Јерменски хлеб од ражаног брашна
Теста и пите

Јерменски хлеб од ражаног брашна

Ово је јерменски хлеб од ражаног брашна познатији још и као “јерменац“. У јерменском народу ако вас не почасте јелом као да вас нису ни почастили. Такође код њих је златно правило да увек мора да има тазе хлеб и сир. Све остало има или нема није битно али хлеб и сир увек мора да има. Имају они разне хлебове од најпознатијег ЛАВАШ хлеба па редом.

Ово је јерменски хлеб од ражаног брашна познатији још и као ''јерменац''. У јерменском народу ако вас не почасте јелом као да вас нису ни почастили. Такође код њих је златно правило да увек мора да има тазе хлеб и сир. Све остало има или нема није битно али хлеб и сир увек мора да има. Имају они разне хлебове од најпознатијег ЛАВАШ хлеба па редом.

И шта год да им се дешавало кроз историју (а зна се да су и они као и ми многострадални народ) хлеб им је спасавао живот. Они имају рецепте који су мнооого стари негде се помиње да су први рецепти забележени још за живота Христа. Што се тиче кухиње, само ћу укратко јер је то тема за неки други пост, најзаступљенија је овчетина и јела од овчетине, па телетина и јунетина. Свињско је јако мало заступљено осим када праве роштиљ. Доста имају слатководне рибе и рецепата од рецимо пастрмке.

Хлеб од ражаног брашна се спрема мали за једну евентуално за две особе. Износи се пред госта врућ и сервира се уз овчији сир ако је само са сиром или уз толму (врста сармице од винове лозе). Мало необично с’обзиром да се лаваш спрема и по метар дугачак.


100мл топлог млека, 80мл топле воде, 40мл уља, 3 кашике овчијег киселог млека, равна кашичица соли, четвртина кашичице прашка за пециво, кашичица шећера, четвртина коцке квасца, 260гр ражаног просејаног брашна.

100мл топлог млека, 80мл топле воде, 40мл уља, 3 кашике овчијег киселог млека, равна кашичица соли, четвртина кашичице прашка за пециво, кашичица шећера, Прво сједините све прашкасте намернице. Само шећер оставите за квасац. Помешајте млеко и воду и шећер и ставите квасац. Само мало промешајте не треба да нараста. Додајте све остале течне састојке. кашику по кашику додајте мешавину са брашном стално мешајући. Када се сједини премажите тесто уљем и ставите преко крпу. Само двадесет минута да нараста, тј да крене само. Онда извадите и ставите у онај мали плех за хлеб. Ја користим пек папир, а може и да се класично подмаже и поспе брашном. Не треба да се премесе него само лагано да га развучете у плеху од ивице до ивице, полако онако прстима да утапкате. Опет прекријете крпом и оставите 20 минута да тако у плеху нараста. Премажите благо уљем. Пеците на 180 степени око пола сата. У ствари готов је када скроз порумени. Одмах се вади из плеха и завија у крпу. У крпи остаје 5 минута и сервира се одмах онако топао. Много је леп хлеб, мекан у средини а корица је јако танка и благо хрскава не превише. Мени је искрено овај хлеб прелеп са путером и медом за доручак. четвртина коцке квасца, 260гр ражаног просејаног брашна.

Прво сједините све прашкасте намернице. Само шећер оставите за квасац. Помешајте млеко и воду и шећер и ставите квасац. Само мало промешајте не треба да нараста. Додајте све остале течне састојке. кашику по кашику додајте мешавину са брашном стално мешајући. Када се сједини премажите тесто уљем и ставите преко крпу. Само двадесет минута да нараста, тј да крене само. Онда извадите и ставите у онај мали плех за хлеб.

Ја користим пек папир, а може и да се класично подмаже и поспе брашном. Не треба да се премесе него само лагано да га развучете у плеху од ивице до ивице, полако онако прстима да утапкате. Опет прекријете крпом и оставите 20 минута да тако у плеху нараста. Премажите благо уљем. Пеците на 180 степени око пола сата. У ствари готов је када скроз порумени. Одмах се вади из плеха и завија у крпу. У крпи остаје 5 минута и сервира се одмах онако топао. Много је леп хлеб, мекан у средини а корица је јако танка и благо хрскава не превише. Мени је искрено овај хлеб прелеп са путером и медом за доручак.

Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *