Чајни кексићи прављени печатом за колаче
Распевани колачи

Чајни кексићи прављени печатом за колаче

Буквално се топе…

Јутрос сам поставила моју новогодишњу честитку са фотографијом кексића. Игром случаја су новогодишњи мотиви јер сам те модле имала. Чак их нисам ни ја купила, него је моја снаја још пре две године купила и тако су само стајали. Што би наш народ рекао ватали прашину. Гомилу порука сам добила на инстаграму када ћу поставити рецепт, како сам их правила и слично.

Елем, како је све почело…

Сетим се ја давно заборављеног рецепта за кекс и решим да се мало играм. Уствари добила сам нову играчку Горење мултипрактик – миксер робот са једном главом. Прво сам хтела да испробам тесто јер се тесто најтеже мути. Тако знате ког је квалитета апарат. Мој братанац од 5 година је наваљивао да правимо заједно неке колаче па ми је ово било идеално. Три муве од једном. Квалитетно проведено време, испробавање новог апарата и скидање прашине не само са модли него и са прастарог рецепта који имам.

Рецепт је иначе за неке дрвене модле које су као печат онај за колач славски. Само су округле. Е ја сам мало изменила рецепт за ове савремене модле које имају онај федер, да када притиснете изађе облик. Као за оне переце. Могу вам рећи да је испало савршено. Одличан ако желите да украшавате као оне медењаке или ако желите да правите онај спекулас кекс.

Састојци: 130гр маргарина (не путера јер са путером је мекше и мало се разлива), 70гр прах шећера, кашика меда, 1 жуманце, 2 кашичице екстрата ваниле, 150гр брашна, 80гр оштрог брашна, равна кашика чоколаде у праху (за чоколадно млеко Несквик или неки други).

Јутрос сам поставила моју новогодишњу честитку са фотографијом кексића. Игром случаја су новогодишњи мотиви јер сам те модле имала. Чак их нисам ни ја купила, него је моја снаја још пре две године купила и тако су само стајали. Што би наш народ рекао ватали прашину. Гомилу порука сам добила на инстаграму када ћу поставити рецепт, како сам их правила и слично. Елем, како је све почело...Сетим се ја давно заборављеног рецепта за кекс и решим да се мало играм. Уствари добила сам нову играчку Горење мултипрактик - миксер робот са једном главом. Прво сам хтела да испробам тесто јер се тесто најтеже мути. Тако знате ког је квалитета. Мој братанац од 5 година је наваљивао да правимо заједно неке колаче па ми је ово било идеално. Три муве од једном. Квалитетно проведено време, испробавање новог апарата и скидање прашине не само са модли него и са прастарог рецепта који имам. Рецепт је иначе за неке дрвене модле које су као печат онај за колач славски. Само су округле. Е ја сам мало изменила рецепт за ове савремене модле које имају онај федер, да када притиснете изађе облик. Као за оне переце. Могу вам рећи да је испало савршено. Рецепт је иначе одличан ако желите да украшавате као оне медењаке или ако желите да правите онај спекулас кекс. Састојци: 130гр маргарина (не путера јер са путером је мекше и мало се разлива), 70гр прах шећера, кашика меда, 1 жуманце, 2 кашичице екстрата ваниле, 150гр брашна, 80гр оштрог брашна, равна кашика чоколаде у праху (за чоколадно млеко Несквик или неки други). Пенасто умутите маргарин са шећером у праху и медом. Додајте жуманце и ванилу и даље мутите. Прашкасте састојке помешајте па полако сипајте кашику по кашику и даље мутите миксером. Добићете фино тесто јако мекано које се благо лепи за руке. Ставите у кесу од замрзивача и оставите у фрижидеру на два сата. Тесто развијте оклагијом на рецимо пола малића дебљине. Уствари, колико желите само да није претанко. Тесто се при печењу не разлива и не нараста. Остаће исти облик. Зато је идеално за рељефне шаре. Вадите облике модлом и стављајте директно на пек папир. Пече се у зависности од рерне. Код мене је то било на 200 степени око 8 до 10 минута. Оставите у плеху да се потпуно охладе кексићи. Када будете извадили биће мекани скроз. После 10 минута тврди, а после 2 сата идеални јер су хидроскопни. Могу да потрају сигурно месец дана. И да знате много су добри ако желите неком на поклон да однесете. Има сад оних модли са разним порукама па ето прилике. За шарање ројал ајсингом су врхунски. Пријатно драги пријатељи! П.С. ако нисте запратили инстаграм налог учините то јер ускоро креће наградни конкурс.
Чајни кексићи прављени печатом за колаче

Пенасто умутите маргарин са шећером у праху и медом. Додајте жуманце и ванилу и даље мутите. Прашкасте састојке помешајте па полако сипајте кашику по кашику и даље мутите миксером. Добићете фино тесто јако мекано које се благо лепи за руке. Ставите у кесу од замрзивача и оставите у фрижидеру на два сата. Тесто развијте оклагијом на рецимо пола малића дебљине. Уствари, колико желите само да није претанко. Тесто се при печењу не разлива и не нараста. Остаће исти облик. Зато је идеално за рељефне шаре. Вадите облике модлом и стављајте директно на пек папир. Пече се у зависности од рерне. Код мене је то било на 200 степени око 8 до 10 минута. Оставите у плеху да се потпуно охладе кексићи. Када будете извадили биће мекани скроз. После 10 минута тврди, а после 2 сата идеални јер су хидроскопни.

Могу да потрају сигурно месец дана. И да знате много су добри ако желите неком на поклон да однесете. Има сад оних модли са разним порукама па ето прилике. За шарање ројал ајсингом су врхунски.

Пријатно драги пријатељи!

П.С. ако нисте запратили инстаграм налог учините то јер ускоро креће наградни конкурс.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *