пиринчани колач са воћем
Посно,  Распевани колачи

Пиринчани колач са воћем

Боже, када се само сетим како сам као мала досађивала покојном чика Свети када ће да стигну торбице Сара Кеј. А чика Света је био шеф БИГЗ-ове књижаре у центру Јагодине тадашњег Светозарева. Ја не више од седам година, сваки дан свратим да питам да ли су можда стигле платнене торбице са ликом Саре Кеј које жељно исчекујем.

Наравно албум већ попоуњен, јер…тада смо некако имали другачија интересовања без интернета, па смо и сличице сакупљали онако радосни и жељни да што пре попунимо албуме. Радости моје када је коначно стигла торбица. Сећам се платнена мала са дугачким кајшем, а уз торбицу се добијала дрвена оловка и миришљава гумица. Све са ликом Саре Кеј. Додуше та гумица као и све остале је брљала при брисању али је зато мирисала невероватно.

Наравно албум већ попоуњен, јер...тада смо некако имали другачија интересовања без интернета, па смо и сличице сакупљали онако радосни и жељни да што пре попунимо албуме. Радости моје када је коначно стигла торбица. Сећам се платнена мала са дугачким кајшем, а уз торбицу се добијала дрвена оловка и миришљава гумица. Све са ликом Саре Кеј. Додуше та гумица као и све остале је брљала при брисању али је зато мирисала невероватно.
пиринчани колач са воћем

И ту поред књижаре је становала бакина пријатељица која ми је једном приликом поклонила пуну кутију неких пиринчаних колача које је њен муж донео из Либије. Тај мирис осећам и данас. Просто невероватно. И када сам добила рецепт подсетио ме је на те колаче.

Овај рецепт је изворно из Сирије али је неко код нас променио један састојак вероватно немајући га. У питању је ружина водица. Па је уместо ружине водице стављен рум.

Иде овако: 250гр пиринча дугог зрна се скува са кашиком уља и прстохватом соли. А кува се тако што се прво стави вода два прста преко пиринча. Па кад мало уври дода се једна мала шоља воде (она од 1дл) и тако се додаје вода чим уври све док се не скува пиринач. И пиринач се кува у мањем суду. Ја имам касеролу од литар која ми је била кнап и у њој сам кувала. Пиринач треба да је добро скуван. Ако има вишка воде оцедите мада не би требало да је има.

Преручите у неку стаклену ванглу. Док се кува пиринач, на другу ринглу ставите 170гр шећера са три кашике уља да се отапа на тихој ватри. Када се отопи скроз и карамелизује благо шећер додајте сок од једне цеђене поморанџе и једног мањег лимуна као и 5 кашика воде. Када то проври исипите врело у пиринач и одмах промешајте. Додајте 3 кашике презли, две шаке сувог грожђа (предходно потопљеног у рум на пола сата), 4 кашике рума, 2 кесице ванилин шећера и 5 кашика сецканих ораха.

Све лепо сједините и изручите у мањи ђувеч плех обложен пек папиром.Пеците на 200 степени (врућ ваздух) док не добије ону браонкасту покорицу. Око двадесетак минута.

Иде овако: 250гр пиринча дугог зрна се скува са кашиком уља и прстохватом соли. А кува се тако што се прво стави вода два прста преко пиринча. Па кад мало уври дода се једна мала шоља воде (она од 1дл) и тако се додаје вода чим уври све док се не скува пиринач. И пиринач се кува у мањем суду. Ја имам касеролу од литар која ми је била кнап и у њој сам кувала. Пиринач треба да је добро скуван. Ако има вишка воде оцедите мада не би требало да је има. Преручите у неку стаклену ванглу. Док се кува пиринач, на другу ринглу ставите 170гр шећера са три кашике уља да се отапа на тихој ватри. Када се отопи скроз и карамелизује благо шећер додајте сок од једне цеђене поморанџе и једног мањег лимуна као и 5 кашика воде. Када то проври исипите врело у пиринач и одмах промешајте. Додајте 3 кашике презли, две шаке сувог грожђа (предходно потопљеног у рум на пола сата), 4 кашике рума, 2 кесице ванилин шећера и 5 кашика сецканих ораха. Све лепо сједините и изручите у мањи ђувеч плех обложен пек папиром.Пеците на 200 степени (врућ ваздух) док не добије ону браонкасту покорицу. Око двадесетак минута.
пиринчани колач са воћем

Врело изручите на плато да вам та корица буде доле. Сачекајте пола сата да се мало прохлади колач па додајте сецкано воће. Киви, поморанџу и банану.

Врело изручите на плато да вам та корица буде доле. Сачекајте пола сата да се мало прохлади колач па додајте сецкано воће. Киви, поморанџу и банану.
пиринчани колач са воћем

Прелијте воће глазуром од 150гр чоколаде за кување. Не треба преко целог колача.

Прелијте воће глазуром од 150гр чоколаде за кување. Не треба преко целог колача. Тако оставите колач сат времена на собној температури па да преноћи у фрижидеру. Сече се на штангле које имају по једно парче банане, поморанџе и кивија. Опет се надовезујем на причу од малопре. Уместо рума у оригиналу иде ружина водица, а овде код нас распрострањена је верзија са румом. Заборавих да напоменем да је идеално за пост. Пријатно!
пиринчани колач са воћем

Тако оставите колач сат времена на собној температури па да преноћи у фрижидеру. Сече се на штангле које имају по једно парче банане, поморанџе и кивија. Опет се надовезујем на причу од малопре. Уместо рума у оригиналу иде ружина водица, а овде код нас распрострањена је верзија са румом. Заборавих да напоменем да је идеално за пост. Пријатно!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *