врло лако се прави одличан као прилог уз месо па чак и као паштета
Распевана зимница

Љути умак од зеленог парадајза и рена

Љути умак од зеленог парадајза и рена… Морам вам признати. Ја увек све знам. И када не знам, ја се правим да све знам. 🙂  Добијем ја рецепт за љути умак од зеленог парадајза и рена од моје Радмиле, која се иначе играла у песку са мојом мамом а сада је ја подмлађујем, и решим да га испробам. Наравно када сам видела рецепт одмах сам рекла како га ЗНАМ а у ствари појма нисам имала. Набавим ја све потребне састојке: 3кг зеленог парадајза, корен рена од око 300гр, сенф пикантни 300гр, млевени бибер 1 кашичица, уље 3дл.

Почнем да размишљам о воденици за месо и млевењу, о рендању рена и сузама. У једном тренутку мој тата улази као спасилац звани Прока Проналазач, и каже како је спојио неки стари електрични мотор и машину за млевење и направио МАШИНУ ЗА МЛЕВЕЊЕ НА ЕЛЕКТРИЧНИ ПОГОН.Господска, само убацујеш, а оно меље. Идеална за ајвар, али идеална и за све остало. И тако сам ја избегла оне сузе од рена.

Направим ја умак, и наравно пошто све знам, кажем себи довољно је.  Дошло је време разних славља отварала се теглица за теглицом, и умака више није било. А моја Радмила ме је лепо “упозорила“ да умак може да се једе као нека посна паштета, на брускетима, или крекерима, или једноставно хлебу. Тако драги моји да сам ја записала обавезно направити дуплу туру.

А прави се овако зелени парадајз самлети на воденици за месо. Ставити у неку цедиљку или најбоље у оно платно за сир тзв. “цедило“ ако имате. Тако треба да вам преноћи да се добро оцеди од воде, али што природније, не треба притискати на силу да се оцеди. Изрендати ситно или самлети  рен па додати парадајзу. Добро измешати. Додати  бибер, и сенф. Све лепо сјединити. На крају уз мућење миксером полако додавати уље. Миксер треба да буде на средњој, не на најјачој брзини. Сипати у оне мале тегле од 300гр и добро сабити. Потрудите се да немате оне ваздушне чепове. Обавезно напунити до врха, ставити целофан па преко поклопац. Одложити за зиму. Не иде у дунст, не иде у вруће. Ко није сигуран да ли ће му се одржати нека дода кесицу конзерванса. Од наведених мера мени је испало пет теглица. Пријатно!!!

 

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *