Посне палачинек Мати Јулишке
Посно,  Распевани колачи

Посне палачинке Мати Јулишке

Ево мене опет са једним посним рецептом. У питању су посне палачинке Мати Јулишке.
Октобарска револуција је донела велики погром монаштва и свештенства у Русији. Много њих је пострадало а само они најсрећнији су успели да се некако домогну иностранства. Код нас је доста дошло што интелектуалаца, што племства а и из реда монаштва дошао је поприлични број Руса.

Једна монахиња, извесна Мати Јулијана (Јулишка како су је неки звали) дошла је код нас у Војводину са само једном торбом пуном књига. Ништа од гардеробе нити било чега другога. Никада није желела да прича о свом приватном животу осим да је била племићке крви и да је потицала из јако имућне породице. Студирала је у француској филозофију. По повратку у Русију сачекао је уговорен брак. Да би избегла брак побегла је у Украјину у неки манастир и тамо се замонашила. Касније се вратила у Русију па избегла у Србију.

И међу тим њеним књигама је био један кувар из француске. И она је сваки рецепт преводила на руски језик и модификовала да буде посно и то са великим успехом. У Србији се није задржала много свега неколико месеци. По причи оних који су је познавали из Србије је отишла за Грчку у неки манастир где се и упокојила непосредно после другог светског рата. Али за собом је оставила јако фине посне рецепте.

Ово је рецепт за класичне посне палачинке. Врло занимљив. Ја сам га добила у једном манастиру као Мати Јулишкине палачинке. Предпостављам да се временом рецепт мало изменио јер нисам сигурна да ли је тада било класичне киселе воде као сада. Од састојака је потребно : чаша пива, 2 чаше киселе воде, корица рендана од једне мандарине, на врх ножа соли, кашика шећера, 2 кашике уља и 3 чаше брашна.За филовање иде само карамел шећер.

Ово је рецепт за класичне посне палачинке. Врло занимљив. Ја сам га добила у једном манастиру као Мати Јулишкине палачинке. Предпостављам да се временом рецепт мало изменио јер нисам сигурна да ли је тада било класичне киселе воде као сада. Од састојака је потребно : чаша пива, 2 чаше киселе воде, корица рендана од једне мандарине, на врх ножа соли, кашика шећера, 2 кашике уља и 3 чаше брашна. За филовање иде само карамел шећер. Од свих састојака замесите тесто за нијансу гушће него за обичне палачинке.
Посне палачинке Мати Јулишке

Од свих састојака замесите тесто за нијансу гушће него за обичне палачинке. Палачинке такође да вам буду за нијансу дебље. Тос у само нијансе у питању. Из искуства јер сам пробала баш танке и нешто су ми лепше ове мало дебље.

Од свих састојака замесите тесто за нијансу гушће него за обичне палачинке. Палачинке такође да вам буду за нијансу дебље.
Посне палачинке Мати Јулишке

Врелу палачинку поспите кашичицом карамел шећера па увијте у ролну. И тако сваку.

Врелу палачинку поспите кашичицом карамел шећера па увијте у ролну. И тако сваку.
Посне палачинке Мати Јулишке

Ја сам купила већ готов карамел шећер а ви можете да га направите. Када га ставите на врелу палачинку он се таман мало растопи. И то је то. Укус је одличан а и не примети се да нема јаја нити млека. Стварно су изврсне. Пријатно!!!

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content