пријатно!
Распевани колачи

Кнедле са шљивама или гомбоце

Кнедле са шљивама  просто обожавам. Моја бака их је правила феноменално. И некако сам их увек јела кад она прави или код неког другог, а код мене у кући се нешто нисау правиле. али када сам се ја одважила и кренула да их правим сада су стално на мом менију. Није их баш лако направити. Оно што су вам неки причали  мора да се погоди тесто у праву су. Као прво требало би имати добар кромпир по могућству бели јер је он сипкавији. Мада сам ја спремала и од црвеног. Као друго постоје рецепти где се ставља јако мало брашна. Отприлике око 70 грама. Испробала сам и тај рецепт и могу вам рећи да се осећа кромпир. Као да једете шљиве и кромпир. Значи треба више брашна. И постоје рецепти са додатим целим јајетом. Из мог искуства беланац стеже, тако да ја стављам само жуманац.

Што се тиче самих презли ја не волим да су препржене, али то је већ ствар укуса. Пошто је моја бака имала рецепт “све отприлике“, ја сам била у потрази за добрим рецептом. Оно што сам знала из њеног рецепта су жуманца и путер. Брашно сам “позајмила“ од другарицине маме а за кромпир сам се помучила док нисам сасвим случајно пронашла у рецептима татине тетке рецепт који је имао идеалан однос кромпира и брашна.

И шљиве које сам користила су оне ситније МАЏАРКЕ које користим за џем и мало сам пустила да буду зрелије и мекше.

За кнедле са шљивама је потребно : 150гр презли, 150гр шећера, 1 кесица ванилин шећера , 60гр путера, 700гр кромпира ( да имате око 600гр скуваног и очишћеног), 40 гр путера, 2 жуманцета, кашичица соли равна, и 300гр брашна просејаног.

Тесто се прави од 600 гр скуваног кромпира који се пропасира, дода се кашичица соли два жуманца и 30 гр путера. Када се све то охлади додати 300 гр брашна. Поделити тесто на 17 лоптица и у сваку ставити шљиву. Ставити у кипућу воду док се не подигне са дна па кувати још око 5 минута. Ваљати вреле у пропржену презлу са шећером.
Кнедле са шљивама

Прво на путеру пропржите презле. Склоните са рингле па додајте шећер и ванилин шећер. Оставите тако да се охлади. Кромпир скувајте и пропасирајте оном лопатицом за кромпир. кромпир мора да вам буде баш врео. То сам од моје баке научила. Што би она рекла врело врелцито. У то додајте соли и оних 40 гр путера. На крају додајте жумаца. Беланца можете искористити да направите рецимо пламброт. Добро све сједините и пустите да се охлади. У охлађено додајте брашно и замесите тесто. Тесто поделите на 17 лоптица, сваку растањите и на средину ставите шљиву којој сте предходно извадили коштицу. Направите лоптицу.

У шерпу од око 5 л ставите воду да проври. Када проври вода ставите кнедле да се кувају. Од момента када испливају на површину кувајте још око 5 минута. Одмах вреле ваљајте у презлу.  Једу се млаке, мада могу без проблема да се једу и сутрадан. Остају мекане, просто се топе. И да знате испробано може у замрзивач, само немојте да кувате. Кувате одмах пошто сте извадили из замрзивача.  И то је то. Мало муке за врхунски ужитак. Пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *