белгијски вафли
Распевани колачи

Невероватно мекани белгијски вафли

Белгијски вафли које ми овде називамо бакин колач мада има разлике…

Јуче је моја другарица добила од родбине из Белгије апарат за вафле. И то за 8 вафла. У кутији се добија и мини кувар. Много фин кувар препун идеја. Ја сам превела овај рецепт за који кажу да је један од правих белгијских. Па смо спремале одмах јуче. Пошто је још увек сезона јагода спремила сам и сос по њиховом рецепту, а и спремила сам мој намаз од јагоде за оне који хоће без алкохола. Ако стављате прах шећер поспите их вреле. Могу да стоје и по две недеље. Кад печете сипајте тесто малом кутлачом.


Састојци за вафле
500гр меког брашна тип 400
220гр путера
20гр сувог квасца
6 средњих јаја
740мл млека
3 кашике шећера
2 кесице ванилин шећера
1лимун – корица

Јуче је моја другарица добила од родбине из Белгије апарат за вафле. И то за 8 вафла. У кутији се добија и мини кувар. Много фин кувар препун идеја. Ја сам превела овај рецепт за који кажу да је један од правих белгијских. Па смо спремале одмах јуче. Пошто је још увек сезона јагода спремила сам и сос по њиховом рецепту, а и спремила сам мој намаз од јагоде за оне који хоће без алкохола. Ако стављате прах шећер поспите их вреле. Могу да стоје и по две недеље. Кад печете сипајте тесто малом кутлачом. Састојци за вафле 500гр меког брашна тип 400  220гр путера 20гр сувог квасца 6 средњих јаја 740мл млека 3 кашике шећера 2 кесице ванилин шећера 1лимун - корица  Сос од јагода: 300 гр јагода 100 гр шећера 1 чашица ликера од чоколаде или намаз од јагоде  ???????????????? Квасац ставите у 200мл млека са једном кашиком шећера. Добро размутите квасац и оставите само 5 минута. Млеко треба да буде топло. Помешати жуманца, отопљени путер, млеко са квасцем, преостали шећер, корицу лимуна, ванилу и преостало млеко. Све промешајте и добро сједините. Постепено додајте брашно. На крају лагано умешајте снег од беланаца. Морате пажљиво спатулом да мешате да беланаца не падну. Маса је доста ретка да знате. Мени је било мало необично. Пеку се око 3 минута. Од ове количине испадну око 40 вафла. Сос од јагода се спрема тако што се јагоде очисте и исецкају па се дода кристал шећер. Може и смеђи. Ставите на ринглу па кувајте на средњој ватри 20 минута. Додајте ликер од чоколаде па на најтишој ватри уз мешање кувајте равно 3 минута. Ако нећете са алкохолом можете да направите сос или џем од јагода са белгијском чоколадом. Како волите. Ја сам користила мој намаз од јагоде са чоколадом. Па пријатно драги пријатељи!
Белгијски вафли

Сос од јагода:
300 гр јагода
100 гр шећера
1 чашица ликера од чоколаде или намаз од јагоде са чоколадом
??????????????????????????????????????


Квасац ставите у 200мл млека са једном кашиком шећера. Добро размутите квасац и оставите само 5 минута. Млеко треба да буде топло. Помешати жуманца, отопљени путер, млеко са квасцем, преостали шећер, корицу лимуна, ванилу и преостало млеко. Све промешајте и добро сједините. Постепено додајте брашно. На крају лагано умешајте снег од беланаца. Морате пажљиво спатулом да мешате да беланаца не падну. Маса је доста ретка да знате. Мени је било мало необично. Пеку се око 3 минута. Од ове количине испадну око 40 вафла.

Сос од јагода се спрема тако што се јагоде очисте и исецкају па се дода кристал шећер. Може и смеђи. Ставите на ринглу па кувајте на средњој ватри 20 минута. Додајте ликер од чоколаде па на најтишој ватри уз мешање кувајте равно 3 минута. Ако нећете са алкохолом можете да направите сос или џем од јагода са белгијском чоколадом. Како волите. Ја сам користила мој намаз од јагоде са чоколадом који производим на мом пољопривредном газдинству Белица. Па пријатно драги пријатељи!

Не заборавите да ме запратите на инстаграму јер ускоро креће велика наградна игра.
Белгијски вафли

Не заборавите да ме запратите на инстаграму јер ускоро креће велика наградна игра.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *