чисте се од семенки
Посно,  Распевана зимница

Паприке са медом у туршији (невероватан укус)

        Паприке са медом у туршији…   Да ли можда у кући имате једну омиљену шерпу која вам служи за све и свашта? Ја их вала имам две. Једну ову браон  која ми служи за свакојаке зимнице слане и слатке. Много је добра јер није превише плитка, некако је између шерпе и лонца и 7л.А имам и једну плићу од 5л и то баш у оној “шерпа“ плавој боји која ми служи и за кувана јела и за корицу за торту.

Како волим да купујем свашта нешто за кухињу, тако имам и два она прстена за торту. Али некако се увек вратим на шерпу. Те шерпе је моја мама купила негде баш одавно. И дан данас не зна где. То је вероватно јер не воли кухињу па не памти. И тако ја направих мали омаж вечитим шерпама.  🙂

          Ово је јако стар рецепт, негде са почетка 20-тог века. У породици га имамо дуго али нисмо нешто често спремали. Мислим да је рецепт од моје чукун бабе још. Тек сам ја копајући по белешкама татине тетке пронашла у овом запису. Спремила једном и сад сваке године спремам. Врло је издашна и одлична за све слане торте.

10 кг црвене паприке опрати, очистити од семенки и петељки и поделити на пола, као филете. Оставити тако једно пола сата да се мало просуше.

У већи суд ставите 4л воде, литар сирћета, 300гр меда, 200 гр соли, 100гр шећера. То треба да вам проври. За то време ставите теглу (потребна је велика тегла од најмање 5л) у рерну да се загреје.

Паприку стављајте у раствор и пустите да ври 2 минута. Ређајте у врелу теглу. Добро сабијајте паприку. Паприка не треба да вам буде мекана. Можда врло мало.

У преостали пресолац додајте кесицу винобрана, промешајте па налијте паприку. Паприка ће још и сама да отпусти мало сока тако да ће бити довољно течности. Затворите теглу дуплим целофаном и гумицом и ставите теглу у рерну на 50 до 70 степени 30 минута. Извадите и увијте у чаршаф. Када се потпуно охлади одложите где и осталу зимницу. Ако не желите да користите винобран ставите на пастеризацију око 2 сата.

Пастеризација се ради тако што се тегла стави у шерпу или лонац који је довољно дубок отприлике 4 прста од врха тегле. Ставите по дну новине или старе крпе налијте воду и пустите да проври. Када проври смањите за један и тако нека ври 60 минута. Воду повремено проверавајте да не уври. Искључите шпорет и тако са све шерпом умотајте у неки стари стољнјак или ћебе, шта имате. Оставите тако да се потпуно охлади цео дан можда и два дана. То је то. То је основни поступак за сву пастеризацију. ПРИЈАТНО!!!

Паприке са медом у туршији
Паприке са медом у туршији
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content