интегралне погачице
Теста и пите

Интегралне погачице мекане као душа

Интегралне погачице су омиљени доручак и код младих и код старих. Као један од здравијих оброка препоручује се за оне који имају проблема са цревном флором. Погачице су велики пријатељ јогурта па је и препоручљиво конзумирати их са јогуртом или киселим млеком. Рецепт је супер лак за спремање чак и за почетнике. Одушевићете се лакоћом припреме, тако да увек можете пријатно изненадити укућане и пријатеље.

Када сам започињала писање рецепта на уму ми је била мисао “од намерница које имате у кући“. Сетила сам се онда да нема свако интегрално брашно у кући као ја 🙂 . У поплави разних брашна гледајте пре свега квалитет па после цену. Постоје брашна која су ајде да кажем “извикана“. Добра реклама, примамљиво паковање и висока цена нису нужно репер за квалитет. Икс пута сам се уверила да су поједини јефтинији производи без рекламе много бољи. Наравно ту је и навика према одређеном производу.

Морате признати да смо сви склони “заљубљивању“ у одређене производе. Ево ја сам например заљубљена у Данубиус интегрално брашно а притом ми искрено нису спонзори. Једноставно је задовољило моје критеријуме квалитета и плус увек може да се нађе по јако повољној цени у мега маркетима. Тако ја искупујем мало више по повољној цени и увек га имам код куће. Доста намерница ја тако искупујем по повољнијим ценама и увек имам кад желим нешто да умесим.

Интегралне погачице су омиљени доручак и код младих и код старих. Као један од здравијих оброка препоручује се за оне који имају проблема са цревном флором. Погачице су велики пријатељ јогурта па је и препоручљиво конзумирати их са јогуртом или киселим млеком. Рецепт је супер лак за спремање чак и за почетнике. Одушевићете се лакоћом припреме, тако да увек можете пријатно изненадити укућане и пријатеље. Када сам започињала писање рецепта на уму ми је била мисао ''од намерница које имате у кући''. Сетила сам се онда да нема свако интегрално брашно у кући као ја :) . У поплави разних брашна гледајте пре свега квалитет па после цену. Постоје брашна која су ајде да кажем ''извикана''. Добра реклама, примамљиво паковање и висока цена нису нужно репер за квалитет. Икс пута сам се уверила да су поједини јефтинији производи без рекламе много бољи. Наравно ту је и навика према одређеном производу. Морате признати да смо сви склони ''заљубљивању'' у одређене производе. Ево ја сам например заљубљена у Данубиус интегрално брашно а притом ми искрено нису спонзори. Једноставно је задовољило моје критеријуме квалитета и плус увек може да се нађе по јако повољној цени у мега маркетима. Тако ја искупујем мало више по повољној цени и увек га имам код куће. Доста намерница ја тако искупујем по повољнијим ценама и увек имам кад желим нешто да умесим.
интегралне погачице

За погачице вам је потребно : 500гр интегралног брашна, коцка квасца, кашика шећера, 1 чаша киселог млека, пола шоље од кафе (она од Донкафе) топле воде, пола шоље уља коштица грожђа, 1 жуманац, пола кашичице прашка за пециво, 1 равна кашичица соли, 1 равна кашичица бибера, опционо по укусу бели лук или у праху или пасирани, кашика мајонеза за премазивање и сусам за посипање. Ставите у топлу воду квасац и шећер само да се растопи и сједини. Не треба да нараста.

У вангли помешајте све прашкасте састојке. Додајте жуманац и квасац и на крају уље и кисело млеко. Све добро сједините. Тесто ће да буде мекано и пуфнасто а неће да се лепи за руке. Прекријте тесто да нарасте да се дуплира. То је отприлике 15 до 20 минута. Сад мало да појасним уље. Ја сам користила уље коштице грожђа а ви можете и обично. Увек имам и ароматично уље “бели лук и першун и још зачина“ јер остане од љутих папричица пуњених сиром, које остављам за зиму у уљу од коштице грожђа. А ту има белог лука и бибера и першуна и свашта још. Тако да често то уље користим због ароме. Тесто премесите и развијте га на пола прста дебљине. Ставите у плех да нараста, да се дуплира.

За погачице вам је потребно : 500гр интегралног брашна, коцка квасца, кашика шећера, 1 чаша киселог млека, пола шоље од кафе (она од Донкафе) топле воде, пола шоље уља коштица грожђа, 1 жуманац, пола кашичице прашка за пециво, 1 равна кашичица соли, 1 равна кашичица бибера, опционо по укусу бели лук или у праху или пасирани, кашика мајонеза за премазивање и сусам за посипање. Ставите у топлу воду квасац и шећер само да се растопи и сједини. Не треба да нараста. У вангли помешајте све прашкасте састојке. Додајте жуманац и квасац и на крају уље и кисело млеко. Све добро сједините. Тесто ће да буде мекано и пуфнасто а неће да се лепи за руке. Прекријте тесто да нарасте да се дуплира. То је отприлике 15 до 20 минута. Сад мало да појасним уље. Ја сам користила уље коштице грожђа а ви можете и обично. Ја увек имам и ароматично уље бели лук и першун и још зачина јер ми увек остане од љутих папричица пуњених сиром које остављам за зиму у уљу од коштице грожђа. А ту има и белог лука и бибера и першуна и свашта још. Тако да често и то уље користим због ароме. Тесто премесите и развијте га на пола прста дебљине. Ставите у плех да нараста, да се дуплира.
интегралне погачице

Премажите мајонезом отприлике пола кашичице по погачици можда и мало мање. Поспите сусамом. Тако оставите 5 минута пре него што ставите у рерну.

Премажите мајонезом отприлике пола кашичице по погачици можда и мало мање. Поспите сусамом. Тако оставите 5 минута пре него што ставите у рерну.
интегралне погачице

Пеците на 180 степени док не порумене. Пазите само да вам не порумене превише јер ће онда бити мало тврђе. Овако су мекане као душа. Вреле прекријте памучном крпом на 10 минута пре сервирања. Врло лаке за спремање а тек што се лако поједу. Па сад замислите домаће кисело млеко из глинене посуде и ове погачице.

Пеците на 180 степени док не порумене. Пазите само да вам не порумене превише јер ће онда бити мало тврђе. Овако су мекане као душа. Вреле прекријте памучном крпом 10 минута пре сервирања. Идеалне су уз кисело млеко или јогурт. Врло лаке за спремање а тек што се лако поједу. Па пријатно драги моји!
интегралне погачице

Па пријатно драги моји!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *