либанска паштета
Посно,  Распевана зимница

Либанска паштета

Пази сад. Седим и гледам на сат 1 после поноћи. Чврсто сам решила да напишем рецепт за либански паштету. Могла сам ја да оставим за уз јутарњу кафицу, али толико пријатеља ме је молило за рецепт да сам просто морала да напишем одмах. А откуд либанска паштета на мом менију? Па како да објасним у кратким цртама… немогуће је…али ево да покушам. Истраживање разних народа, култура и њихових кулинарских мајсторија.

И тако дођем до овог феноменалног рецепта који само подсећа на чувену “маутабел“ или још чувенији “баба гануш“. Ово је нешто што је идеално и за пост а не само за вегане и вегетаријанце. А морам још нешто да вам признам.

Моја пријатељица Ката коју сте упознали кроз њен блог Катин Шпајз води једну предивну групу на ФБ “кад мама кува вегански“. И онда сам јој обећала рецепт. Па драга моја Като ево рецепта (а за просо нисам заборавила не брини 😉 ).

Пази сад. Седим и гледам на сат 1 после поноћи. Чврсто сам решила да напишем рецепт за либански паштету. Могла сам ја да оставим за уз јутарњу кафицу, али толико пријатеља ме је молило за рецепт да сам просто морала да напишем одмах. А откуд либанска паштета на мом менију? Па како да објасним у кратким цртама... немогуће је...али ево да покушам. Истраживање разних народа, култура и њихових кулинарских мајсторија. И тако дођем до овог феноменалног рецепта који само подсећа на чувену ''маутабел'' или још чувенији ''баба гануш''. Ово је нешто што је идеално и за пост а не само за вегане и вегетаријанце. А морам још нешто да вам признам. Моја пријатељица Ката коју сте упознали кроз њен блог Катин Шпајз води једну предивну групу на ФБ ''кад мама кува вегански''. И онда сам јој обећала рецепт. Па драга моја Като ево рецепта (а за просо нисам заборавила не брини  ;)  ).  Прво је потребно плави парадајз испећи у рерни. Избушкајте их виљушком да не направе дар-мар по рерни. Иначе се не љуште. Тек после. Ставите у предходно загрејану рерну на 180 степени око пола сата или мало мање. Сами ћете да видите. Отприлике 1,3кг патлиџана. Да би добили око пола килограма печеног. То је мерка за остале састојке а ви повећајте сходно потребама. е да заборавила сам да вам кажем да мало науљите плех маслиновим уљем. Кашика две рецимо. Печен ољуштите и самељите у блендеру. У шерпу ставите 4 кашике маслиновог уља загрејте на лаганој ватри па додајте плави патлиџан. Тако пропржити 10 до 15 минута уз мешање. За то време самлети 100гр сировог несланог сунцокрета, 2 чена белог лука, четвртину кашичице млевеног коријандера, пола кашичице млевеног бибера, кашичицу равну кима, везу першуна и пола љуте паприке. Све то добро сјединити у блендеру и додати плавом патлиџану. Уз непрестано мешање још 15-так минута да се кува. Готово је када на кашичици остане као крем. За пастеризацију је следећи поступак. Врело се сипа у вреле тегле, одмах затвори и стави у рерну. Затворено 30 минута на 60 степени. Искључи се рерна и тако се остави преко ноћи да се потпуно охлади.  Е сад, постоји два начина сервирања. Први је да се само посоли и сипа у чиније. А други је да се пре сервирања умеша кашика сусам пасте. То је сада на вама како ко воли. Со се додаје на крају пред сервирање. Па пријатно драги моји! П.С не заборавите да скокнете до распеване групе на ФБ. Тамо можете поставити све ваше рецепте.
Либанска паштета

Прво је потребно плави парадајз испећи у рерни. Избушкајте их виљушком да не направе дар-мар по рерни. Иначе се не љуште. Тек после. Ставите у предходно загрејану рерну на 180 степени око пола сата или мало мање. Сами ћете да видите. Отприлике 1,3кг патлиџана. Да би добили око пола килограма печеног. То је мерка за остале састојке а ви повећајте сходно потребама. е да заборавила сам да вам кажем да мало науљите плех маслиновим уљем. Кашика две рецимо. Печен ољуштите и самељите у блендеру. У шерпу ставите 4 кашике маслиновог уља загрејте на лаганој ватри па додајте плави патлиџан. Тако пропржити 10 до 15 минута уз мешање.

За то време самлети 100гр сировог несланог сунцокрета, 2 чена белог лука, четвртину кашичице млевеног коријандера, пола кашичице млевеног бибера, кашичицу равну кима, везу першуна и пола љуте паприке. Све то добро сјединити у блендеру и додати плавом патлиџану. Уз непрестано мешање још 15-так минута да се кува. Готово је када на кашичици остане као крем.

За пастеризацију је следећи поступак. Врело се сипа у вреле тегле, одмах затвори и стави у рерну. Затворено 30 минута на 60 степени. Искључи се рерна и тако се остави преко ноћи да се потпуно охлади. Е сад, постоји два начина сервирања. Први је да се само посоли и сипа у чиније. А други је да се пре сервирања умеша кашика сусам пасте. То је сада на вама како ко воли. Со се додаје на крају пред сервирање. Па пријатно драги моји!

П.С не заборавите да скокнете до распеване групе на ФБ. Тамо можете поставити све ваше рецепте.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *