полав са пилећим месом
Мали савети распеваног кувара,  Мастер клас из кулинарства,  Што би ми рекли на кашику

Пилав са пилећим месом

Пилав или како га у турском и арапском свету зову пилаф је јело од пиринча са или без меса. Оно што краси ово јело је једноставност а опет има невероватно богатство укуса. Код нас пилав се спрема често и у већини домова је на менију бар два пута месечно ако не и чешће. Ја сам решила да да објасним почетницима како га ја спремам. Негде, сви имамо сличне рецепте уз додатак личног печата. Због тога пишем добро познати рецепт у мом издању. Ово је количина за три особе чисто да знате. И овај пут сам спремала са пилећим карабатацима јер сам хтела и да “куснем на кашику“ пилећу домаћу супу.

Пилав или како га у турском и арапском свету зову пилаф је јело од пиринча са или без меса. Оно што краси ово јело је једноставност а опет има невероватно богатство укуса. Код нас пилав се спрема често и у већини домова је на менију бар два пута месечно ако не и чешће. Ја сам решила да да објасним почетницима како га ја спремам. Негде, сви имамо сличне рецепте уз додатак личног печвата. Ово је количина за три особе. И овај пут сам спремала са пилећим карабатацима јер сам хтела и да ''куснем на кашику'' пилећу домаћу супу. Два до три карабатака ставите у 3 литра воде да проври. Када проври додајте кашику сувог зачина (вегете). Кувајте на средњој ватри док не уври за једно пола литра. То је отприлике неких пола сата можда и мало мање. Ако видите да вам је доста воде уврло додајте још једну до две чаше. Када месо почне да се раскувава склоните са рингле. За пиринач свако има своју мерку. Ретко ко мери пиринач на граме него се обично мери на шољице. И то оне мање старинске од 1дл. И једна та равна шољица иде по особи. Или две до три шољице иду на мали ђувеч плех. Ставите у шерпу пирнач и налијте воду три прста да огрезне. Не додајете ништа више. Кувате пиринач све док не престане да упија воду и док скроз набубри. То је рецимо 15 до 20 минута. Склоните са рингле па га пустите још мало да буде у шерпи неких 5 минута. Једну велику главицу црног лука ситно сасецкајте и продинстајте на уљу. То динстате у ђувеч плеху. Изручите пиринач и све добро промешајте. Ставите месо из супе. Ја искрено по некад искидкам ситно месо, а сада сам ставила целе карабатаке. Кутлачом полако налијте супу да огрезне пиринач око пола прста изнад пиринча да буде. Полако мало измешајте, додајте бибер млевени по укусу и запеците у рерни на средњој температури око 15 до 20 минута. Ако треба додајте још једну кутлачу супе. Тако ће вам пилав бити лепо софтан а не онако сув као што зна да буде код многих домаћица. Цака је уствари у наливању супом и у предходном кувању пиринча. И још нешто, ако сте противник сувог зачина, можете додати рецимо мирођију и бибер. Ово је верзија за пилеће месо. Што се тиче осталих меса јунетину исто кувате и користите супу, а код свињског или рецимо јагњетине ту додајете говеђи бујон. Уопште није компликовано спремити, и уз ове цаке које сам вам рекла пилав ће бити за десетку. Е да, заборавила сам да кажем о самој сорти пиринча. Ја када не користим интегрални користим кочански. Некако ми је лепше од оног дуго зрно. Пиринач дугог зрна користим за нека рижота. Па пријатно драги!
Пилав са пилећим месом

За пилав са пилећим месом можете користити карабатаке, батаке или крилца. У ствари све што је мало масније. Много је боље од белог меса.

Два до три карабатака ставите у 3 литра воде да проври. Када проври додајте кашику сувог зачина (вегете). Кувајте на средњој ватри док не уври за једно пола литра. То је отприлике неких пола сата можда и мало мање. Ако видите да вам је доста воде уврло додајте још једну до две чаше. Када месо почне да се раскувава склоните са рингле.

За пиринач свако има своју мерку. Ретко ко мери пиринач на граме него се обично мери на шољице. И то оне мање старинске од 1дл. И једна та равна шољица иде по особи. Или две до три шољице иду на мали ђувеч плех. Ставите у шерпу пирнач и налијте воду три прста да огрезне. Не додајете ништа више. Кувате пиринач све док не престане да упија воду и док скроз набубри. То је рецимо 15 до 20 минута.

Склоните са рингле па га пустите још мало да буде у шерпи, неких 5 минута. Једну велику главицу црног лука ситно сасецкајте и продинстајте на уљу. Динстате у ђувеч плеху директно. Изручите пиринач и све добро промешајте. Ставите месо из супе. Ја искрено по некад искидкам ситно месо, а сада сам ставила целе карабатаке. Кутлачом полако налијте супу да огрезне пиринач око пола прста изнад пиринча да буде. Мало измешајте, додајте бибер млевени по укусу и запеците у рерни на средњој температури око 15 до 20 минута.

Ако треба додајте још једну кутлачу супе. Тако ће вам пилав бити лепо софтан а не онако сув као што зна да буде код многих домаћица. Цака је уствари у наливању супом и у предходном кувању пиринча.

И још нешто, ако сте противник сувог зачина, можете додати рецимо мирођију и бибер. Иначе, ово је верзија за пилеће месо. Што се тиче осталих меса, јунетину исто кувате и користите супу, а код свињског или рецимо јагњетине ту додајете говеђи бујон. Уопште није компликовано спремити, и уз ове цаке које сам вам рекла пилав ће бити за десетку. Е да, заборавила сам да кажем о самој сорти пиринча. Ја када не користим интегрални користим кочански. Некако ми је лепше од оног дугог зрна. Пиринач дугог зрна користим за нека рижота. Па пријатно драги!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *