умочити у медитерански сос
Теста и пите

Пита “пржуљица“ (чик одолите)

Пита “пржуљица“ је старински рецепт који датира још из турског доба. Наравно временом је модификован и данашњи рецепт који вам ја  поклањам је настао негде пред крај деветнаестог века и мало је наравно измењен тј. осавремењен. Облик и припрема су остали веродостојни. По некој причи постојао је један газда Милун који се обогатио баш на оваквим питама. Продавао их је на разним скуповима посебно на саборима који су били у портама сеоских цркава. Тада се пржило наравно на масти што је по мени много здравије. Предност ових пита је што су јако мекане и када се потпуно охладе.

За фил вам је потребно да умутите 5 комада целих јаја. Додаћете око 2дл јогурта, 1дл киселе воде, 1дл уља, 2 велије (кришке) сјеничког сира или неког преврелог, соли по укусу и пола кашичице прашка за пециво.

добро сјединити фил од јаја, сира, уља, киселе воде и зачина, додати и мало прашка за пециво
Пита “пржуљица“

Од паковања кора од пола килограма одвајајте једну по једну кору коју ћете премазивати. Узмите једну кору и ставите мало фила. Као на слици, отприлике 3 кашике. Па лепо размажите.

филовати једну кору
Пита “пржуљица“

Савите крајеве као на слици и уролајте са лева на десно.

Кору савити мало са стране

Ставите у тигањ на врело уље. Не треба вам много уља да знате.

увити у ролну
Пита “пржуљица“

Окрећите пите са свих страна и пржите их једно 5 минута на средњој ватри.

пите ставити на врело уље и пржити уз окретање
Пита “пржуљица“

Извадите на папирни убрус или салвету да се покупи вишак уља од пржења.  Пребаците одмах после на тањир.

ставити на тањир
Пита “пржуљица“

Пита “пржуљица“ је идеална уз пиво, јогурт, а сервирана са медитеранским преливом даје посебан укус.  Од ове количине вам испадне око 15 пита у зависности од кора. Врло брзо се спремају тако да су идеалне за доручак.  Мала напомена : Знам да свако од вас има неки свој рецепт или би да дода  нешто  од намерница. Ово је “пржуљица“ и то су састојци. У неком од наредних постова ставићу сличну само са поврћем која има другачији назив и мало је савременија.  🙂 Па пријатно!!!

Идеално се слаже са медитеранским сосом

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *