Иранска чорба од три врсте брашна и јогурта
Што би ми рекли на кашику

Иранска чорба од три врсте брашна и јогурта

Боже колико лепоте има у персијској кухињи. Уопште у блискоисточној. То су такви зачини, таква јела која не могу да се опишу у само једној реченици. Комбинације укуса које нама итекако пријају.

Што се тиче персијске кухиње њихове чорбе се деле у неколико подврста. Главна подела је на чорбу која може да се једе као самостално јело и такве чорбе се углавном једу зими, и оне лагане од поврћа које су у категорији предјела. Такође постоји и подела на топле и хладне. У 80% хладних чорби главни састојак је јогурт, мада га има додуше ређе у топлим.

Пре једно двадесетак година добила сам од другарицине рођаке неколицину персијских рецепата јер јој је мама Иранка. И пошто сам кренула са постављањем разних чорбица и супа сетила сам се и ових рецепата па сам “копала“ по мусавим роковницима не би ли пронашла исте. Кренућу од најједноставније а по мени једне од најлепших чорби. Иранска чорба од три врсте брашна и јогурта. Ово је мера за 4 тањира.

Иранска чорба од три врсте брашна и јогурта Боже колико лепоте има у персијској кухињи. Уопште у блиско источној. То су такви зачини, таква јела која не могу да се опишу у само једној реченици. Комбинације укуса које нама итекако пријају. Што се тиче персијске кухиње њихове чорбе се деле у неколико подврста. Главна подела је на чорбу која може да се једе као самостално јело и такве чорбе се углавном једу зими, и оне лагане од поврћа које су у категорији предјела. Такође постоји и подела на топле и хладне. У 80% хладних чорби главни састојак је јогурт, мада га има додуше ређе у топлим. Пре једно двадесетак година добила сам од другарицине рођаке неколицину персијских рецепата јер јој је мама Иранка. И пошто сам кренула са постављањем разних чорбица и супа сетила сам се и ових рецепата па сам ''копала'' по мусавим роковницима не би ли пронашла исте. Кренућу од најједноставније а по мени једне од најлепших чорби. Ово је мера за 4 тањира. Прво што треба да урадите је да на суво пропржите 50гр ситно самлевеног(као брашно) бланшираног кикирикија, исто 50гр леблебија и 50гр сирових семенки сунцокрета (такође ситно самлевено). Све се заједно стави и пропржи 2 до 3 минута. Да не изгори и да не добије тамну боју. То исипете у неку чинију да се прохлади. У то додате ситно сецкана 4 чена белог лука и све промешајте. У шерпу ставите литар пилећег бујона и кад проври додајте пола килограма кромпира. Кувајте док се кромпир скроз не раскува, а бујона да уври око 3дл отприлике. Штапним миксером испасирајте у шерпи у којој се куво кромпир. Са све бујоном. Додајте соли по потреби, и додајте четвртину кашиичице мускатног орашчића. Када све сједините одвојите пола шоље да се прохлади да буде млако јер ћете у то додати 150мл густог јогурта. Сипајте ону мешавину брашна и белог лука и сједините са смесом од кромпира. на крају додајте јогурт и равну кашичицу бибера. Ставите на ринглу па кувајте на средњој ватри 15 минута. Не сме да проври само полако да струји. Сервира се уз тостиран хлеб или уз пита хлеб. Па пријатно уз ову предивну чорбу.
Иранска чорба од три врсте брашна и јогурта

Прво што треба да урадите је да на суво пропржите 50гр ситно самлевеног(као брашно) бланшираног кикирикија, исто 50гр леблебија и 50гр сирових семенки сунцокрета (такође ситно самлевено). Све се заједно стави и пропржи 2 до 3 минута. Да не изгори и да не добије тамну боју. То изручите у неку чинију да се прохлади. У то додате ситно сецкана 4 чена белог лука и све промешајте.

У шерпу ставите литар пилећег бујона и кад проври додајте пола килограма кромпира. Кувајте док се кромпир скроз не раскува, а бујона да уври око 3дл отприлике. Штапним миксером испасирајте у шерпи у којој се куво кромпир. Са све бујоном. Додајте соли по потреби, и додајте четвртину кашиичице мускатног орашчића.

Када све сједините одвојите пола шоље да се прохлади да буде млако јер ћете у то додати 150мл густог јогурта. Сипајте ону мешавину брашна и белог лука и сједините са смесом од кромпира. на крају додајте јогурт и равну кашичицу бибера.

Ставите на ринглу па кувајте на средњој ватри 15 минута. Не сме да проври само полако да струји. Сервира се уз тостиран хлеб или уз пита хлеб. Па пријатно уз ову предивну чорбу.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *