душанкина торта
Распевани колачи

Душанкина торта орах у залогају

Ово је торта коју мој тата спрема често. Чувена Душанкина торта. Моја мама је много воли па…Додуше у скорије време је забаталио па се опет као нешто присетио да би могло.

А иначе ова Душанкина торта и нека Јаснина торта су две старинске торте за које је тата ископао рецепте у неким куварима још из осамедесетих година. Па сам ја онда копала по интернету трагајући за историјатом ове торте дошла до јако занимљиве приче. Торта је потпуна измишљотина неке Душанке Петронијевић која је хтела да модификује чувену Рококо торту која је била популарна између два рата. Нешто јој није успело па је настала ова торта. Убрзо је овај рецепт довела до савршенства и као такав је остао потпуно непромењен још од пре Другог св. рата. Записана као Душанкина торта. Ко воли оне старинске торте пуне ораха ево…

Душанкина торта


Корица: 6 целих јаја, 6 кашика шећера, 6 кашика брашна, 3 ребра чоколаде за кување мин 60% какаа. Јаја би требало да буду средња или већа и собне температуре. Пенасто умутити жуманца са шећером, додати полако кашику по кашику чврст снег од беланаца, ситно нарендану чоколаду и брашно. Све полако сјединити дрвеном кашиком или спатулом. Пећи у округлом калупу од 26цм на 180 степени.


Фил: 350гр млевених ораха, 150мл млека 200гр путера, 250гр прах шећера, пола шипке ваниле. Загрејати млеко до кључања и полако попарити орахе. Овде водите рачуна. Ставите у неку стаклену чинију или керамичку орахе и мало по мало додајте млеко уз мешање. По рецепту иде децилитар и по али ни ја ни тата не стављамо баш измерено него од ока јер не треба да буде житка маса него чвршћа. Па рецимо да је то децилитар и по, сигурно не више. Оставити масу да се потпуно охлади. Пенасто умутити путер са ванилом и шећером у праху. Сјединити масу са попареним орасима.

Млаке корице не топле филовати. Пресече се на пола корица па пола фила иде на једну половину па преко друга половина корице па преко иде фил и са стране иде фил. Само што са стране је врло танак слој фила колико само да се измаже. Готову торту оставити на собној температури сат времена па онда у фрижидер. Торта се спрема 24 сата раније. Није као неке само да преноћи. И то је то. Одлична торта за сва славља. И за транспорт је сасвим добра.

душанкина торта
Душанкина торта

Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *