потребна је и овде пастеризација
Посно,  Распевана зимница

Компот од вишања

Када  лети дођу на ред вишње, ја сваког дана одлазим на пијацу по свеже поврће и воће и себи кажем: “Има времена, сутра ћу, прекосутра, ма тек су почеле, да им мало падне и онако багателна цена.“  И тако свако лето :“Еј, а код кога још има вишања, коме су остале вишње?  Па шта да радим закаснила сам, замајала се и хиљаду других изговора.“  И тако ја кукала за вишњама и заглавим са 

Пуна гајба домаћих непрсканих вишњи од моје другарице. Старинска сорта скоро на издисају, малтене истребљена. Ја добијем на поклон скоро 13 килограма али …  🙂 да ли сам напоменула старинска сорта и то непрскана. То подразумева и јако ситан плод. Када сам видела гајбу почех да размишљам о даљим корацима, па сам скувала себи једну кафицу и рекла онако наглас: “Црна Јокице,  шта ти је ово требало.“  Увек када спремам неке веће количине зимнице ( фала Богу има нас јешних) ја почнем да филозофирам о оним ајварима који су наводно право са шорета на дрва дошли у рафове. Како ли оне жене чисте ту силну печену паприку?  Моја мама се спрема да ми држи предавања “ко те је био по ушима“  и  “поквариће се ако нешто не предузмеш“.  Схватим ја да нас све у кући мрзи да чистимо вишње и падне ми на памет идеја достојна Пере Којота. КОМПОТ. Пребројим нове тегле (које су код компота јако битне), схватим да немам довољно, и кренем у акцију без обзира на мањак тегли. Купићу сутрадан. Драги моји  код компота од вишања најважније је да се не чисте од коштица. Јер ако се очисте долази до врења и временом тегла експлодира.  У индустриским условима је то нешто друго. Овде не иде конзерванс него чиста пастеризација. Тегле и поклопци морају да буду нови или баш добро очишћени јер се лако квари.

Вишње добро опрати и поређати их у суву, чисту теглу (она од 750гр) отприлике 3 прста од врха. Додати 6 кашика шећера. Мало протрести тегле да се шећер спусти. Налити хладном водом. Вода да буде око прст од врха и да прекрије вишње. Да опет напоменем  вишње са коштицама и тако се стављају јер су склоне врењу, и ако се очисте експлодирају тегле. Старе госпође би употребиле израз “ да ти не провришти компот од вишања“.

Добро затворити поклопцем. Узети дубљу шерпу или лонац па прво ставити новину, па преко неку сару крпу. Порежати тегле али да се не додирују.

Налијте воду скоро до поклопца. Укључите ринглу одмах на средњу температуру. Постепено ће да се загрева и неће да проври само ће да струји. Пазите не сме да вам проври. Тако кувајте једно 40 минута. То је такозвана пастеризација компота.

Тегле онако вреле увите у чаршаф или ћебе и пустите да се охладе. Да вас не збуни ,шећер се неће скроз отопити тек ће се отопити после неколико дана. Компот одложите на хладно и тамно место. Овако припремљен компот може вам трајати и по неколико година. Идеалан и за јело као компот, и за колаче.

Овај рецепт можете применити на свако друго воће. Пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *