Калеп лоптице
Теста и пите

Калеп лоптице од старог хлеба

Знате оно када вам остану ситни парчићи хлеба. Накупи се ту богами подоста скоро за читаву векну. Окрајак од једног, пола парчета од другог или четвртина трећег и буде хлеба за један доообар доручак. По оригинал рецепту Калеп лоптице се спремају од посебног теста које печемо два пута. По мени тотално непотребно када имамо стари хлеб и ја сам направила мали обрт. Калеп лоптице од старог хлеба.

Изломкала сам стари хлеб отприлике за векну целу.

Бајат хлеб измрвите. Ја обично имам доста остатака што окрајака, што ситних парчића које ето употребим у ову сврху. Отприлике изађе када се све скупи на богами цео хлеб.
Калеп лоптице

Направила мешавину коју додајем у стари хлеб. Ту сам се држала оригинал рецепта јер је идеална количина за хлеб који сам имала.  Умутите 3 јајета, додајте пола павлаке киселе, пола чаше уља, пола чаше киселе воде и чашу јогурта. Ставите и пола кашичице прашка за пециво. Ја имам свој суви зачин који правим па сам додала и њега кашичицу и соли и бибера по укусу. На крају сам умешала и кашичицу алеве паприке.

Умутити 3 јаја, пола павлаке, чашу јогурта, соли, бибера по укусу , киселе воде пола чаше, прашак за пециво пола кашичице, уље 1дл , суви зачин ко воли (ја га сама правим тако да није куповни) и алева паприка равна кашичица.
Калеп лоптице

Прелијте преко хлеба и добро руком умесите. Видећете како вам је маса житка као код попаре.  Тако оставите 10 минута да “одмори“.

Прелити преко хлеба и добро рукама сјединити. Биће маса као попара. Оставити 10 минута да ''одмори''.
Калеп лоптице

Калуп за куглоф намажите уљем и поспите гризом. Правите куглице величине кестена.

Правите куглице величине кестена и ређајте у куглоф. Куглоф премажите уљем и поспите гризом.
Калеп лоптице

Ређајте све док не утрошите масу. Слободно да се ређају једна до друге, оне ће за нијансу да нарасту и да се слепе.

Када поређате све куглице не преливајте их јер ћете касније да их одвајате.
Калеп лоптице

Испеците на 180 степени док не добије златно жуту боју. То је отприлике двадесетак минута.

Пече се на 180 степени око 20 до 25 минута у зависности од рерне. Боја би требало да вам буде онако златна.

Када се испече споља је благо крцкаво а унутра мекано.  Извадите из куглофа поделите на појединачне куглице и сипајте у чинију- Прелијте јогуртом у који сте предходно ставили мало белог лука. Врло једноставно а невероватно укусно. Идеално за комбиновање. Ја волим да ставим и мало љутог или неки од зачина, али то је ствар укуса. Сви скоро знамо за запечен стари хлеб са сиром али ово је нешто другачије. Па пријатно!

Да знате оне су споља крцкаве а унутра мекане. Прелије се јогуртом у који сте додали чен белог лука. Врло једноставно а преукусно. Пријатно.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content