запечене паприке посне у рерни идеалне за пост
Посно,  Што би ми рекли на кашику

Паприке пуњене пиринчем

Паприка пуњена пиринчем

Да ли сте имали осећај да када први пут упознате неку особу заволите је као род рођени?  Тако се и мени десилио. Укратко да испричам… Припреме за пут на смотру хорова. На недељу дана пред пут мене позове један господин и врло културно ме пита да ли постоји могућност да његов хор дође до Јагодине из Алексинца, па да пут наставе са нама, јер нису обезбедили превоз за смотру. Ту се ми све договоримо, и наравно да смо им изашли у сусрет , хорови се увек испомажу. Ја их дочекам на  аутобуској станици, упознам се са дотичним господином, који се иначе зове Дејан и остало је историја. Био је неки петак не сећам се тачно датума и ја решим да спремим посне паприке пошто Дејан долази.  Ја онако изнесем испред њега врућу ђувечару пуну паприка, и кажем:“бата Деки  данас постимо а сутра месо.“ А он мени онако радостан као мало дете саопшти да више воли посне паприке . Рецепт врло једноставан , онако летњи лаган.

Потребно вам је: 10-12 паприка оних Сомборки које су мало љуте али не превише, 500гр пиринча, 4 средње главице црног лука, 4 чена белог лука, 1,5кг зрелог парадајза, со, бибер, зачин од поврћа, босиљак по укусу, алева паприка, уље.

Исецкати црни лук и на уљу га пропржити. Додати чашу воде и динстати док не испари вода на пола отприлике. Додати соли , бибера, зачина званог вегета, босиљка и белог лука који сте предходно исецкали ситно. Додати пиринач и добро промешати. Видећете да је пиринач сув и да није набубрео тако и треба да буде. Очистите паприке од семенки и пуните паприке али не до врха јер ће вам у супротном попуцати као мени ове али то није толико ни битно. Затварајте паприке колутовима парадајза. ређајте паприке у дубљу шерпу коју сте предходно мало науљили. Сипите остатак фила поред паприка ( биће га сигурно) и преостали парадајз исеците на коцке па такође ставите поред паприка. Додајте равну кашичицу алеве паприке. Налијте водом отприлике један прст испод висине паприке. Паприке ће и саме пустити мало воде али пазите имате пиринач који све упија па повремено погледајте. Кувајте око 30 минута. Мало науљите пекач и поређајте паприке. Ставите и онај фил из шерпе. Додајте једну чашу воде до две и запеците у рерни на 200 степени око 20-25 минута док не испари сва течност. И то је сва мука.

И наравно постоји и један тајни главни састојак а то је ЉУБАВ према пријатељима.   😉             ПРИЈАТНО ВАМ БИЛО!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *