дроњац од јабука
Распевани колачи,  Теста и пите

Дроњац са јабукама

Дроњац са јабукама, не дроњци са јабукама. И верујте појма немам зашто. Сад ћу да вам испричам о овом рецепту само да приставим кафу. 🙂 А богами има подоста да се исприча о рецепту.

Рецепт је дошао из Мађарске (тадашње Угарске) у Ниш захваљујући једној великој љубави. Не знам да ли знате али у доба Кнеза Милоша Обреновића свиње су се извозиле тако што газда или радник крене пешице са прасићима до Аустрије или Угарске и док стигну прасићи порасту у добро утовљене свиње. Е тако је из околине Ниша један газда ангажовао свог радника да извезе свиње у Угарску. Он је отишао у неко место поред Будимпеште. Тамо је упознао ћерку ондашњег лекара. Али пошто је био сиромашан радник и пре свега православац наишао је на препреке да уопште нешто покуша. И језичка баријера је била проблем.

Прошла је година и за ту годину он је још два пута долазио са свињама у то место. И сваки пут срце му је заиграло када би угледао девојку. Негде око Тројице он наговори девојку да побегну за Ниш. Пристала је само под условом да поведе служавку која је уједно била и куварица јер се бојала хране. У данашњој терминологији вероватно је била избирљива.

Понела је сав накит који је имала и побегла је. Када је дошла у село поред Ниша затекла је уџерицу од блата и каљугу коју као богата није имала у Угарској. У почетку је било врло тешко без знања језика. А најтеже од свега је било навикавање на услове живота. Продајом дела накита сазидали су већу кућу која је имала посебну кухињу. Ту су спремали Мађарске специјалитете углавном.

Убрзо у село доселили су се прота и протиница из Сент Андреје. Од протинице су Магдалена и служавка научиле основе српског језика што им је омогућило комуникацију у Нишу. У Нишу је стекла пријатељице са којима је несебично делила рецепте.

Тако се раширио и овај рецепт. Некада се тесто пропуштало кроз специјалну дрвену виљушку која се временом изгубила. Данас обично се ставља или у шприц за шлаг или у кесу од замрзивача.

600гр брашна ставите у ванглу па додајте 1/4 кашичице соде бикарбоне, 1/4 кашичице соли, кашичицу јабуковог сирћета, нарендану на крупно једну јабуку (већу) и две кесице ванилин шећера. Све добро сједините па додајте коцку квасца који је нарастао са 2дл млаког млека и 2 кашике шећера (клсично као за сва дизана теста). 2дл павлаке за кување загрејте да буде више топла него млака па додајте тесту. Све сједините. На крају додајте једно жуманце.

Дроњац са јабукама, не дроњци са јабукама. И верујте појма немам зашто. Сад ћу да вам испричам о овом рецепту само да приставим кафу. А богами има подоста да се исприча о рецепту. Рецепт је дошао из Мађарске (тадашње Угарске) у Ниш захваљујући једној великој љубави. Не знам да ли знате али у доба Кнеза Милоша Обреновића свиње су се извозиле тако што газда или радник крене пешице са прасићима до Аустрије или Угарске и док стигну прасићи порасту у добро утовљене свиње. Е тако је из околине Ниша један газда ангажовао свог радника да извезе свиње у Угарску. Тако је он отишао у неко место поред Будимпеште. Тамо је упознао ћерку ондашњег лекара. Али пошто је био сиромашан радник и пре свега православац наишао је на препреке да уопште нешто покуша. И језичка баријера је била проблем. Прошла је година и за ту годину он је још два пута долазио са свињама у то место. И сваки пут срце му је заиграло када би угледао девојку.  Негде око Тројице он наговори девојку да побегну за Ниш. Пристала је само под условом да поведе служавку која је уједно била и куварица јер се бојала хране. У данашњој терминологији вероватно је била избирљива. Понела је сав накит који је имала и побегла је. Када је дошла у село поред Ниша затекла је уџерицу од блата и каљугу коју као богата није имала у Угарској. У почетку је било врло тешко без знања језика. А најтеже од свега је било навикавање на услове живота. Продајом дела накита сазидали су већу кућу која је имала посебну кухињу. Ту су спремали Мађарске специјалитете углавном.  Убрзо у село доселили су се прота и протиница из Сент Андреје. Од протинице су Магдалена и служавка научиле основе српског језика што им је омогућило комуникацију у Нишу. У Нишу је стекла пријатељице са којима је несебично делила рецепте. Тако се раширио и овај рецепт. Некада се тесто пропуштало кроз специјалну дрвену виљушку која се временом изгубила. Данас обично се ставља или у шприц за шлаг или у кесу од замрзивача. 600гр брашна ставите у ванглу па додајте 1/4 кашичице соде бикарбоне, 1/4 кашичице соли, кашичицу јабуковог сирћета, нарендану на крупно једну јабуку (већу) и две кесице ванилин шећера. Све добро сједините па додајте коцку квасца који је нарастао  са 2дл млаког млека и 2 кашике шећера (клсично као за сва дизана теста). 2дл павлаке за кување загрејте да буде више топла него млака па додајте тесту. Све сједините. На крају додајте једно жуманце.
дроњац са јабукама

Тесто ће да буде житко. Тако оставите пола сата на собној темепратури да нараста. Да знате уопште не мора да се дуплира. Довољно је да је тесто кренуло. Битно је пола сата да одстоји. Наравно прекрите ванглу крпом.

Тесто ће да буде житко. Тако оставите пола сата на собној темепратури да нараста. Да знате уопште не мора да се дуплира. Довољно је да је тесто кренуло. Битно је пола сата да одстоји. Наравно прекрите ванглу крпом.
дроњац са јабукама

Некада се дроњац спремао тако што се тесто полако сипало над специјалном дрвеном виљушком директно на врелу маст. И тада су били облици и величина као мали прст. Данас се изгубило коришћење те виљушке па се углавном користи или шприц за шлаг и колаче или кеса од замрзивача којој одсечете врх. Ја сам користила кесу од замрзивача јер волим мало да буду шире, мада све је искрено ствар укуса.

Некада се дроњац спремао тако што се тесто полако сипало над специјалном дрвеном виљушком директно на врелу маст. И тада су били облици и величина као мали прст. Данас се изгубило коришћење те виљушке па се углавном користи или шприц за шлаг и колаче или кеса од замрзивача којој одсечете врх. Ја сам користила кесу од замрзивача јер волим мало да буду шире, мада све је искрено ствар укуса.
дроњац са јабукама

Како ћете знати да је тесто идеално? Е ту има једна цака. Када истиснете тесто у уље ако се појаве ситне рупице тесто је савршено. Још једна цака…тесто се пржи на тишој ватри и када буде златне боје готово је. Сами ћете да видите. Ако га пржите на јакој ватри преплану и буду тврди.

Како ћете знати да је тесто идеално? Е ту има једна цака. Када истиснете тесто у уље ако се појаве ситне рупице тесто је савршено. Још једна цака...тесто се пржи на тишој ватри и када буде златне боје готово је. Сами ћете да видите. Ако га пржите на јакој ватри преплану и буду тврди.Топле дроњке поспите прах шећером и циметом. Много су лепи и мекани и сутрадан. И тако некако одишу празничном атмосфером. По некој причи доста жена из Ниша спремало је некада ове дроњце за доручак за Василицу.
дроњац са јабукама

Топле дроњке поспите прах шећером и циметом. Много су лепи и мекани и сутрадан. И тако некако одишу празничном атмосфером. По некој причи доста жена из Ниша спремало је некада ове дроњке за доручак за Василицу.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *