јокицине класичне пројанице
Мали савети распеваног кувара,  Теста и пите

Јокицине класичне пројанице

За пројанице на интрнету има гомила разноразних рецепата. Па и ја на свом блогу имам неколико што мрсних што посних. Али некако нисам видела рецепт који мало детаљније објашњава класичне пројанице које могу да се искористе за сва славља јер је ово буквално кафанска мерка. И без непотребних додатака. Чиста пројаница која иде уз предјело.

Знате, сви који нешто кувамо и месимо волимо да имамо тачну мерку и добар рецепт који после не мењамо. Тако сам и ја за ове пројанице пронашла идеалну меру коју не мењам само по потреби дуплирам. Још нешто. Ова мера баш није за додатак разних сирева. Ту би требало комбиновати мало са брашном тј. смањити брашно пројно за четвртину. Ја сам их правила за вечеру. Испало је одлично. Ова мера је за 12 већих пројица.

САСТОЈЦИ: 2 шоље пројног брашна, 1 шоља пшеничног брашна, 1/2 шоље млека, 1 шоља уља, 2 јајета, кесица прашка за пециво, 1 кашичица соли, 1/4 шоље киселе воде, 1/2 шоље јогурта, сусам за посипање. Користила сам шоље оне од 2дл од кафе. Прво промешајте све прашкасте састојке. Онда одједанпут додајте све течне састојке и јаја и тек онда све лепо сједините. Добићете лепу житку масу. Напуните 2/3 калупа тестом поспите сусамом и оставите на собној температури 5 минута.

За пројанице на интрнету има гомила разноразних рецепата. Па и ја на свом блогу имам неколико што мрсних што посних. Али некако нисам видела рецепт који мало детаљније објашњава класичне пројанице које могу да се искористе за сва славља јер је ово буквално кафанска мерка. И без непотребних додатака. Чиста пројаница која иде уз предјело. Додуше ја сам их сада правила за вечеру. Ова мера је за 12 већих пројица. САСТОЈЦИ:  2 шоље пројног брашна, 1 шоља пшеничног брашна, 1/2 шоље млека, 1 шоља уља, 2 јајета, кесица прашка за пециво, 1 кашичица соли, 1/4 шоље киселе воде, 1/2 шоље јогурта, сусам за посипање.  Користила сам шоље оне од 2дл од кафе. Прво промешајте све прашкасте састојке. Онда одједанпут додајте све течне састојке и јаја и тек онда све лепо сједините. Добићете лепу житку масу. Напуните 2/3 калупа тестом поспите сусамом и оставите на собној температури 5 минута.
јокицине класичне пројанице

Пеку се на 180 степени 20 до 25 минута у зависности од рерне.

Пеку се на 180 степени 20 до 25 минута у зависности од рерне.
јокицине класичне пројанице

Кад се изваде из рерне оставе се 10 минута у калупу пре сервирања.

Кад се изваде из рерне оставе се 10 минута у калупу пре сервирања.
јокицине класичне пројанице

Мера је тачна за 12 пројаница па ако вам треба за неко славље само повећајте меру. Пријатно!

Мера је тачна за 12 пројаница па ако вам треба  за неко славље само повећајте меру. Пријатно!
јокицине класичне пројанице

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *