међумурска пита
Мастер клас из кулинарства,  Распевани колачи,  Теста и пите

Међумурска пита како јој одолети

Један од рецепата око кога се највише споре историчари и народи је свакако за чувену Међумурску питу.. Словенци својим националним јелом а Хрвати из Међумурја својим. Како год ми имамо један феноменалан дезерт који морам вам рећи није баш лако спремити. Бар сам ја тако мислила док… рецепт за Међумурску питу нисам добила сам од своје другарице Тање и толико сам се одушевила јер нигде нисам нашла на неки детаљнији рецепт.

500гр танких кора, 250гр малдог крављег сира, 300гр јабука, 150гр млевеног мака, 250гр шећера, 100гр сувог грожђа, 125гр путера, 20гр цимета, 2дл слатке павлаке, 3 јајета, 50гр шећера у праху, 150гр ораха, 1 лимун, 2 кашике рума, кесица бурбон ваниле

Међумурска пита како јој одолети
међумурска пита

Прво што вам је потребно је да направите надеве и тако уштедите доста времена. НАДЕВ ОД СИРА: 3 жуманцета умутити са ванилом, дробљеним сиром, соком од лимуна, половином сувог грожђа. Умутите чврст снег од 2 беланцета са 100гр шећера. Лагано додајте у масу од сира.

НАДЕВ ОД МАКА: Попарити млевени мак у 1дл врелог млека, додати рум, лимунову корицу рендану на ситно, другу половину сувог грожђа. Умутите чврст снег од једног беланцета са 50гр шећера и лагано умешајте у смесу од мака.

НАДЕВ ОД ЈАБУКА: Нарендати јабуке на ситније, посути шечером у праху и половином количине цимета. Оставити 20 минута да пусти сок. другу половину цимета помешајте са млевеним орасима У 2дл млека отопити 60гр путера.

Подмажите плех путером добро. ставите 3 коре тако жто ћете сваку кору посути мешавином ораха и цимета и преко ораха попрскати 4 кашике отопљеног путера у млеку.

На четврту кору ставити надев од сира, па опет три коре свака са орасима и млеком и путером, па опет још једна кора, па надев од мака половина, па опет три коре посуте свака орасима и млеком са путером, па кора па надев од јабука, па три коре посуте орасима и попрскане млеком и путером, па кора па друга половина надева од мака, опет 3 коре посуте орасима и попрскане млеком са путером. Узму се три коре и само се премажу свака путером и млеком без ораха.

Међумурска пита Рецепт за Међуморску питу добила сам од своје другарице Тање и толико сам се одушевила јер сам мислила како је тешко направити и нигде нисам нашла на неки детаљнији рецепт. 500гр танких кора, 250гр малдог крављег сира, 300гр јабука, 150гр млевеног мака, 250гр шећера, 100гр сувог грожђа, 125гр путера, 20гр цимета, 2дл слатке павлаке, 3 јајета, 50гр шећера у праху, 150гр ораха, 1 лимун, 2 кашике рума, кесица бурбон ваниле Прво што вам је потребно је да направите надеве и тако уштедите доста времена. НАДЕВ ОД СИРА: 3 жуманцета умутити са ванилом, дробљеним сиром, соком од лимуна, половином сувог грожђа. Умутите чврст снег од 2 беланцета са 100гр шећера. Лагано додајте у масу од сира. НАДЕВ ОД МАКА: Попарити млевени мак у 1дл врелог млека, додати рум, лимунову корицу рендану на ситно, другу половину сувог грожђа. Умутите чврст снег од једног беланцета са 50гр шећера и лагано умешајте у смесу од мака. НАДЕВ ОД ЈАБУКА: Нарендати јабуке на ситније, посути шечером у праху и половином количине цимета. Оставити 20 минута да пусти сок. другу половину цимета помешајте са млевеним орасима У 2дл млека отопити 60гр путера. Подмажите плех путером добро. ставите 3 коре тако жто ћете сваку кору посути мешавином ораха и цимета и преко ораха попрскати 4 кашике отопљеног путера у млеку. На четврту кору ставити надев од сира, па опет три коре свака са орасима и млеком и путером, па опет још једна кора, па надев од мака половина, па опет три коре посуте свака орасима и млеком са путером, па кора па надев од јабука, па три коре посуте орасима и попрскане млеком и путером, па кора па друга половина надева од мака, опет 3 коре посуте орасима и попрскане млеком са путером. Узму се три коре и само се премажу свака путером и млеком без ораха.Исећи питу где где онако мало дубље и око 2цм рез тамо где ћете рецимо да сечете парчиће. Узети две коре поређати попречно и онако ушушкати питу са свих страна. Добро се како да кажем ушушка пита тим корама да не мрда и да се не листа. Свака та кора се премазује отопљеним путером . Још две коре исто тако поређати. Истопити још мало путера па прелити. Узети виљушку и избоцкати питу. Пече се на 180 степени 45 минута. На половини печења, прелити слатку павлаку не мућену па вратити у рерну. Пита се једе потпуно хладна. Изволите и пријатно!!!
међумурска пита

Исећи питу где где онако мало дубље и око 2цм рез тамо где ћете рецимо да сечете парчиће. Узети две коре поређати попречно и онако ушушкати питу са свих страна. Добро се како да кажем ушушка пита тим корама да не мрда и да се не листа.

Свака та кора се премазује отопљеним путером . Још две коре исто тако поређати. Истопити још мало путера па прелити. Узети виљушку и избоцкати питу. Пече се на 180 степени 45 минута. На половини печења, прелити слатку павлаку не мућену па вратити у рерну. Пита се једе потпуно хладна. Изволите и пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *