од шећера по површини испуцају
Распевани колачи

Чајни кексићи са поморанџом

Драга моја по саставу делује дивно али какав ће бити крајњи резултат направи и пробај! То сам себи рекла угледавши на папиру овај рецепт. По саставу сличан оним кексићима а опет има неколико цака. Када видите у рецепту цитрусно воће, корица и сок, а нигде вам не пише тачна грамажа може да буде врло незгодно. Онда наступа она позната изрека “осетити тесто под руком“. Мени се то управо десило. Поморанџа коју сам купила је била изузетна, ни много велика а ни много мала. Поделила сам је на пола и обе половине руком директно исцедила у ванглу. Била је софтанија, са пуно сока, тако да је мера из рецепта који сам имала, аутоматски пала у воду. Онда је наступило оно “под руком“ Додавала сам брашно по потреби, док нисам добила тесто какво треба да буде. А тесто треба да буде мекано али да вам се не лепи за руке.  Е, сад, има још један моменат врло битан. Печени колачи су мекани док су врели. Када се охладе они се јако стврдну. Међутим пошто су и хидроскопни треба их оставити 24 сата на собној температури и омекшаће колико је потребно. Можете их чувати до двадесетак  дана у оним кутијама за кекс од керамике или метала. И још нешто ако немате идеју шта да поклоните пријатељима ево идеје. Само их запакујте у једну лепу кутију за кекс или у целофан кесицу па са пригодном машном.  За чајне кексиће вам је потребно 125гр путера, 1,5 чаша од јогурта шећера, сок и рендана корица поморанџе (средња), кесица ванилин шећера, кесица прашка за пециво, брашна око 3 чаше, мада опет напомињем мени је мало више брашна требало. Шећер у праху једна чаша.

Путер истопити у неком суду на рингли да вам буде онако ређи.

Додајте цела јаја.

Сипите шећер и ванилин шећер,

Жицом за мућење добро све сједините, па мутите док не добије светлу скоро белу боју. Никако не мутите миксером.

Изрендајте корицу и исцедите сок од поморанџе.

Додајте једну чашу брашна и прашак за пециво. Добро промешајте па додајте остатак брашна.

Тесто треба да вам буде мекано као на слици.

Правите куглице величине кестена, па половину ваљајте у прах шећер.

Половина са прах шећером треба да вам буде горе. Ређајте на папир за печење.

Пеците на 180 степени у предходно загрејаној рерни. Колачићи ће нормално због шећера да вам испуцају, тако и треба. Пеку се у зависности од рерне око двадесетак минута. Пријатно!!!

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content