Белолучани хлеб
Теста и пите

Белолучани хлеб (Нанин хлеб)

“Дал’ да зготовим час овај белолучани леба ааа Мирко?“ “Па како год ‘оћеш Нано. Могла би ако те не мрзи. Имамо госте па таман уз оне пихтије и сир.“ И тако крене прича за хлеб за који искрено нисам ни знала. Е, сад, да се вратим мало уназад. Позове мене тадашњи мој момак ( јако фин дечко не знам шта је мени било 🙂 ) да одемо у  посету до једног села на Јастребцу. И тако се ја нађем у кући Мирка и Надежде зване Нана, врло финих људи и пре свега одличних домаћина. Нана куварица изузетна. Пошто смо ми банули изненада реши она да спреми неки “БЕЛОЛУЧАНИ“ хлеб.

Тада сам ја већ увелико кувала из чистог задовољства и наравно “све знала“. Још тада су сва знања из света кулинарства била моја. 🙂 🙂 🙂 Можеш мислити. И Нана позове мене да ми покаже како се спрема белолучани хлеб и ја онако самоуверено ставим до знања да сам одлична куварица која све зна па и белолучани хлеб. Пазите, да се разумемо, појма нисам имала али нема везе. Битно је да ја све знам.

Одем ја са Наном у кухињу да “ватам цаке“ за рецепт који сам “знала“. Она је све то радила онако одокативно а ја сам код куће касније направила тачну меру које се и данас придржавам.

1дл млаког млека и четвртина коцке квасца заједно са кашичицом шећера се стави да ускисне. Класично као за свако дизано тесто.  Промешајте 300гр просејаног брашна са кашичицом соли и четвртином кашичице соде бикарбоне. Додајте једно жуманце.

 

2дл млека млаког четвртина коцкице квасца и кашичица шећера да надође. 300гр просејаног брашна, 1дл јогурта, на врх ножа соде бикарбоне, кашичица соли, кашика отопљног путера и једно жуманце. На крају додати онај квасац са млеком.
Белолучани хлеб

Сипајте 1дл јогурта, кашику отопљеног путера и још 1дл млека. Све добро сједините. Пазите, тесто ће бити лепљиво и мекано. Када кренете да радите рукама обавезно науљите руке да се не би лепило.

Све сјединити варјачом добро.
Белолучани хлеб

Узмите неку стаклену ванглу или емајлирану и добро је са унутрашње стране целу истрљајте ченом белог лука. Слободно доста притискајте да мало изађу сокови.

премазати стаклену чинију ченом белог лука.
Белолучани хлеб

Ставите тесто и испретискајте науљеним прстима. Око једна кашика уља треба. Одозго ставите самолепљиву фолију.

Замесити тесто не много тврдо и ставити преко самолепљиву фолију
Белолучани хлеб

Тесто пустите да нараста на топлом да се дуплира. Видећете како ће тесто да поприми благ мирис и укус белог лука али не превише.

да се тесто удвостручи
Белолучани хлеб

Калуп за хлеб онај правоугаони премажите кашичицом отопљеног путера па поспите свуда сусам.

калуп премазати уљем и скроз посути сусамом
Белолучани хлеб

Ставите тесто па и њега поспите сусамом. Мала напомена. Тесто се не меси много. Само колико да буде скроз сједињено. По некад волим јачи укус белог лука па додам и ситно сецкана два чена у тесто.

Ставити тесто, ситно исецкано пола чена белог лука и одозго сусам
Белолучани хлеб

Пече се на 180 степени око 45 минута. Унапред се извињавам због ове слике батерија је цркла.

Пећи на 180степени око 40минута у зависности од рерне.
Белолучани хлеб

Све у свему јако леп овај Нанин хлеб. Било ми је занимљиво што га зове белолучани хлеб као и салату од паприка. Још једна ствар. Овај хлеб се прави у малом калупу, па ако имате више гостију правите више комада мањих . Да знате много је леп ако се сервира уз неке егзотичне паштете мада га ја искрено највише волим уз ајвар. Текстура му је мало другачија у односу на обичан хлеб па није за чорбаста јела чисто да знате. Може али ја не препоручујем. И на крају…Тај момак је отишао за Бразил, Нану и Мирка сам видела још једно два пута на мојим хорским пропутовањима. Али зато кад год спремим овај хлеб подсетим се на један леп период мог живота. Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *