Гризопита
Теста и пите

Гризопита (за ненадане госте)

Драги моји ово је рецепт за питу са сиром у коју се ставља и гриз па је тако и настао назив “гризопита“. Уствари како сам је често спремала за разне ненадане госте, било је оно ајде дај питу са гризом, па ону где иде гриз. А ја имам 5 различитих пита што сланих што слатких где иде гриз. И, безвезе у једном разговору док сам диктирала рецепт ја измислим назив.

А пита је много добра. Врло лака за спремање и баш пуно испадне. Једино на шта треба да обратите пажњу је зачињеност, тј количина соли и бибера. Сви састојци су благи и неутрални па би ваљало да вам сир буде мало сланији и јачи. Врста сира је онај ситни који личи на сремски јер треба да се добро размазује.

Састојке махом имамо код куће.  Фил са сиром: ситан сир (кремасти) 600 гр, јаја 2, фил са гризом: јаја 3, јогурт 2 чаше, уље 1,5 чаша, кисела вода 1/2 чаше, прашак за пециво 1 кесица, соли по укусу, бибер по укусу, гриз 2 чаше, коре танке за питу 500 гр ( укупно 16 кора)

Прво сједините добро јаја и сир.

Сир би требало да буде као сремски онај само мало сланији и јачи, једноставно да се добро размазује. Умутите сир и јаја варјачом.
Гризопита

Фил од гриза направите тако што умутите јаја виљушком само колико да се сједине жуманац и беланац, додајте све течне састојке па на крају прашкасте. Оставите тако да фил “одмори“ једно 5 минута да мало набубри гриз.

Умутите јаја виљушком колико да се сједине жуманац и беланац. Ту вам треба или 3 већа или 4 мања јајета. Додајте све остале састојке и добро промешајте. Оставите 5 минута да мало набубри гриз. Соли и бибера додајете по укусу у зависности колико је слан сир. Оставите мало овог фила за премазивање на крају.
Гризопита

За сваки штап вам је потребно 4 кора значи укупно 16. Кору премажите од ивице до ивице филом од гриза. Баш је богато премажите. Преко ставите још једну кору коју такође премазујете филом од гриза и тако 3 коре. Четврта се премазује филом од сира. Оставите део фила за премазивање кора у плеху.

За сваки овај штап вам је потребно 4 танке коре. Узмите једну кору па је премажите филом од гриза. Премазујете од ивице до ивице. Ставите преко следећу кору па премажите и тако 3 коре.
Гризопита

Поведите рачуна да вам крајеви буду добро натопљени филом од гриза веома је битно. Из искуства кажем буду тврди крајеви ако немају фила.

Водите рачуна да су вам крајеви донро намазани филом то је врло битно.Четврта кора се премазује филом од сира.
Гризопита

Четврта кора се премазује филом од сира. Ту оставите свуда у круг, до ивице, по прст без фила.

Гризопита

Са стране увијте на унутра и онда уролајте.

Четврта кора се премазује филом од сира.Прво коре мало увијете ка унутра са леве и десне стране па уролате.
Гризопита

Ставите у подмазан средњи ђувеч плех јер ће пита да нарасте мало. Питу премажите филом од гриза . Што би бабе рекле добро је “учмакајте“.

Ставите у подмазан средњи ђувеч. Премажите добро остатком фила од гриза и тако оставите 10 минута.
Гризопита

Исеците питу на парчиће пре печења. Тако је оставите десет минута на собној температури.

Премажите добро остатком фила од гриза и тако оставите 10 минута. Исеците на парчиће.
Гризопита

Пеците на 180 степени око 40 минута у зависности од ваше рерне. Код мене је то средња температура.

Пеците на 180 степени док вам не порумени а то је отприлике 40 минута. Врућу извадите и оставите 15 минута пре сервирања. И сутрадан ако вам остане много је лепа. Па пријатно!!!
Гризопита

Не заборавите да преузмете кулинарски планер. Мој поклон вама 🙂

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *