вреле палчинке се филују са беланцетом
Распевани колачи

Царске крем палачинке

Рецепт за царске крем палачинке датира још са почетка двадесетог века. Наиме, по једној причи француски кувар је требало да спреми вечеру за ћерку једног племића.  Угледни кувар, још угледнија породица, вечера за “ла крем“ француског друштва. Ћерка тог грофа је инсистирала да десерт буде јединствен. И тако је он измислио ове палачинке, али је још и уз те палачинке измислио причу о неком цару који их је обожавао. Гости вечере били су одушевљени. И тако се рецепт нашао на менију једне посластичарнице у Паризу. Е сад како је рецепт доспео до Србије не знам, али се појавио у издању кувара из 1924. Пријатељица моје баке је имала тај кувар и ја сам из њега преписала рецепт где је била и ова прича.

Палачинке су пре свега необичне. Укус им се разликује од обичних, као и текстура. Буквално када једете топе вам се у устима као да једете неки крем од ваниле. Оне се не спремају као обичне у великој количини јер су доста “јаке“. Иде једна евентуално две палачинке по особи. Сервирају се без додатака или са врло мало ораха посутог.

Ово је мера за 4 палачинке. Обично се спрема дупла мера али ја сам их спремала за маму која их обожава па ми је било довољно четири.  Умутите пенасто 20гр путера са кашиком шећера.

царске крем палачинке
царске крем палачинке

Додајте два жуманцета и добро сједините.

царске крем палачинке
царске крем палачинке

Додајте 50гр меког брашна и кесицу ванилин шећера.  Све то добро сједините.

Сипајте млека онолико колико је потребно да се добије тесто за палачинке, али за нијансу гушће. Врло мала нијанса је у питању па поведите рачуна. И млека вам је потребно отприлике једна чаша можда и мање. И да вас не збуни количина састојака, мислићете да је свега мало. Верујте није.

Умутите беланца са 3 кашике шећера и на врх ножа соли у чврст снег.

Палачинке пеците само са једне стране. И не ваља да вам се препеку, тј. да порумене.  Како испечете палачинку, одмах, на врелу ставите три кашике умућеног беланцета и увијте. И тако сваку.

Већ сам напоменула да се ништа не додаје осим евентуално мало ораха. Палачинке се једу млаке. Па пријатно вам било!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *