Бурек са јабукама
Распевани колачи,  Теста и пите

Једноставно – савршен БУРЕК са јабукама

И, шта ћемо сад?

Елем, одакле да почнем. Ааа, да прво јабуке… Ставила сам килограм и двеста. Зашто, појма немам. Ваљда је било толико. Знате када из пуне кесе вадите, па љуштите и рендате, па кад вам се пије кафа а ви кажете доста, биће ово довољно. Е тако сам ја рекла доста. Мислим да је било доста јер сам баш рендала а и богати слојеви су били јабука а не само онако посуто.

Додуше, морам вам признаати да сам и шећер онако из кесе посипала. То је по кашика то знам. Коре су испале фантастичне. Како сам мислила да су никакве када сам отворила паковање испадоше супер. Дебље су таман да упију сок од јабука. Купила сам их у оној руској радњи и нешто су баш јефтине шездесет и кусур динара. Ни мало нису жилаве. И тако пун прелеп укус. Више јабука него кора и невероватно освежава. Нисам правила коре али биће и са домаћим.

Састојци: 500 гр средњих кора за питу, 1200 гр јабука сорте ајдаред, 100 гр путера, пола шипке ваниле, сок од пола лимуна, шећер по потреби, 10 гр цимета

Елем, одакле да почнем. Ааа, да прво јабуке... Ставила сам килограм и двеста. Зашто, појма немам. Ваљда је било толико. Знате када из пуне кесе вадите, па љуштите и рендате, па кад вам се пије кафа а ви кажете доста, биће ово довољно. Е тако сам ја рекла доста. Мислим да је било доста јер сам баш рендала а и богати слојеви су били јабука а не само онако посуто. Додуше морам ваам признаати да сам и шећер онако из кесе посипала. То је по кашика то знам. Коре су испале фантастичне. Како сам мислила да су никакве када сам отворила паковање испадоше супер. Дебље су таман да упију сок од јабука. Купила сам их у оној руској радњи и нешто су баш јефтине шездесет и кусур динара. Ни мало нису жилаве. И тако пун прелеп укус. Више јабука него кора и невероватно освежава. Нисам правила коре али биће и са домаћим.
Бурек са јабукама

Растопите путер скроз, у течан. Јабуке ољуштите и нарендајте. Додајте у јабуке лимунов сок, цимет и средину из шипке ваниле. Округли калуп од 28 цм премажите кашиком путера. Од оних кора одвојите 4 коре. Једну кору ставите до пола у плех а пола ван плеха. Ту половину што је у плеху премажите кашиком путера па поспите кашику шећера. Ставите преко другу кору до пола, а пола опет напоље. Исто преко половине ставите кашику путера и кашику шећера. Трећу кору такође ставите пола у плех пола споља све у круг али овај пут без путера и шећера. На четврту кору само кашика шећера.

Преко ставите добар слој ренданих јабука. Онако лепо свуда. Поспите кашиком шећера јабуке па преко ставите кору коју сте мало нагужвали. Попрскајте кашиком путера па поспите кашиком шећера. Ставите јабуке па поспите јабуке кашиком шећера. Тако до краја, док не утрошите сав материјал.

Оне половине што су биле споља само савијте на унутра једну преко друге. На сваку ставите мало путера и мало шећера. Буквално по кашичицу, не више. Једну кору оставите са стране. Пошто су коре средње, нису танке има их отприлике 12-13. Ту кору коју сте оставили ставите преко скроз. Увек прекривам питу једном кором коју после бацим јер је препечна. То вам је да пита не изгори одличан трик.

Растопите путер скроз у течан. Јабуке ољуштите и нарендајте. Додајте у јабуке лимунов сок, цимет и средину из шипке ваниле. Округли калуп од 28 цм премажите кашиком путера. Од оних кора одвојите 4 коре. Једну кору ставите до пола у плех а пола ван плеха. Ту половину што је у плеху премажите кашиком путера па поспите кашику шећера. Ставите преко другу кору до пола, а пола опет напоље. Исто преко половине ставите кашику путера и кашику шећера. Трећу кору такође ставите пола у плех пола споља све у круг али овај пут без путера и шећера. На четврту кору само кашика шећера. Преко ставите добар слој ренданих јабука. Онако лепо свуда. Поспите кашиком шећера јабуке па преко ставите кору коју сте мало нагужвали. Попрскајте кашиком путера па поспите кашиком шећера. Ставите јабуке па поспите јабуке кашиком шећера. Тако до краја, док не утрошите сав материјал. Оне половине што су биле споља само савијте на унутра једну преко друге. На сваку ставите мало путера и мало шећера. Буквално по кашичицу, не више. Једну кору оставите са стране. Пошто су коре средње, нису танке има их отприлике 12-13. Ту кору коју сте оставили ставите преко скроз.
Бурек са јабукама

Пече се на 180 степени око 35 минута. Комбинација врућ ваздух грејачи. Сад како је код вас сами одредите. У сваком случају није прејака ватра. Она кора одозго служи да се прва корица не пресуши. Она треба да буде баш печена. Онда је бурек одличан. Пустите да се охлади пре севирања.

Ето драги моји, ко каже да је бурек само са месом и да је бурек само од домаћих кора. Постоји и бурек са јабукама и бурек од “дивљих“ кора ако ме разумете. Па…. пријатно пријатељи…

П. С. Ако желите неке одличне савете скокните до инстаграм профила и запратите ме.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content