пријатно
Теста и пите

Кајзерице са интегралним брашном

Када спремаш кајзерице са интегралним брашном, по први пут,  још плус модификујеш рецепт по своме, набројиш све Свеце којима би се евентуално обратила за помоћ, и на крају скачеш од среће јер си погодила суштину, еееее то је права ствар.  🙂  Имала сам остатак интегралног брашна, добру вољу и рецепт који ми се није допадао.  Другарица ми га је дала уз напомену да је тесто јако тврдо, јер је рецепт из баварске, а они тамо воле тврдо пециво.

Мени се на први поглед није допало ама баш ништа осим евентуално путера и инегралног брашна. И сетим се ја једног мог рецепта  од пре двадесетак година и схватим да би ту могла да направим микс.  Могу вам рећи врло успешан микс сам направила јер су кајзерице фино мекане, баш како треба. Ја сам ставила у округли плех спојиле су се, а ви не морате. Ставите у обичан плех од рерне ако желите одвојене округле.

Елем, прво сам измрвила око 20гр свежег квасца у 250мл млаке воде. Додала кашичицу шећера и промешала. Квасац не треба да нараста пуно само да крене.  У ванглу сам ставила интегрално брашно 500гр, направила рупу и ту ставила кашичицу соли, 1дл јогурта, 3 кашике растопљеног путера, кесицу прашка за пециво, и на крају квасац. Све сам добро сјединила, науљила руке јер се тесто  јако лепи и још додатно га мало умесила.

умесити тесто од инегралног брашна, децилитра јогурта, 20гр квасца са 250мл воде једном кесицом прашка за пециво кашичицом шећера две кашичице соли 3 кашике уља
Кајзерице са интегралним брашном

Прекријте ванглу памучном крпом и пустите да нараста на собној температури док се не дуплира. А то је око 15 минута.

да нараста око 20 минута
Кајзерице са интегралним брашном

Поделите тесто на јуфке од око 150гр. Добићете 5 и једну малу. Направите их на погачице и ставите у плех на пек папир. Обавезно све радите науљеним рукама јер мора мало уља да остане преко њих.  Опет прекријте крпом и оставите да нараста 10 минута.

поделити на јуфке од 150гр
Кајзерице са интегралним брашном

Премажите умућеним целим јајетом и поспите сусам.

да нараста у плеху још 10 минута па премазати јајетом и посути сусам
Кајзерице са интегралним брашном

Пече се на 180 степени око 40 минута у зависности од рерне.  печено извадите прекрите крпом и мало поквасите ( знате онако попрскајте преко крпе).

пећи на 180 степени око 40 мин
Кајзерице са интегралним брашном

Тако оставите десет минута да “одмара“.  И то је то. Јако су фине и могу да вам трају и неколико дана. Одличне за сендвиче и за путовања. Супер се слажу са џемом од кајсија.  ПРИЈАТНО!!!

печено оставити прекривено 10 минута да одстоји
Кајзерице са интегралним брашном

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *