кнедле са шљивама за зиму
Мастер клас из кулинарства,  Распевана зимница,  Распевани колачи

Кнедле са шљивама за зиму

Колико пута сте само помислили како би било добро да оставите за зиму спремљене кнедле са шљивама. Добро, не скроз али рецимо полу готов производ. И сви смо нешто као анализирали зашто не кромпир да се замрзне, или боље је оставити само шљиве па правити тесто по потреби. О.К. то је једна од варијанти коју сам и ја користила док нисам сасвим намерно дошла до једног рецепта.

И сад замислите овако. Састојци: 2л воде, 4 кашике отопљеног путера, кашика шећера, кашичица соли, 550гр оштрог брашна, 650гр гриза пшеничног, 5 целих (средња) јаја и једно жуманце, пола кесице бурбон ваниле.

Одмах сам отписала рецепт као светогрђе. Аааа па то није рецепт за кнедле. Зна се да у кнедле иде кромпир. У шаум ролне иде шаум а не слатка павлака. Зна се у које рецепте иде свињска маст и тачка. Нема пудинга у тортама, само кувани фил од жуманаца и то на пари. И као и увек преписала сам то лењим домаћицама а да предходно нисам ни прочитала до краја рецепт. Међутим јуче сам се усудила да звирнем на наговор другарице.

Наиме, она је направила гомилу и ставила у замрзивач да има по потреби. Тврдоглавост из предходног пасуса је и даље чачкала по мом мозгу док јој на крају нисам рекла да оде.  

Колико пута сте само помислили како би било добро да оставите за зиму спремљене кнедле са шљивама. Добро, не скроз али рецимо полу готов производ. И сви смо нешто као анализирали зашто не кромпир да се замрзне, или боље је оставити само шљиве па правити тесто по потреби. О.К. то је једна од варијанти коју сам и ја користила док нисам сасвим намерно дошла до једног рецепта.  И сад замислите овако. Састојци: 2л воде, 4 кашике отопљеног путера, кашика шећера, кашичица соли, 550гр оштрог брашна, 650гр гриза пшеничног, 5 целих (средња) јаја и једно жуманце, пола кесице бурбон ваниле.  Одмах сам отписала рецепт као светогрђе. Аааа па то није рецепт за кнедле. Зна се да у кнедле иде кромпир. У шаум ролне иде шаум а не слатка павлака. Зна се у које рецепте иде свињска маст и тачка. Нема пудинга у тортама, само кувани фил од жуманаца и то на пари. И као и увек преписала сам то лењим домаћицама а да предходно нисам ни прочитала до краја рецепт. Међутим јуче сам се усудила да звирнем на наговор другарице.  Наиме, она је направила гомилу и ставила у замрзивач да има по потреби. Тврдоглавост из предходног пасуса је и даље чачкала по мом мозгу док јој на крају нисам рекла да оде.   Од ове количине испадне баш једна лепа зимска количина и по мени је сасвим довољна. Ставите у дубљу шерпу воду, шећер, со, путер и ванилу. Када проври измакните са рингле па додајте прво гриз константно мешајући. Онда додајте полако мало по мало брашна. Све добро сједините и пустите да се охлади.
Кнедле са шљивама за зиму

Од ове количине испадне баш једна лепа зимска количина и по мени је сасвим довољна. Ставите у дубљу шерпу воду, шећер, со, путер и ванилу. Када проври измакните са рингле па додајте прво гриз константно мешајући. Онда додајте полако мало по мало брашна. Све добро сједините и пустите да се охлади. Када се довољно прохлади да можете руком да пипнете тесто мало га израдите руком. Тесто ће бити онако глатко и свиленкасто, не превише тврдо.  И тако неколико пута док се не охлади. У хладно додајте јаја и жумаце. Све добро сједините. Тесто ће бити лепљиво и мекано да вас не збуни.

Када се довољно прохлади да можете руком да пипнете тесто мало га израдите руком. Тесто ће бити онако глатко и свиленкасто, не превише тврдо. И тако неколико пута док се не охлади. У хладно додајте јаја и жумаце. Све добро сједините. Тесто ће бити лепљиво и мекано да вас не збуни. Руке намажите путером, узмите мало теста и обложите шљиву и направите кнедлу.
Кнедле са шљивама за зиму

Руке намажите путером, узмите мало теста и обложите шљиву и направите кнедлу. Ставите на плато са малим размаком, да се не слепе. У замрзивач док се не стегну на неколико сати па после у кесе. Ја сам стављала по 6 комада јер ми је тако згодно. И када хоћете да их спремите само директно залеђене ставите у кипућу воду и кувате нормално.

Ставите на плато са малим размаком, да се не слепе. У замрзивач док се не стегну на неколико сати па после у кесе. Ја сам стављала по 6 комада јер ми је тако згодно. И када хоћете да их спремите само директно залеђене ставите у кипућу воду и кувате нормално.
Кнедле са шљивама за зиму

Е сад распевана куварица мора нешто да вам призна. Када сам их спремала потпуно сам сметнула са ума да ће гриз да набубри приликом кувања па сам ставила мало више теста. У суштини ово нису као са кромпиром па слободно ставите тањи слој теста.

Од ове количине испадне око 50 до 55 комада у зависности од величине шљива. А ако желите деликатес ставите у средину шљиве коцку чоколаде за кување. 

Е сад распевана куварица мора нешто да вам призна. Када сам их спремала потпуно сам сметнула са ума да ће гриз да набубри приликом кувања па сам ставила мало више теста. У суштини ово нису као са кромпиром па слободно ставите тањи слој теста. Од ове количине испадне око 50 до 55 комада у зависности од величине шљива. А ако желите деликатес ставите у средину шљиве коцку чоколаде за кување. И на крају ... кад кад треба променити традиционални рецепт. Али не у случају шаум ролни. Дефинитивно не. Па пријатно драги моји.
кнедле са шљивама за зиму

И на крају … кад кад треба променити традиционални рецепт. Али не у случају шаум ролни. Дефинитивно не. Па пријатно драги моји.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *