Сервира се са домаћом пројом
Мастер клас из кулинарства,  Што би ми рекли на кашику

Подварак са сувим месом ( за Василицу)

Да ли постоји неко “зимско“ славље а да се не спрема подварак са сувим месом. Добро не мора баш са сувим, може и ћуретина и овчетина или димљена риба. Али чим крене јесен па славе, утркују се коме пре стиже кисео купус. Да ли ће да стигне за Светог Аранђела, да ли треба брзински да се укисели врелом водом. Па крене пост и ту подварак са димљеним шараном, па они који не посте за Нову Годину обавезно подварак са ћуретином, па за Божић као гарнирунг уз прасе. И онда дође “Василица“ тј Св. Василије Велики познатији као мали Божић или Нова Година.

Тада се обично спрема за доручак попара, а за ручак се ломи глава прасета која је специјално сачувана још од Божића. Уз ту главу иде подварак са сувим месом.  И тако се једу ред подварак ред сарме а неретко и оба па све негде до Сретења кад се потроши сав купус из бурета. Е онда идемо са пластичном ванглом код пријатеља да пијемо кафу и да зајмимо купус ако негде остало.  🙂 🙂 🙂 А и на крају чекамо кишу да би смо избацили вишак из бурета у канализацију. Боже, што ми имамо читав ритуал за кисео купус. О салати и ракијици у неком другом посту 🙂

Елем, ово је један комад сувих ребара, она шпиц ребра и генерално то је најбоље за подварак јер је прошарано масноћом мало. Ви колико вам треба али отприлике на 2кг рибанца (сецкани купус за подварак специјално стављен у посебну кацу прим. прев.) иде око 700гр ребара. Ресто у пасуљ или преко сарме. А ако је без костију месо суво онда иде око пола килограма.

Суво месо је потребно око пола килограма. Ја самкористила шпиц груди.
Подварак са сувим месом

Овај рецепт је од моје баке и уједно мој начин спремања па ето да поделим са вама. Једну већу главицу црног лука ситно исецкајте. У већу шерпу ставите кашику свињске масти и ставите на шпорет да се отопи. Додајте лук и мало га пропржите. Додајте месо и налијте воду да дође до пола меса. Не треба да огрезне месо у води. Поклопите и на средњој ватри кувајте 20 минута. Вода да уври половина од сипане тако да ако треба долијте мало. После 20 минута склоните са ватре.

Насецкати једну већу главицу црног лука па у дублју шерпу ставити прво кашику масти да се загреје, додати лук и пропржити мало. Додати исечено месо налити воде да огрезне и око 20 минута кувати.
Подварак са сувим месом

У велику шерпу за подварак ставите кашику масти да се отопи па ставите око 2кг сецканог купуса. Уз константно мешање пропржите купус 5 минута.

Сипати у шерпу за подварак кашику масти па ставити исецкани кисели купус да се мало пропржи.
Подварак са сувим месом

Додајте 2 кашике слатке млевене зачинске паприке и пропржите још 5 минута.

Додати две кашике алеве паприке и добро измешати.
Подварак са сувим месом

Изручите све из шерпе са месом и додајте две до три кашике масти. Подварак без доста масти није подварак. А верујте то уопте није пуно, нити плива у масноћи.  Додајте мало бибера у зрну и соли ако је потребно јер је и месо слано а и купус.

Додати оно суво месо са све супом оном. Све промешати па налити још 3 чаше воде. Додати и 2 до 3 кашике масти.
Подварак са сувим месом

Ставите у рерну на 170 степени да се крчка пола сата. Онда промешајте па налијте још мало воде да онако огрезне. И тако пустите да се крчка два сата уз повремено мешање. Ако видите да је баш уврла вода додајте мада неће бити потребе. Ако волите софтанији онда још 15 минута нек се крчка, а ако волите сув запечен онда још сат времена.  Наравно свима је познато да подварак као и сарма је сутрадан лепши јер је укрчкан добро.

ставити у рерну на 170 степени. Додати по укусу соли и бибера. Нека се крчка добрих минимум 3 сата уз повремено мешање. И ако волите софтанији додајте воде мало.
Подварак са сувим месом

Видећете месо ће се буквално распадати, а подварак је куван у оној супи од меса и то даје посебну арому на димљено.

Подварак са сувим месом
Подварак са сувим месом

Подварак се обавезно служи са класичном пројом без било каквих додатака.  Па пријатно!!!

Проја се прави на класичан начин
Подварак са сувим месом

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *