колач са бресквама
Распевани колачи

Колач са бресквама јединствен и непоновљив

Ево седим на тераси и покушавам да започнем причу о једном предивном и врло једноставном колачу са бресквама. У позадини се чује џез музика која је увертира у једно феноменално догађање звано Нишвил. А како смо кренули са воћним колачима, на ред су дошле брескве јер је управо сезона. Брескве слатке као мед, крупне идеалне за овај колач.

У суштини овај колач је сличан свим оним такозваним “патишпањским“ колачима. А опет има нешто што га издваја и што га чини да буде на обавезној листи колача за уживање. Моја “блогер другарица“ Ката (блог Катин Шпајз) би сигурно ово направила као куглоф, јер она обожава куглофе, тако да и та варијанта долази у обзир.

Ево седим на тераси и покушавам да започнем причу о једном предивном и врло једноставном колачу са бресквама. У позадини се чује џез музика која је увертира у једно феноменално догађање звано Нишвил. А како смо кренули са воћним колачима, на ред су дошле брескве јер је управо сезона. Брескве слатке као мед, крупне идеалне за овај колач. У суштини овај колач је сличан свим оним такозваним ''патишпањским'' колачима. А опет има нешто што га издваја и што га чини да буде на обавезној листи колача за уживање. Моја ''блогер другарица'' Ката (блог Катин Шпајз) би сигурно ово направила као куглоф, јер она обожава куглофе, тако да и та варијанта долази у обзир.
колач са бресквама

Колач се спрема у округлом калупу пречника 26цм и буде онако идеална дебљина.

4 цела јаја умутите пенасто са чашом (од 2дл) шећера. Додајте кесицу ванилин шећера, 120мл уља, кашику отопљеног путера, 130мл течне млечне павлаке (оне неутралне) и све сједините варјачом. На крају лагано умешајте 2 чаше меког брашна тип 400 и кесицу прашка за пециво. Када све лепо сједините изручите у подмазан калуп. Веће брескве ољуштите и пресеците на пола. Потребно је 4 брескве отприлике у зависности од величине. Слободно ставите скоро једну до друге јер ће се током печења мало смањити. Не треба посипати гризом јер не тоне на дно. Брескве посолите још једном кесицом ванилин шећера.

Колач се спрема у округлом калупу пречника 26цм и буде онако идеална дебљина. 4 цела јаја умутите пенасто са чашом (од 2дл) шећера. Додајте кесицу ванилин шећера, 120мл уља, кашику отопљеног путера, 130мл течне млечне павлаке (оне неутралне) и све сједините варјачом. На крају лагано умешајте 2 чаше меког брашна тип 400 и кесицу прашка за пециво. Када све лепо сједините изручите у подмазан калуп. Веће брескве ољуштите и пресеците на пола. Потребно је 4 брескве отприлике у зависности од величине. Слободно ставите скоро једну до друге јер ће се током печења мало смањити. Не треба посипати гризом јер не тоне на дно.
колач са бресквама

Оставите тако 5 минута да “одмара“ па у рерну на 180 степени око 30 минута. Мени је рерна са вентилатором. Печен врео колач премажите глазуром од умућене кашике џема од кајсија са 2 кашике топле воде. Премажите или четкицим или неким ножем. Пустите да се охлади у калупу пре сечења.

Оставите тако 5 минута да ''одмара'' па у рерну на 180 степени око 30 минута. Мени је рерна са вентилатором. Печен врео колач премажите глазуром од умућене кашике џема од кајсија са 2 кашике топле воде. Премажите или четкицим или неким ножем. Пустите да се охлади у калупу пре сечења.
колач са бресквама

Колач се не посипа шећером у праху. једино можете по жељи додати мало ораха, лешника или бадема. Сече се на осмине. Колач је изузетан за сваку прилику и за ненадане госте. Врло је згодан и за транспорт. Па пријатно!!!

Колач се не посипа шећером у праху. једино можете по жељи додати мало ораха, лешника или бадема. Сече се на осмине. Колач је изузетан за сваку прилику и за ненадане госте. Врло је згодан и за транспорт. Па пријатно!!!
колач са бресквама
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content