чоколадно небо са јагодама
Распевани колачи

Cielo cioccolato con fragole (чоколадно небо са јагодама)

Пошто је сезона јагода сетила сам се једног јако занимљивог рецепта за чоколадно небо са јагодама који сам пре једно десетак година добила. _Неке ствари су ми око рецепта биле чудне али сам се касније просто навикла. Прихватила их тако да не мењам рецепт. Можда зато што сам ја навикла да се овакви кремови сервирају у стакленим чашама, али облик ми баш није био по мерилима. Бар не мојим. И мало ме је поколебао босиљак као декорација јер сам обично наилазила на нану и ја сама сам увек уз такве кремове стављала листове нане.

А онда када сам га по први пут направила и сервирала ништа од тога ми није било важно. Укус предиван текстура изузетна. А и изглед ми је био супер (бар су ми тако рекли пријатељи први дегустатори).

Cielo cioccolato con fragole (чоколадно небо са јагодама)  Пошто је сезона јагода сетила сам се једног јако занимљивог рецепта који сам пре једно десетак година добила. неке ствари су ми око рецепта биле чудне али сам се касније просто навикла. Прихватила их тако да не мењам рецепт. Можда зато што сам ја навикла да се овакви кремови сервирају у стакленим чашама, али облик ми баш није био по мерилима. Бар не мојим. И мало ме је поколебао босиљак као декорација јер сам обично наилазила на нану и ја сама сам увек уз такве кремове стављала листове нане. А онда када сам га по први пут направила и сервирала ништа од тога ми није било важно. Укус предиван текстура изузетна. А и изглед ми је био супер (бар су ми тако рекли пријатељи први дегустатори).  Елем, да кренем са рецептом. Помешати 40гр густина са 200мл млека хладног из фрижидера. У шерпу ставите 200мл млека, 3 кашике шећера и 100гр чоколаде. Ставите да се отапа чоколада у млеку. Када се отопи чоколада сипајте млеко са густином па уз стално мешање кувајте док не проври. Од момента када проври смањите ватру на средњу па уз стално мешање кувајте 5 минута. Склоните са ватре па у врело додајте 50гр путера. 200гр чишћених јагода испасирајте у блендеру или штапним миксером. Додајте 150гр шећера. Ставите у шерпу и на средњој ватри кувајте само да струји 15 минута. На крају додајте 2 листа желатина, вратите на ринглу два до три минута. Тако врућ сипајте у крем од чоколаде. Све добро сједините. Сипајте у неку стаклену ванглу па да се прохлади на собнојтемператури пола сата пре него што се стави у фрижидер да одстоји преко ноћи. Сервира се на плитком тањиру, поспе се какаом, поред сецкане јагоде. На крем се стави лист босиљка. Крем је некако пенаст, прелепог споја укуса чоколаде и јагода. А иначе се једе виљушком малом јер се јагоде додатно умачу у крем. Искрено спремала сам ја и у чаши па сам додавала слатку павлаку и супер је али сам хтела да направим оригинал како сам га добила од другарице. Па пријатно!!!
чоколадно небо са јагодама

Елем, да кренем са рецептом. Помешати 40гр густина са 200мл млека хладног из фрижидера. У шерпу ставите 200мл млека, 3 кашике шећера и 100гр чоколаде. Ставите да се отапа чоколада у млеку. Када се отопи чоколада сипајте млеко са густином па уз стално мешање кувајте док не проври. Од момента када проври смањите ватру на средњу па уз стално мешање кувајте 5 минута.

Склоните са ватре па у врело додајте 50гр путера. 200гр чишћених јагода испасирајте у блендеру или штапним миксером. Додајте 150гр шећера. Ставите у шерпу и на средњој ватри кувајте само да струји 15 минута. На крају додајте 2 листа желатина, вратите на ринглу два до три минута. Тако врућ сипајте у крем од чоколаде. Све добро сједините. Сипајте у неку стаклену ванглу па да се прохлади на собнојтемператури пола сата пре него што се стави у фрижидер да одстоји преко ноћи.

Сервира се на плитком тањиру, поспе се какаом, поред сецкане јагоде. На крем се стави лист босиљка. Крем је некако пенаст, прелепог споја укуса чоколаде и јагода. А иначе се једе виљушком малом јер се јагоде додатно умачу у крем. Искрено спремала сам ја и у чаши па сам додавала слатку павлаку и супер је али сам хтела да направим оригинал како сам га добила од другарице. Па пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *