Кексићи са брусницом
Распевани колачи

Колачићи са брусницом (посно)

Мали увод за колачиће са брусницом…

Питао сам старца Гаврила како да постим, нисам слутио тада шта ће ми рећи. Када сам га, дакле, то питао он ме погледао, ћутао је неко време а онда ме повео у страну, да нико не чује, и испричао ми цео мој живот, све моје грехове која сам учинио од детињства, као да је био поред мене. Био сам јако потресен. Запрепашћен. Почео сам да плачем. Затим, када сам се прибрао, опет смо сели, старац је био јако благ и тешио ме. Онда је донео неко послужење и рекао: Узми, послужи се мало!.. Рекао сам, још узнемирен: „Оче, не могу сад ништа да једем.“ Он је тада одложио послужавник и рекао: „Ето дете моје, то је пост! Кад видиш своје грехове па од бола не можеш да једеш.“

Сврха поста је сагоревање гордости и самољубља како је говорио Владика Николај Велимировић. И има у томе истине. Пошто је почетак БОЖИЋНОГ поста поклањам вам један диван рецепт за колачиће са брусницом. Без гордости и самољубља. Из душе.

Колачићи са брусницом су врста која може да стоји дуго. Знате они кекс колачи у теглама и лименим кутијама. Доста испадне и одличан је уз чај или кафу. Лако се спрема само је потребно мало стрпљења јер мора да одстоји најмање 2 сата у фрижидеру.

Потребно је 100гр брусница, 1 поморанџа, кашичица екстрата ваниле, шећер 120гр + 30гр, маргарин 250гр, брашно 380гр,

Бруснице исецкати ситно па додати четвртину шећера од оних 120грама. Добро мешати једно 5 минута и оставити са стране.
Колачићи са брусницом

Бруснице исецкати ситно па додати четвртину шећера од оних 120грама. Добро мешати једно 5 минута и оставити са стране. Видећете како бруснице полако како да кажем “упијају“ шећер а притом остају парчићи чврсти.

Охлађен маргарин исећи на коцке.Додати рендану кору од поморанџе и две кашике цеђеног сока.
Колачићи са брусницом

Охлађен маргарин из фрижидера исећи на коцке. Додати рендану кору од поморанџе и две кашике цеђеног сока. Поморанџу обавезно ставите у један суд са водом у који сте додали две кашике соде бикарбоне. Да спере штетне пестициде којима их премазују. Тако оставите пола сата па је исперите под млазом воде. То важи за све цитрусе.

Додати шећер, ванилу и брашно и рукама умесити да се направи онако са громуљицама тесто.
Колачићи са брусниом

Додати шећер, ванилу и брашно и рукама умесити да се направи онако са громуљицама тесто.

Додати брусницу.
Кексићи са брусницом

Додати брусницу.

Добро рукама сјединити да се добије уједначена маса.

Добро рукама сјединити да се добије уједначена маса. Све то радити брже да се не отопи маргарин.

направите као векну и увијте у провидну фолију. Ставите у фрижидер на минимум 2 сата да се стегне.

Направите као векну и увијте у провидну фолију. Ставите у фрижидер минимум 2 сата да се стегне.

Стегнуто исеците на прст дебљине. Ваљајте у оних 30 гр шећера.

Стегнуто исеците на прст дебљине. Ваљајте у оних 30 гр шећера. Ја сам ставила 30гр мада то је опционо. У суштини ставите колико је потребно за ваљање сечених парчића.

Поређајте по пек папиру и пеците на 170 степени око 15 минута у зависности од рерне. Колико само да крену да румене.
Кексићи са брусницом

Поређајте по пек папиру и пеците на 170 степени око 15 минута у зависности од рерне.

Кексићи су јако хидроскопни и могу да трају и до двадесетак дана а идеални су и за поклон. Пријатно!!!
Кексићи са брусницом

Да вас не збуни они само требају да крену да румене. Биће мекани када их извадите. Мене је то збунило прву туру па су ми били мало више печени. Није потребно. Оставите их у плеху 10 минута. Тада се они стегну и спремни су за сервирање.  Кексићи су јако хидроскопни и могу да трају и до двадесетак дана а идеални су и за поклон. Пријатно!!!

П.С. Морам нешто да вам признам. Знате да своје слике не дотерујем у фотошопу. Када сам сликала поступак нисам ни приметила да ми је апарат подешен на дневну светлост а не на сијалицу. Тек када сам приметила ја сам ставила друго подешавање. И прва половина слика ми је мало другачија па не замерите.

Топла препорука ћушпајз од шаргарепе на води

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *