паприке да буду шарене лепше је за сервирање
Посно,  Распевана зимница

Парадајз парике у туршији (идеалне за сервирање)

Много добре, врло декоративне, парадајз паприке у туршији, остављене у пресолцу за зиму. Јако су згодне за славу јер су мале и самим тим идеалне за сервирање. Укус фантастичан. Код мене је обично остављано оно буре туршије са класичном паприком, карфиолом, корнишонима, шаргарепом и зеленим парадајзом. Некако смо ову паприку заобилазили.  Имам неке две тегле огромне оне старинске још од моје баке и пошто су хватале прашину ја решим да ставим ове паприке. И нисам се покајала. Имају неки посебан шмек.

  • Парадајз паприка 4кг
  • вода 10л
  • шећер 250гр
  • со 250гр
  • бибер у зрну по укусу
  • есенција 250мл
  • конзерванс 1 кесица
  • винобран 1 кесица
  • лист целера 2 везе

Прво направите пресолац којим ћете налити паприке. Мера је за 10 литара па га можете искористити и за корнишоне и било коју другу туршију. Ставити да проври 2 литра воде са 250гр шећера и 250гр соли. Када проври измакните шерпу и додајте 1 кесицу конзерванса и 1 кесицу винобрана. Добро промешајте. Додајте 2,5дл есенције. Све то исипајте у 8 литара хладне воде. Паприке оперите и одсеците им петељке ако су дугачке. Виљушком сваку паприку на два три места прободите.

У већем суду налијте воду и додајте 3 кашике соли. Кад проври, ставите паприке да се обаре али буквално пола минута до минут и извадите у суд да се цеде.

Две везе листа целера исећи по жељи или крупније или ситније.

Ређати ред паприка па мало листа целера па паприка и тако све до два прста од врха. Слободно мало притисните паприке. Ја додајем и бибер у зрну али то је већ ствар укуса. Налијте оном течности коју сте направили све до врха тегле па узмите нечим да притиснете паприке. Ја сам користила куповне а ви можете и од дрвета да направите, да укрстите два штапића.

Када сте напунили тегле поклопите их тацном и оставите неколико дана на сталажи да стоје или столу све једно и свако вече додајте мало пресолца до врха пошто ће паприке упијати течност првих неколико дана.

После тога затворите поклопцима за тегле и то је то. Једе се месец дана од припреме минимум. Ја сам овде имала 4кг паприке и стало ми је у две тегле од 5л. ПРИЈАТНО!!!

ја сам овде имала две тегле од по 4л
парадајз паприке у туршији

После тога затворите поклопцима за тегле и то је то. Једе се месец дана од припреме минимум. Ја сам овде имала 4кг паприке и стало ми је у две тегле од 5л. ПРИЈАТНО!!!

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content