ставља се у вреле тегле па преко целофан па поклопац
Посно,  Распевана зимница

Паприке у сосу од парадајза!!!

Рецепт за паприке у сосу од парадајза  добила од другарице и одмах га заволела. Сећам се било је лето и она мени да овај рецепт и каже : “Е, нисам ово ни ја спремала али сам га добила и баш сам се намерачила да га скувам. Ваљда је О.К. Рођака која ми га је дала каже да је идеално за макароне.“ Наравно чим сам га прочитала схватила сам да је, што би наш народ рекао, “Богом дан“ и од ње кренем право у набавку.  Знам да сам се искилавила сецајући кесе са пијаце, али вредело је.

Спремим ја, сипам у тегле, и оставим у подрум где и осталу зимницу држимо. Негде крајем октобра када је дошло време дегустације ја узмем једну теглу, ко велим,  да испробамо. Макароне скуване. И ја схватим једну веома важну ствар. Ово “чудо“ од зимнице није само за макароне. Буквално је за све и свашта. Као прелив преко меса, рибе, кромпира, као сос за тестенину, као пица сос, чак и на хлеб да се стави  🙂 . А најважније је да је идеално за ПОСТ.  Па ево рецепта:

  • парадајз јабучар самлевен 3кг
  • паприка сецкана 3 кг
  • алкохолно сирће 450мл
  • уље 400мл
  • соли 100гр
  • шећера 200гр
  • бели лук 3 главице
  • бибер у зрну по укусу
  • конзерванс кесица

За оне који не знају ово је врста која полако али сигурно одумире. Домаћи старински ЈАБУЧАР. Сваки пукнут, нема испод 800гр комад, сочан, без оног зеленог унутра, са врло мало семенки које веровали или не ако се посаде никне овај дивни парадајз. Њега вам је потребно 3кг самлевеног, без оних семенки и кожице. Е сад колико је то килограма овако несамлевеног зависи од парадајза.

Паприке вам је потребно такође 3кг исечене на коцкице. Најбоља је она шарена, квргава, ситна, јер је сечете под један, под два парадајз је и онако црвен па ето мало да разбије монотонију и под три најмање воде има.

Парадајз ставите у дубљу шерпу и кувајте га на средњој ватри пола сата уз повремено мешање.

Додајте 450мл алкохолног сирћета, 400мл уља, 100гр соли, 200гр шећера и кувајте на средњој ватри око 35 минута.

За то време очистите 3 главице белог лука по могућству домаћег и ситно га исецкајте.

Додајте паприку и лагано промешајте.

Паприке у сосу од парадајза
Паприке у сосу од парадајза

Додајте по укусу љуту папричицу и бибер у зрну. Кувајте 15 минута. На крају додајте бели лук и једну кесицу конзерванса.

Сипајте врело у вруће тегле, ставите целофан па преко поклопац и увијте у неки чаршаф или ћебе. Тако оставити док се потпуно не охлади. Одложити где и сваку зимницу. Једе се 20 дана од када направите, па надаље. Од ове количине испадне 10 тегли оних средњих од 750 грама.

Сада спремам и љуту варијатну у којој уместо обичне паприке стављам СОМБОРКУ ( 3кг)  и још ставим мало црвене љуте паприке.

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *