Пријатно вам дегустирање пламброта
Распевани колачи

Пламброт илити шљива комисброт

Ако почнете да “копате“ по интернету за ПЛАМБРОТ нећете га наћи. Ово је колач који сам ја измислила, бар сам му назив исзмислила ако ништа друго. 🙂  Мада нисам ни видела да је још неко направио овакву комбинацију. Али да кренем редом.

Да ли вам се некада десило да вам остане једно или два беланцета?  Ок када остану рецимо 5 ви тачно знате да од тога може свашта да се направи, почевши од пуслица па све до комисброта. Али кад остане једно или два обично се или баци а неретко се вуче у некој шољи у фрижидеру све док се не поквари. Е тако је мени досадило да чувам по два беланцета па сам решила нешто да смућкам. Сад се ви сигурно питате одакле та два беланцета. Сезона је шљива, па и наравно кнедли са шљивама. А у рецепту моје баке иду два жуманцета. И ја решим да не ставим у фрижидер она два беланцета него да спремим нешто. И сетим се белог комиспрота који мнооого волим. Е онда кренем да филозофирам како је мало беланаца, па није за калуп од срнећих леђа итд.

Натерам ја себе да ипак пробам са округлим калупом од 20 сантиметара. Ставим беланца у шољицу за кафу али ону од 1дл, старинску и негде пола прста је било од врха. Умутим чврст снег од беланаца додам ту исту шољицу шећера, па лагано умешам шољицу просејаног брашна, шољицу сувог грожђа и шољицу сецканих ораха.

Ставим у подмазан калуп, па на 180 степени у рерну да се пече око 25 до 30 минута. Кад сам видела да ми је остало још шљива, помислила сам што не ставих у колач и ове шљиве да испробам. И паде ми напамет једна идеја. После петнаестак минута извадим колач из рерне ставим преко шљиве (10 комада) окренуте и вратим да се допече. Још око 5 до 7 минута.

Шљиве су таман довољно отпустиле сока, мало натопиле колач и испало је савршенство. И количина је сасвим задовољавајућа. А име је некако дошло само по себи. Од комисброта и шљива. Додуше мешавина језика али нема везе :). Хтела сам ја да га назовем и шљива колач али имамо ми онај наш традиционални са шљивама па да се не помеша. Овако је оригинално.  Па пријатно!!!

2 беланцета умутити у чврст снег додати малу шољу за кафу шећера, исту ту шољицу брашна, шољицу сувог грожђа и шољицу сецканих ораха. Све промешати и пећи на 180 степени око 25 минута. Десет минута пре него што ће да буде готов поређати шљиве и вратити да се допече. Шљиве 10 комада.
Пламброт

Потребно је за ПЛАМБРОТ:

  • 2 беланцета
  • мала шоља шећера
  • шољица брашна
  • мала шоља сувог грожђа
  • шољица сецканих ораха
  • 10 шљива

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *