IX етно фестивал у Варварину
Мали савети распеваног кувара

IX етно фестивал у Варварину

Драги моји данас ћу вам испричати предивну причу о једној дивној манифестацији која се одржава у Варварину, прелепом градићу на обали Велике Мораве. Али пре него што вас упознам са детаљима саме манифестације, морам мало да испричам о овом прелепом месту у централној Србији.

Ако путник намерник жели да дође до овог места врло је лако јер га има на мапи света . Од Београда је потребно око 180км или око два сата вожње, а од Крушевца само 28 километара.

О настанку имена Варварин има више легенди. По једнима зато што су Турци на том месту пронашли мртво тело Иконије, љубе Тодора од Сталаћа, да су га секли и варили, чиме су се показали као варвари. По другима, при опсади Града Сталаћа, нека баба по имену Варвара упутила је одатле Турке да пазе куда из града на Морави излазе гуске, па тим путем крену у град, што су они и учинили. По трећима, Турци су се варварски понашали, спалили град и побили све живо што су нашли.

Археолози су овде пронашли насеобине још од давнина.  Поред ископина на локацији Варварин од пре 4000 година и трагова из римског доба и ранијих периода, својом репрезентативношћу истиче се варваршки корпус, бронзано распеће из 12. века нађеног у Варварину, на тлу средњовековне Србије, са елементима византијског стварања а рађено у некој од романских радионоца на Западу.

Ако желите да посетите историјске локалитете овог краја моја топла препорука је рановизнтијско утврђење из 6. века. У близини Варварина је и један од наших најлепших манастира Каленић који свакако морате посетити. Има се још штошта  испричати о овом крају, али ја бих волела да вас упознам са једном предивном манифестацијом која се одржава по девети пут у Варварину.

 

Варварин
Варварин

Наиме, ентузијазмом дивних људи из Варварина по девети пут се одржава велика етно манифестација. Знате, има разних манифестација етно карактера по Србији и ваша распевана куварица је посетила већину, чак и организује неке, али ова ме је купила на прву лопту. Као организатор манифестације “са традицијом на пут око света“ знам колико љубави и воље треба да се нешто овако организује. Посебно у области кулинарства. И када сам добила позив од Зорице Филиповић да будем део те приче нисам се ни мало двоумила. Јер прича која стоји иза ове манифестације је просто предивна.

Очување од заборава наше “СРПСКЕ“ трпезе, презентовање наше зимнице по којој смо надалеко познати у свету, па наши колачи који су се служили на свим дворовима. Па такмичење у справљању котлића где ће врсни мајстори одмеравати снаге. Ко зна, можда и ваша распевана куварица научи нешто што није знала 🙂 . А замислите само све оне предивне ракије и она вина која ће бити такође део приче етно фестивала у Варварину.

Све то пратиће прелепи фолклори као и хорови. Они ће добити заслужене награде. А као шлаг на торти стари занати и ручни радови. Прелепи везови, народне ношње, уметничка дела, ма све што наша рука може урадити. Сви ти штандови и та шароликост боја. Па како да не дођете и будете део те приче. Дођите да се дружимо. Ту ћу бити и ја ваша распевана куварица као и моји пријатељи из Варварина без којих ово све није могуће.

Дођите да наздравимо и да пробамо тај надалеко чувени котлић, а можда и учествујете у манифестацији. Ако желите да учествујете имате доле број телефона па се јавите, биће им драго.

Па драги моји и драге моје одвојите суботу 22. за прелепу манифестацију. Треба неговати оно што је наше. А верујте, то НАШЕ је прелепо.

 

етно сајам Варварин 22. септембар 2018.
етно сајам Варварин

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *