Калин баклава
Васељенски рецепти,  Посно,  Распевани колачи

Калин баклава (изузетна посна баклава)

За Калин баклаву вам је потребно: паковање од 500гр танких кора за баклаву, 600гр млевених ораха, 50гр шећера, кесица ванилин шећера, 3 кашике гриза, децилитар и по уља, пола децилитра киселе воде, сируп: 600гр шећера, 700мл воде, 2 кесице ванилин шећера и сок од пола лимуна.

Изузетна баклава. Зове се Калин баклава што на турском значи дебела баклава. А дебела се зове јер иде доста ораха. Као прво скувајте сируп јер он мора потпуно да се охлади. Кува се тако што се помеша шећер, ванилин шећер и сок од пола лимуна. Дода се воде и када проври  смањите на тишу ватру да се кува 15 минута. Више да вам струји. Не треба да буде густ него редак а опет укуван и то се баш постиже дужим кувањем на тишој ватри.  Поделите коре на 3 x 6 кора. Танких кора за баклаву углавном има од 20 до 25. Помешајте орахе, ванилу и гриз. Поделите смесу на девет делова.  Посебно у некој шољи помешајте киселу воду и уље. Узмите једну кору и премажите је целу четкицом (од ивице до ивице) мешавином воде и киселе воде. Ставите преко другу кору и премажите. Узмите један део са орасима па поспите преко целе коре. Ставите још једну кору преко па премажите опет мешавином воде киселе и уља. Опет ставите кору премажите и поспите мешавином са орасима и тако још једном. Задња кора да буде посута орасима. Увијте по сантиметар са стране ка унутра па онда уролајте. Тако направите 3 штапа. Значи свака кора се премазује мешавином уља и киселе воде,  а свака друга (укупно три) се посипа мешавином од ораха. Ставите у науљен плех и одмах непечено исеците на парчад 2 прста ширине. Пеците на 180 степени око 20 минута у зависности од рерне. Печено врело прелијте сирупом хладним. Учиниће вам се да је пуно сирупа али видећете јако брзо ће буквално баклава све да упије тако да неће ни да цури. Оставите на собној температури да преноћи пре сервирања. Није потребно у фрижидеру.  Топи се у устима колико је мекана и лепа. Па пријатно!!!
Калин баклава

Изузетна баклава Калин баклава што на турском значи дебела баклава. А дебела се зове јер иде доста ораха. Врло је да кажем луксузна и да се исече парче делује богато. Наравно као и код многих других баклава и овде можете мало експериментисати, па на пример уместо половине ораха можете ставити и млевене лешнике. Није компликована за спремање.

Као прво скувајте сируп јер он мора потпуно да се охлади. Кува се тако што се помеша шећер, ванилин шећер и сок од пола лимуна. Дода се воде и када проври смањите на тишу ватру да се кува 15 минута. Више да вам струји. Не треба да буде густ него редак а опет укуван и то се баш постиже дужим кувањем на тихој ватри.

Поделите коре на 3 x 6 кора. Танких кора за баклаву углавном има од 20 до 25 па ће вам остати сигурно вишак који можете искористити за нешто друго. Помешајте орахе, ванилу, шећер и гриз. Ако вам је лакше поделите смесу на девет делова. Посебно у некој шољи помешајте киселу воду и уље.

Узмите једну кору и премажите је целу четкицом (од ивице до ивице) мешавином воде и киселе воде. Ставите преко другу кору и премажите. Узмите један део са орасима па поспите преко целе коре. Ставите још једну кору преко па премажите опет мешавином воде киселе и уља. Опет ставите кору премажите и поспите мешавином са орасима и тако још једном. Задња кора да буде посута орасима. Увијте по сантиметар са стране ка унутра па онда уролајте. Тако направите 3 штапа. Значи свака кора се премазује мешавином уља и киселе воде, а свака друга (укупно три) се посипа мешавином од ораха.

Ставите у науљен плех и одмах непечено исеците на парчад 2 прста ширине. Пеците на 180 степени око 20 минута у зависности од рерне. Печено врело прелијте сирупом хладним. Учиниће вам се да је пуно сирупа али видећете јако брзо ће буквално баклава све да упије тако да неће ни да цури. Оставите на собној температури да преноћи пре сервирања. Није потребно у фрижидеру. Топи се у устима колико је мекана и лепа. Па пријатно!!!

П.С. једно мало обавештењ. Пратите моју инстаграм страницу јер ускоро крећемо са наградном игром.  🙂

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *