барена паприка из рерне
Распевана зимница

Барена паприка из рерне

на килограм исечене на комадиће паприке иде скувани пресолац којим се паприка прелије када се поређа у тегле. 1,5л воде 220гр шећера 55 гр соли, 270гр алкохолног сирћета. Када проври вода све се остало стави. Паприка се стави у тегле па се врелим прелије. Добро затворити. У рерну на 100 степени око сат времена па у чаршаф док се потпуно не охлади.
Барена паприка из рерне

Сам наслов барена паприка из рерне је помало контрадикторан. Како нешто можемо барити у рерни. Обично се тако помисли. Овај рецепт када сам добила прво што ми је пало на памет је “аха, ово знам, ништа посебно, пастеризација у рерни“. Крене мени другарица да прича како нема везе са класичном пастеризацијом, како је паприка сасвим другачија, како може да се једе одмах после 24 часа. Једина ствар која се стварно разликовала је што се паприка у тегли ничим не притиска. Знате имате оне пластичне котурове што изгледају као кормило којима притискате садржај у тегли. Е овде тога нема. Једноставно напуните теглу до врха, мало је онако набијете и налијете пресолцем.

И када се заврши читав процес паприке као на слици се подигну горе. Ја сам их иначе до врха напунила.  🙂 И логично сам помислила да је могло још да стане. Тек када направите другу туру схватите да баш и није тако.

За барену паприку из рерне пресолац се кува врло једноставно. 1л воде пустите да вам проври. Склоните са рингле и одмах додајте 145гр шећера, 40гр соли и 180гр белог алкохолнох сирћета (не есенције). Ово је количина за килограм сецкане паприке. И овде је најбоље што можете да користите ону ситнију квргаву паприку само да је здрава јер се сецка на тракице.

Напуните тегле до врха паприком и мало сабијте руком. Прелијте врелим пресолцем до врха, затворите чистим новим поклопцем (никако већ коришћен) и ставите у рерну на ону решетку. На 100 степени пустите да благо крчка сат времена. То вам је баш блага температура, али довољна да у тегли мало течност струји. Када извадите из рерне увијте у неке прекриваче или шта имате док се потпуно не охладе тегле. Овако припремљену паприку можете да једете после 24 сата.

Паприка је врло необична, мекана је буквално се топи у устима, а није прекисела. А ово што се не притиска уствари омогућава да се паприка помера док се крчка у рерни. Стварно вреди. Па пријатно!!!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content