двобојни чајни кексићи
Распевани колачи

Двобојни чајни кексићи

Ево једног старинског рецепта за двобојне чајне кексиће. Много су лепи и издашни. Баш пуно испадне. Мало је пипаво док их правите али је зато невероватан ужитак док их грицкате уз чај или кафу.

Ево једног старинског рецепта за двобојне чајне кексиће. Много су лепи и издашни. Баш пуно испадне. Мало је пипаво док их правите али је зато невероватан ужитак док их грицкате уз чај или кафу.
двобојни чајни кексићи

Доста дуго могу да стоје сигурно двадесетак дана. Додуше ја нисам проверила јер се код мене одмах поједу или их носим на поклон. За тесто вам је потребно 500гр путера, прстохват соли, 850гр меког брашна тип 400, 210гр прах шећера, два цела јајета, два жуманцета, кашичицу екстрата ваниле, кесицу пашка за пециво (у оригиналу две кашичице али то је то), 1 кашика какаа и 1 кашичица цимета.

Омекшали путер добро умутити са шећером у праху, прстохватом соли и ванилом. Додати јаја и жуманца и све сјединити. Слободно миксером мутите. Додајте брашно просејано и прашак за пециво. Када све сједините масу поделите на пола. Једна половина остаје жута а у другу додајте какао и цимет. Увијте у самолепљиву фолију обе половине па у фрижидер на пола сата. После тога извадите па у замрзивач на 10 минута. У оригиналу пише тесто ставити на ледено место да се стегне.

Омекшали путер добро умутити са шећером у праху, прстохватом соли и ванилом. Додати јаја и жуманца и све сјединити. Слободно миксером мутите. Додајте брашно просејано и прашак за пециво. Када све сједините масу поделите на пола. Једна половина остаје жута а у другу додајте какао и цимет. Увијте у самолепљиву фолију обе половине па у фрижидер на пола сата. После тога извадите па у замрзивач на 10 минута. У оригиналу пише тесто ставити на ледено место да се стегне. Тесто растањите оклагијом на отприлике пола прста дебљине или за нијансу тање. Вадите модлом облике па ако тесто омекша опет ставите на само минут два у замрзивач.У посебан плех ставите жуте а у посебан браон половине. Печете на 200 степени (вентилатор) између 7 и 10 минута.Само пазите да не порумене. Вадите их када видите да је тек кренуло да румени. Скоро да су скроз бели. Оставите 10 минутада се мало прохладе ( иначе се брзо хладе) и спајајте браон са жутим кексом. Спајте медом који сте намазали у танком слоју. Оставите пола сата да ''одморе'' и то је то. Пријатно!!!
двобојни чајни кексићи

Тесто растањите оклагијом на отприлике пола прста дебљине или за нијансу тање. Вадите модлом облике па ако тесто омекша опет ставите на само минут два у замрзивач.У посебан плех ставите жуте а у посебан браон половине. Печете на 200 степени (вентилатор) између 7 и 10 минута.Само пазите да не порумене. Вадите их када видите да је тек кренуло да румени. Скоро да су скроз бели. Оставите 10 минутада се мало прохладе ( иначе се брзо хладе) и спајајте браон са жутим кексом. Спајте медом који сте намазали у танком слоју. Оставите пола сата да “одморе“ и то је то. Пријатно!!!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content