Манастирка посна торта
Васељенски рецепти,  Посно,  Распевани колачи

Манастирка посна торта отргнута од заборава

Посна на води торта

Ви знате драги моји да ја негујем наше старе рецепте. Ово је један од таквих. Чувена торта коју смо некако сви заборавили. У поплави разноразних утркивања ко ће да измисли поснију торту заборавили смо да и ми имамо дивне посне рецепте наших бака. И сви се утркујемо ко ће да пронађе кандирану жилицу од корена змајевог репа која нема казеин (млечни протеин) да се случајно не омрсимо док се свађамо са комшијом.

Ово је чувена МАНАСТИРКА торта. Торта за пост на води. Некада се много спремала за Бадње вече као и за Васкршњи пост. Често сте могли да је поручите у посластичарницама пре првог светског рата. На селу је била деликатес у специјалним приликама и када није било поста. Спремала се у две варијанте. Са дуњама или са јабукама. Негде су били искључиви па су само дуње долазиле у обзир, а у неким крајевима и дуње и јабуке.

Оно што краси ову торту је прегршт квалитетних и здравих намерница. Поведите рачуна јер у неким крајевима ову торту мешају са жито тортом такође посном. Ово је Манастирка а жито торта ће бити у неком од наредних постова.

Прво припремите састојке 200гр крупнијег пасуља скувајте са једним листом нане или прстохватом суве нане. Кувате у три воде. Када се скува пасуљ добро процедите па штапним миксером самељите у пире. Пет средњих или јабука или дуња ољуштите па исеците на комаде. Скувајте у води као компот када кувате са пола шипке ваниле. Када се воће скува процедите и тај сок оставите са стране. Воће такође испасирајте. Сједините са пасуљем у некој дубљој шерпи. Додајте шећера по вашем укусу. По рецепту иде шоља од беле кафе (може она од веће кафе) али ви сами пробајте. Неко воли слађе неко више кисело. И узмите у обзир да ће корица да буде слатка као и остали састојци.

На средњој ватри уз непрестано мешање кувајте 10 минута. Вишак течности ће да испари таман колико треба. Додајте 3 шоље млевених ораха. И овде има оног по укусу. Сами проверите да ли волите чврст фил да можете да узмете парче у руку или волите софтанију торту коју једете кашичицом. У зависности од тога додајете ораха више или мање. Просек је 2,5 до 3 шоље не много вршне. Вратите на рингллу и још 5 минута кувајте уз мешање. Одвадите 5 кашика у неки суд да се што пре охлади јер то треба за корицу а остало полако да се хлади.

Ви знате драги моји да ја негујем наше старе рецепте. Ово је један од таквих. Чувена торта коју смо некако сви заборавили. У поплави разноразних утркивања ко ће да измисли поснију торту заборавили смо да и ми имамо дивне посне рецепте наших бака. И сви се утркујемо ко ће да пронађе кандирану жилицу од корена змајевог репа која нема казеин (млечни протеин) да се случајно не омрсимо док се свађамо са комшијом. Ово је чувена МАНАСТИРКА торта. Торта за пост на води. Некада се много спремала за Бадње вече као и за Васкршњи пост. Често сте могли да је поручите у посластичарницама пре првог светског рата. На селу је била деликатес у специјалним приликама и када није било поста. Спремала се у две варијанте. Са дуњама или са јабукама. Негде су били искључиви па су само дуње долазиле у обзир, а у неким крајевима и дуње и јабуке. Оно што краси ову торту је прегршт квалитетних и здравих намерница. Поведите рачуна јер у неким крајевима ову торту мешају са жито тортом такође посном. Ово је Манастирка а жито торта ће бити у неком од наредних постова.  Прво припремите састојке 200гр крупнијег пасуља скувајте са једним листом нане или прстохватом суве нане. Кувате у три воде. Када се скува пасуљ добро процедите па штапним миксером самељите у пире. Пет средњих или јабука или дуња ољуштите па исеците на комаде. Скувајте у води као компот када кувате са пола шипке ваниле. Када се воће скува процедите и тај сок оставите са стране. Воће такође испасирајте. Сједините са пасуљем у некој дубљој шерпи. Додајте шећера по вашем укусу. По рецепту иде шоља од беле кафе али ви сами пробајте. Неко воли слађе неко више кисело. И узмите у обзир да ће корица да буде слатка као и остали састојци. На средњој ватри уз непрестано мешање кувајте 10 минута. Вишак течности ће да испари таман колико треба. Додајте 3 шоље млевених ораха. И овде има оног по укусу. Сами проверите да ли волите чврст фил да можете да узмете парче у руку или волите софтанију торту коју једете кашичицом. У зависности од тога додајете ораха више или мање. Просек је 2,5 до 3 шоље не много вршне. Вратите на рингллу и још 5 минута кувајте уз мешање. Одвадите 5 кашика у неки суд да се што пре охлади јер то треба за корицу а остало полако да се хлади.
Манастирка посна торта

Други фил пртипремите тако што ћете шољу (ону већу за чај) куваног жита самлети али не баш скроз да се мало осети неко зрнце. Додаћете 3 кашике оног сока из компота 3 до 4 кашике прах шећера (опет по укусу) и мало мускатног орашчета наренданог. Један савет…пошто ја врло често спремам Манастирку као свакодневну посластицу скувала сам жито мало више и поделила га у пакетиће баш за торту. И само вадим из замрзивача по потреби.

Други фил пртипремите тако што ћете шољу (ону већу за чај) куваног жита самлети али не баш скроз да се мало осети неко зрнце. Додаћете 3 кашике оног сока из компота 3 до 4 кашике прах шећера (опет по укусу) и мало мускатног орашчета наренданог. Један савет...пошто ја врло често спремам Манастирку као свакодневну посластицу скувала сам жито мало више и поделила га у пакетиће баш за торту. И само вадим из замрзивача по потреби.
Манастирка посна торта

Када сте спремили филове сад је ред да спремите корицу. 2,5 шоље брашна просејаног помешати са кашицицом равном соде бикарбоне, кашиком меда, 1,5 шољом шећера, 5 кашика фила које смо одвојили и 1,5 шољом воде и опет мало наренданим мускатним орашчетом. Помешати све заједно. Тесто ће да буде ређе да вас не збуни. Поделите на два једнака дела за две коре.

Када сте спремили филове сад је ред на корици. 2,5 шоље брашна просејаног помешати са кашицицом равном соде бикарбоне, кашиком меда, 1,5 шољом шећера, 5 кашика фила које смо одвојили и 1,5 шољом воде и опет мало наренданим мускатним орашчетом. Помешати све заједно. Тесто ће да буде ређе да вас не збуни. Поделите на два једнака дела за две коре.
Манастирка посна торта

Пеците у мањем правоугаоном калупу 25х16цм. На 160 око 15 до 20 минута у зависности од рерне. На слици сам приказала колико отприлике нарасте.

Пеците у мањем правоугаоном калупу 25х16цм. На 160 око 15 до 20 минута у зависности од рерне. На слици сам приказала колико отприлике нарасте.
Манастирка посна торта

Кад извадите на врелу корицу буквално намажите половину оног фила од жита. Биће то тањи слој али идеалан. Тако и са другом корицом. Оставите корице да се прхладе да буду млаке. Тако млаке корице филујте.

Кад извадите на врелу корицу буквално намажите половину оног фила од жита. Биће то тањи слој али идеалан. Тако и са другом корицом. Оставите корице да се прхладе да буду млаке. Тако млаке корице филујте.
Манастирка посна торта

Прво корица па воћни фил па корица па воћни фил свуда. Одозго преко фила ставите пола шоље млевених ораха. У фрижидер преко ноћи. Ја сам овај пут спремала од јабука софтанију.

Прво корица па воћни фил па корица па воћни фил свуда. Одозго преко фила ставите пола шоље млевених ораха. У фрижидер преко ноћи.
Манастирка посна торта

Ето драги моји феноменална торта коју смо отргли од заборава. Ово је рецепт моје баке а иначе торта постоји у разним варијацијама. Ово је основа. На здравље и спасење! Пријатно!

Ето драги моји феноменална торта коју смо отргли од заборава. Ово је рецепт моје баке а иначе торта постоји у разним варијацијама. Ово је основа. На здравље и спасење! Пријатно!
Манастирка посна торта
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content