Палачинке у карамел сосу
Распевани колачи

Палачинке у карамел супи са печеним јабукама

Палачинке у карамел супи су један од рецепата који је релативно лак за спремање и идеалан за госте који воле нешто мало необичније десерте. Како је настао овај рецепт. Морам да вам кажем да је рецепт потпуно моја измишљотина. Можда негде у свету постоји још негде овај рецепт али ја нисам чула. Једноставно имала сам састојке у кући па решила да испробам. Очекивала сам неке госте који су мало захтевнији по питању слаткиша па сам хтела да их изненадим. Једину ствар коју сам “позајмила“ од једног познатог кувара је “карамел супа“.

Ја сам овде спремала три порције и мера је за три јер иде једна палачинка по порцији.

Веће јабуке ољуштите и издубите им средину. Потребне су вам две јабуке. Направите пасту од млевеног печеног лешника и меда. Иде 40% лешника и 60% меда. Ја сам направила једну теглу смесе јер је често користим а ви можете само за овај рецепт.  И на сваку јабуку иде једна вршна кашика смесе. Поспите папир за печење кесицом ванилин шећера, поређајте намазане јабуке и пеците у рерни пола сата на 200 степени.

Умутити пасту од 60% меда и 40% млевеног печеног лешника. Отприлике за једно 5 кашика. Очистити 2 јабуке веће и пресећи на пола. Издубити и премазати пастом.
Палачинке у карамел сосу

Печене јабуке извадите са све оним соковима и карамелом од ванилин шећера.

Ставити на пек папир који се предходно посули ванилин шећером. У рерну на 200 степени око пола сата.
Палачинке у карамел сосу

Виљушком их добро испасирајте. Ја понекад и волим да мало оставим комадиће јабука. Некако ми је лепше.

Испасирати вруће виљушком.
Палачинке у карамел сосу

Док се јабуке пеку у рерни ви направите палачинке класичне. Гледајте само да вам буду веће, минимум 26 пречник. Смесу сам поделила на три дела и ставила фил на палачинку. Учиниће вам се доста фила али верујте није јер је сама палачинка велика.

Испржити палачинке и филовати их јабукама. Преклопити на троугао.
Палачинке у карамел сосу

Палачинку пресавијте на троугао .

Преклопити на троугао.
Палачинке у карамел сосу

Овде скувајте онај класичан карамел са млеком. Ја сам ставила две кашике шећера да се отапа и да што би народски рекли “загори“. Уствари да добије ону тамнију боју меда. И додајте 2дл млека хладног. Брзо мешајте и то је то. Палачинке поређајте у једну стаклену посуду која не треба да буде много велика. Прелијте карамелом и оставите пола сата. Видећете како ће да упију део течности. Остатак течности прелијте приликом сервирања.

Поређати у ватросталну чинију и прелити топлим карамелом од две кашике шећера и млека. Оставити пола сата да мало упије.
Палачинке у карамел сосу

Могу вам рећи да су палачинке у карамел супи биле пун погдак. Гости презадовољни, ја још више. Једино ми није јасно зашто је кувар назвао карамел супом оно што ми зовемо карамел и пијемо када нам страда грло, али нема везе.

И на крају да подлим са вама једну моју филозофску мисао : Никад не веруј мршавој куварици. Та не зна шта је добра храна или када се добро наједеш.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *