Брусница
Мали савети распеваног кувара

Брусница изузетно здрава

Брусница,  лат. Vaccinium macrocarpon , је грмолика биљка са црвеним трпким плодовима. Њено порекло је из Северне Америке, где су је индијанци  користили као храну, лек а неретко и у религијске сврхе. Због својих својстава спада међу најлековитије биљке. Плодови свих врста брусница су јестиви и имају широку примену у прехрамбеној индустрији и у индустрији лекова. С’обзиром да се користи доста у кулинарству и да је то мање више познато покушаћу мало да објасним и њена лековита својства. Чине је 4 врсте: Vaccinium erythrocarpum, Vaccinium macrocarpon, Vaccinium microcarpum и Vaccinium oxycoccos. Латинско име је изведеница и у буквалном преводу значи кисела бобица.

Брусница невероватно здрава
Брусница

 

Ово воће не садржи холестерол па је самим тим изузетно здраво за срце и крвне судове. У једној студији је утврђено да шака дневно ових плодова сушених благотворно утиче на превенцију кардио васкуларних болести. Брусница има пуно витамина Ц и одлична је за имунитет посебно у зимском периоду.

Селен са групом других антиоксиданата је такође заступљен у већем проценту у односу на друго воће па се стога препоручује у исхрани, посебно код деменције и алцхајмерове болести.

Од минерала ту су калијум, фосфор, манган и калцијум.

Брусница се користи у исхрани као: свеж плод, сушено воће, џем, сок, сируп, вино или чај. Производи се и као лек у облику сирупа за децу сирупа и мелема за одрасле и таблета за одрасле. Такође се користи и у козметици.

Научна испитивања су показала је брусница ефикасна у лечењу ешерихије коли посебно сок од бруснице и чај и да је смањен ризик за повратак бактерије.  Добро се показала у превентиви и лечењу артритиса, реуматизма, дијабетеса, дијареје, болести (инфекције) коже, очију, против болести јетре. Чај је такође ефикасан код болести уринарног тракта, посебно код упале бешике.

Код полно преносивих болести сок је имао запажених резултата тако да је једна студија показала да је сок помогао при лечењу гонореје много више неголи неки антибиотици.

Код упале грла и гласница чај има антисептичко и антибиотско дејство. Код промуклости једноставним гргорењем топлог чаја грло се опоравља у року од два до три дана. Посебно се то односи на певаче и за њих се баш препоручује узимање чаја од бруснице.

Што се тиче кулинарства брусница има широку примену како у дезертима тако и у сланим јелима. Позната је комбинација соса од бруснице са ћурећим месом као и у мешавини за надев за свињску роладу. Код слаткиша издваја се тарт од бруснице као и разни кексеви било са чоколадом или без. Џем од бруснице је изузетно здрав и користи се као додатак у многим јелима. Сируп од бруснице је одличан као прелив за палачинке, сладолед и торте.

Надам се да сам успела мало да вам мало објасним колико је брусница здрава. Код нас у Србији је тек од пре десетак година почело мало озбиљније узгајање и како су рекли стручњаци наша клима погодује брусници. Ја сам направила ето колачиће са брусницом док сам ово писала па изволите.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *