Краљевска гибаница
Теста и пите

Краљевска гибаница

ех та КРАЉЕВСКА ГИБАНИЦА…Рецепт за краљевску гибаницу по некој причи потиче још са двора краља Милана Обреновића. И по тој причи кажу да је изворни рецепт донет негде из околине Нове Вароши. Ја рецепт имам још од моје прабабе и радо га спремам. Ова гибаница са правом носи епитет краљевска не само по двору него првенствено по састојцима. И није ни чудо што су је сви обожавали на двору када је имала кајмак, сир кисело млеко и остале састојке. Кажу да се тада специјално за двор доносио сир и кајмак врхунског квалитета и да су разни државници и дипломате уживали у нашим специјалитетима. У журби нисам сликала поступак тако да ћу мало опширније да објашњавам.  🙂 🙂 🙂

4 ком јаја 400 гр сјеничког сира 250 гр кајмака чаша киселог млека паковање кора од 500гр, соли по укусу
Краљевска гибаница

За гибаницу вам је потребно : 500гр кора, 400 гр златарског преврелог сира, 250гр младог кајмака, мало млека, 4 јаја, чаша киселог млека, 50гр путера, соли по укусу.

Умутити јаја са свим осталим састојцима осим путера и кора. И као и сваку гужвару филовати по једну кору и ређати у предходно ремазан плех или ватросталну чинију, путером. Задња кора иде фил. Пече се на 180 око 35 до 40 минута.  Пријатно
Краљевска гибаница

Умутите добро јаја ручно виљушком, па додајте кисело млеко, дробљени сир и кајмак. Добро сједините па додајте мало млека колико да вам буде ређа маса. То је отприлике за 1,5дл или мало мање од чаше. Соли додајте по укусу све зависи од сира колико је слан. Ја сам користила ватросталну тепсију јер и се уклапа дубина и величина а ви можете како желите. По оригиналном рецепту иде онај старински путер који се добијао дугим мућењем павлаке, ја сам користила класичан путер. Путер отопите да буде течан.

Намажите ђувеч тепсију путером па ставите кору са сваке стране ђувеча по једну пола да вам буде унутра а половина коре да буде споља јер ће те тим половинама на крају све прекрити. Када сте прекрили дно половинама кора сипите фил кашиком око 3 кашике. Узмите кору и згужвајте је као хармонику да вам стане од ивице до ивице ђувеча. Попрскајте оним отопљеним путером мало па опет ставите фил.

И тако док не утрошите задњу кору.  Исто премажите последњу кору филом и путером па прекрите оним половинама које вам да кажем висе са стране. И онако све “ушушкајте“ и ставите одозго фил и путер. Ово ређање је добро јер вам не цури фил и ствара се ћошак онако леп и крцкав. Пеците је на 180 степени око 35 до 40 минута у зависности од рерне. Да знате доста ће да нарасте у рерни али када извадите после једно 10-так минута већ ће спласнути мало.

Краљевска гибаница
Краљевска гибаница

Па пријатно вам било!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *