млечни хлеб из шерпе
Теста и пите

Млечни хлеб из шерпе

Још један у низу рецепата из прашњавих старих кувара је млечни хлеб из шерпе. Одличан рецепт испробала сам више варијанти и задржала се на оригиналној само што сам ја уместо кашике квасца свежег ставила суви квасац кесицу. Уз овај хлеб има прича да се служи за доручак или за ужину и да је лепо на њега мазати којекакве млечне ђаконије и одозго обавезно квалитетна меда или воћнога желеа.

У суштини хлеб је како бих рекла господствен, онако баш да се на њега мажу путер и мед или путер и џем. Парчићи се врло лако секу и уопште се не руне нити ломе.

Још један у низу рецепата из прашњавих старих кувара је млечни хлеб из шерпе. Одличан рецепт испробала сам више варијанти и задржала се на оригиналној само што сам ја уместо кашике квасца свежег ставила суви квасац кесицу. Уз овај хлеб има прича да се служи за доручак или за ужину и да је лепо на њега мазати којекакве млечне ђаконије и одозго обавезно квалитетна меда или воћнога желеа. У суштини хлеб је како бих рекла господствен, онако баш да се на њега мажу путер и мед или путер и џем. Парчићи се врло лако секу и уопште се не руне нити ломе.
млечни хлеб из шерпе

Текстура је јако занимљива. Није онако тежак а густ је. Није много ни ваздушаст. Корица крцкава доња, горња мекана и свеж је сутрадан (ако остане 🙂 ). Добар је ако се осуши да се од њега направи презла. У 250мл топлог млека ( не врело али топло) додати кашичицу шећера и кесицу сувог квасца. Квасац због топлоте млека ће врло брзо да надође. Просејте 480гр меког брашна тип 400, додајте кашичицу соли, пола кашичице прашка за пециво и једну кашичицу ракије. Сипите 50гр скроз растопљеног путера и надошли квасац. Све добро сједините.

Шерпу која може у рерну од 24цм у пречнику (моја је од 2Л) подмажите путером и поспите гризом. Тесто направите као лепињу онако да прекрије дно и само благо премажите растопљеним путером. Прекријте крпом и оставите тако у шерпи да тесто нараста око пола сата до четрдесет минута да нарасте мало више од дуплог. Нарасло тесто по површини свуда избоцкајте чачкалицом и ставите да се пече на 180 степени (врућ ваздух) око 40 минута.

 Текстура је јако занимљива. Није онако тежак а густ је. Није много ни ваздушаст. Корица крцкава доња, горња мекана и свеж је сутрадан (ако остане :) ). Добар је ако се осуши да се од њега направи презла. У 250мл топлог млека ( не врело али топло) додати кашичицу шећера и кесицу сувог квасца. Квасац због топлоте млека ће врло брзо да надође. Просејте 480гр меког брашна тип 400, додајте кашичицу соли, пола кашичице прашка за пециво и једну кашичицу ракије. Сипите 50гр скроз растопљеног путера и надошли квасац. Све добро сједините. Шерпу која може у рерну од 24цм у пречнику (моја је од 2Л) подмажите путером и поспите гризом. Тесто направите као лепињу онако да прекрије дно и само благо премажите растопљеним путером. Прекријте крпом и оставите тако у шерпи да тесто нараста око пола сата до четрдесет минута да нарасте мало више од дуплог. Нарасло тесто по површини свуда избоцкајте чачкалицом и ставите да се пече на 180 степени (врућ ваздух) око 40 минута.
млечни хлеб из шерпе
Одмах извадите из шерпе, увијте у памучну крпу и окрените наопако. Да вам доња страна буде горе.
млечни хлеб из шерпе

Одмах извадите из шерпе, увијте у памучну крпу и окрените наопако. Да вам доња страна буде горе.

Тако оставите 20 минута. И то је сва мудрост. А хлеб је прелеп и под обавезно на мојој листи ''must bake''.
млечни хлеб из шерпе

Тако оставите 20 минута. И то је сва мудрост. А хлеб је прелеп и под обавезно на мојој листи “must bake“.

Пријатно!
млечни хлеб из шерпе

Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *