млечни хлеб из шерпе
Теста и пите

Млечни хлеб из шерпе

Још један у низу рецепата из прашњавих старих кувара је млечни хлеб из шерпе. Одличан рецепт испробала сам више варијанти и задржала се на оригиналној само што сам ја уместо кашике квасца свежег ставила суви квасац кесицу. Уз овај хлеб има прича да се служи за доручак или за ужину и да је лепо на њега мазати којекакве млечне ђаконије и одозго обавезно квалитетна меда или воћнога желеа.

У суштини хлеб је како бих рекла господствен, онако баш да се на њега мажу путер и мед или путер и џем. Парчићи се врло лако секу и уопште се не руне нити ломе.

Још један у низу рецепата из прашњавих старих кувара је млечни хлеб из шерпе. Одличан рецепт испробала сам више варијанти и задржала се на оригиналној само што сам ја уместо кашике квасца свежег ставила суви квасац кесицу. Уз овај хлеб има прича да се служи за доручак или за ужину и да је лепо на њега мазати којекакве млечне ђаконије и одозго обавезно квалитетна меда или воћнога желеа. У суштини хлеб је како бих рекла господствен, онако баш да се на њега мажу путер и мед или путер и џем. Парчићи се врло лако секу и уопште се не руне нити ломе.
млечни хлеб из шерпе

Текстура је јако занимљива. Није онако тежак а густ је. Није много ни ваздушаст. Корица крцкава доња, горња мекана и свеж је сутрадан (ако остане 🙂 ). Добар је ако се осуши да се од њега направи презла. У 250мл топлог млека ( не врело али топло) додати кашичицу шећера и кесицу сувог квасца. Квасац због топлоте млека ће врло брзо да надође. Просејте 480гр меког брашна тип 400, додајте кашичицу соли, пола кашичице прашка за пециво и једну кашичицу ракије. Сипите 50гр скроз растопљеног путера и надошли квасац. Све добро сједините.

Шерпу која може у рерну од 24цм у пречнику (моја је од 2Л) подмажите путером и поспите гризом. Тесто направите као лепињу онако да прекрије дно и само благо премажите растопљеним путером. Прекријте крпом и оставите тако у шерпи да тесто нараста око пола сата до четрдесет минута да нарасте мало више од дуплог. Нарасло тесто по површини свуда избоцкајте чачкалицом и ставите да се пече на 180 степени (врућ ваздух) око 40 минута.

 Текстура је јако занимљива. Није онако тежак а густ је. Није много ни ваздушаст. Корица крцкава доња, горња мекана и свеж је сутрадан (ако остане :) ). Добар је ако се осуши да се од њега направи презла. У 250мл топлог млека ( не врело али топло) додати кашичицу шећера и кесицу сувог квасца. Квасац због топлоте млека ће врло брзо да надође. Просејте 480гр меког брашна тип 400, додајте кашичицу соли, пола кашичице прашка за пециво и једну кашичицу ракије. Сипите 50гр скроз растопљеног путера и надошли квасац. Све добро сједините. Шерпу која може у рерну од 24цм у пречнику (моја је од 2Л) подмажите путером и поспите гризом. Тесто направите као лепињу онако да прекрије дно и само благо премажите растопљеним путером. Прекријте крпом и оставите тако у шерпи да тесто нараста око пола сата до четрдесет минута да нарасте мало више од дуплог. Нарасло тесто по површини свуда избоцкајте чачкалицом и ставите да се пече на 180 степени (врућ ваздух) око 40 минута.
млечни хлеб из шерпе
Одмах извадите из шерпе, увијте у памучну крпу и окрените наопако. Да вам доња страна буде горе.
млечни хлеб из шерпе

Одмах извадите из шерпе, увијте у памучну крпу и окрените наопако. Да вам доња страна буде горе.

Тако оставите 20 минута. И то је сва мудрост. А хлеб је прелеп и под обавезно на мојој листи ''must bake''.
млечни хлеб из шерпе

Тако оставите 20 минута. И то је сва мудрост. А хлеб је прелеп и под обавезно на мојој листи “must bake“.

Пријатно!
млечни хлеб из шерпе

Пријатно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *