Манастирски спанаћ
Мастер клас из кулинарства,  Посно,  Што би ми рекли на кашику

Манастирски спанаћ (посно)

Драги моји, реших овог дана да вас обрадујем рецептом за манасирски спанаћ. Врло једноставно за спремање и јако укусно. Рецепт је сличан традиционалном спремању спанаћа уз неколико разлика које ћу описати уз објашњење поступка. Спрема се на уљу мада може и без проблема на води.

Спанаћ прво добро оперите и очистите. Чистите га од корена и петељки (за оне који не знају  🙂 ). Мере су за килограм чишћеног. То вам је отприлике 1,6 кг нечишћеног. као што знате спанаћ се не прска (бар колико ја знам) али зато је пун блата па поведите рачуна како перете лист.

Очистите килограм спанаћа и оперите
Манастирски спанаћ

У шерпу од најмање 5л ставите воду (отприлике до пола шерпе) и равну кашику соли да проври. Када проври ставите спанаћ да се бланшира 5 минута.

Ставите у дубљу шерпу воду да вам проври са кашиком соли. Ставите спанаћ да се кува једно 5 минута.
Манастирски спанаћ

Спанаћ оцедите и ножем га исеците на ситније. Немојте да га мељете није то то.

Исецкајте обарени спанаћ
Манастирски спанаћ

Исеците 2 главице црног лука на танке режњеве и ставите у шерпу у коју сте предходно додали уља. Уље да прекрије дно. Сасвим вам је довољна шерпа од 2 или 3 литра. Ставите кашичицу соли и добро промешајте.

Две главице црног лука исеците на танке режњеве. Оно као полумесец.
Манастирски спанаћ

Лук ће мало да  отпусти течности па неће да загори. Не треба додавати воде. Само мешајте.

На дно шерпе ставите уље и црни лук. Преко додајте кашичицу соли. Тако продинстајте лук.
Манастирски спанаћ

Додајте спанаћ и 3 чена белог лука. Још мало посолите и побиберите. Уз константно мешање ајде да кажем, упржите спанаћ једно 5 минута. додајте 1 дл воде и равну кашичицу љуте алеве паприке. Ко не воли љуто може и слатка, мада је овако пикантније. Није прељуто. Смањите ватру и још 5 минута динстајте уз мешање.

Додајте спанаћ и динстајте једно5 минута уз мешање. Додајте бели лук два чешња и кашичицу алеве паприке. По укусу бибер и со.. Динстајте још 5 минута.
Манастирски спанаћ

И то је то. Није компликовано а изузетно за сваки пост. Може да буде и главно јело, а може и као гарнирунг уз рибу. Пријатно!!!

Као и увек моја топла препорука КАЛИН баклава.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content