природних стевиа и еритрол.

Оно што није дозвољено јести је:

житарице, шећер, мед, јаворов сируп, од воћа јабуке, банане, цитруси, све врсте кртола и све врсте махунарки осим младе бораније.

У наредним постовима објашњаваћу још неке појединости а за остало ме слободно можете питати.

Данас на менију за ручак сам имала младе тиквице, бели, црни лук, сланиницу и јаје. Врло лако за спремање и јако укусно. Што је најважније даје енергију таман колико треба.

Ово је за једну особу. Младу тиквицу ољуштите поделите на пола па је мало посолите. Ставите на роштиљ или на плотну (сув тигањ) и пецните са обе стране. Када мало омекша склоните на тањир. Један шнит сланине мало дебљи (тупа страна ножа) исеците на коцке. Црни лук млади или стари (стари пола) исеците на колутове. Бели лук такође исеците на парчиће. Ставите у плех пек папир па на папир половину сланинице. Преко тиквице, па преко црни и бели лук. Одозго поспите мало бибера. На крају додајте другу половину сланинице одозго. Све то у рерну да се добро запече.

Слободно лук нека мало загори јер се тако карамелизује и отпушта природни шећер. Када се испече преко ставите једно јаје на око. И ето једног предивног ручка без угљених хидрата. А што се тиче сланинице гледајте да купујете од провереног касапина јер не сме да има адитиве. А наставак следи у наредном посту 🙂 где ћу вам указати на најчешће грешке. Пријатно

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *