Посна јафа
Посно,  Распевани колачи

Посна јафа (колач са поморанџом и какаом)

Феноменалан рецепт ПОСНА ЈАФА који сам пронашла копајући данас шта бих могла посно. У роковнику татине тетке као посна јафа за Васкршњи пост.

Данас су Благовести. За оне који не знају данас се пости без обзира да ли постили Велики пост или не. На Благовести је разрешење на рибу и вино и то је један од три дана у Васкршњем посту где се једе риба. Иначе Благовести се сматрају једним од 12 највећих хришћанских празника. Тог дана је Архангел Гаврило саопштио Богородици да ће она да буде мајка Исусу. И после тачно девет месеци 7 јануара на Божић родио се Исус. Иако сам пост Васкшњи је тужан због страдања Христовог, Благовести су једини радостан дан. Саопштава се Богородици да ће постати мајка. А то је иначе најрадоснија вест код људи сложићете се.

Код нас у Србији много има обичаја везаних за овај празник па тако у појединим крајевима се устаје у зору јер не ваља спавати и преспавати овај празник. На овај празник богатија је трпеза. Како током Страдалне недеље па и касније трпеза буде скромнија на Благовести је раскошна. Од краја до краја постоје рецепти од специјалних погача, преко колача, јела и наравно рибе. Обично се спрема чорба од беле речне рибе. неизоставан је ту и пребранац.
Посна јафа

Код нас у Србији много има обичаја везаних за овај празник па тако у појединим крајевима се устаје у зору јер не ваља спавати и преспавати овај празник. На овај празник богатија је трпеза. Како током Страдалне недеље па и касније трпеза буде скромнија на Благовести је раскошна. Од краја до краја постоје рецепти од специјалних погача, преко колача, јела и наравно рибе. Обично се спрема чорба од беле речне рибе. неизоставан је ту и пребранац.

У Поморављу у мом селу Белица постоји један обичај да ако се пред зору упали “случајно“ ватра на неком земљишту да је ту закопано благо. Ко зна можда и има нечега. 🙂

Елем, овај колач је толико генијалан да ће бити под обавезно за разне постове морам да вам кажем. Мерка је за два мања куглофа од 14цм у пречнику или један мањи ђувеч. Ја сам спремала у куглофима. Нарендајте на крупно јабуке оне накиселе. Да имате 250гр наренданих јабука. У то додајте пола чаше шећера и једну кесицу ванилин шећера. Све измешајте па додајте 50гр млевених ораха, кашичицу прашка за пециво и 200гр брашна. На крају додајте пола децилитра уља.

Све сједините. Тесто ће бити гушће не онако ретко као код других воћних колача. Ставите у плех и пеците на 160 степени око 40 минута. Ја имам врућ ваздух. Печен колач извадите одмах и ставите га у неки дубљи стаклени суд јер треба да се прелива ако је куглоф. А ако је у правоугаоном плеху само избушкајте и прелијте. Исцедите једну већу или две мање поморанџе па додајте у тај сок 5 кашика воде. Тим соком прелијте врео колач. Оставите потпуно да се охлади и упије. То је око сат до два.

 Елем, овај колач је толико генијалан да ће бити под обавезно за разне постове морам да вам кажем. Мерка је за два мања куглофа од 14цм у пречнику или један мањи ђувеч. Ја сам спремала у куглофима. Нарендајте на крупно јабуке оне накиселе. Да имате 250гр наренданих јабука. У то додајте пола чаше шећера и једну кесицу ванилин шећера. Све измешајте па додајте 50гр млевених ораха, кашичицу прашка за пециво и 200гр брашна. На крају додајте пола децилитра уља. Све сједините. Тесто ће бити гушће не онако ретко као код других воћних колача. Ставите у плех и пеците на 160 степени око 40 минута. Ја имам врућ ваздух. Печен колач извадите одмах и ставите га у неки дубљи стаклени суд јер треба да се прелива ако је куглоф. А ако је у правоугаоном плеху само избушкајте и прелијте. Исцедите једну већу или две мање поморанџе па додајте у тај сок 5 кашика воде. Тим соком прелијте врео колач. Оставите потпуно да се охлади и упије. То је око сат до два. И на крају иде богат слој какао прелива. 150гр шећера ставите са 2дл воде да се скува гушћи сируп. Отприлике да ври 8 минута. Склоните са ватре па додајте 50гр какаа. Добро сједините и прелијте колач. Биће какао прелив јако густ. Иначе овај какао прелив је одличан и за торте видећете и сами. Овај прелив је мекан и остаје мекан и хладан. Пустите да се охлади. Колач је јако сочан и остаје сочан неколико дана (ако остане). На здравље вам било.
Посна јафа

И на крају иде богат слој какао прелива. 150гр шећера ставите са 2дл воде да се скува гушћи сируп. Отприлике да ври 8 минута. Склоните са ватре па додајте 50гр какаа. Добро сједините и прелијте колач. Биће какао прелив јако густ. Иначе овај какао прелив је одличан и за торте видећете и сами. Овај прелив је мекан и остаје мекан и хладан. Пустите да се охлади. Колач је јако сочан и остаје сочан неколико дана (ако остане). На здравље вам било.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content