Посни ђувеч са зачинима
Посно,  Што би ми рекли на кашику

Љут и зачињен па још и постан ЂУВЕЧ

Хиљаду и један ђувеч сам спремила. Много различитих посних ђувеча. Просто обожавам то шаренило поврћа у ђувечу. Сваки пут када на ред дође ђувеч ја нешто измислим ново. Овај пут посни ђувеч са зачинима. Знате ли како се најлакше нешто измишља за ђувеч? Отворите фрижидер и погледате. У ћошку једна паприка још дан и пропала би, један парадајз који је био зелен када сте га купили па је сада таман, имам остатке бораније, грашка, кромпира, шаргарепе…Јупииии имам за ђувеч. А онда погледам у теглу где ми је пиринач и схватим да немам “кочански“ више ни зрнце. Онда лепо завучем руке у буџак где ми стоје залихе “за неки смак света или инвазију ванземаљаца“ и пронађем кесу пиринча дуго зрно од килограм, коју обично купим на неком снижењу за бамбадава.

После размишљам да није онај пластични из Индије али већ сам купила. И вала увек га слатко потрошим. Извини, који пиринач користиш? Како који па онај кочански округли, крупан, “5 зрна у кило“, бео као пуцка 200 динара килограм. А у кеси дугачко зрно од 70 динара за килограм. Имам ја негде и онај ломљени који обично купим за Карман чорбу. У Ниш(у) на пијаци један лик продавао из џака “поломени“ пиринач. Какав ти је бе то “поломени“ пиринач? А бе сестро то је перинач најбољи, неси пробала такав. Сам’ гу ја продавам у цео Ниш. И тако хтео не хтео ти купиш “поломен“ пиринач. ???

Хиљаду и један ђувеч сам спремила. Много различитих посних ђувеча. Просто обожавам то шаренило поврћа у ђувечу. Сваки пут када на ред дође ђувеч ја нешто измислим ново. Знате ли како се најлакше нешто измишља за ђувеч? Отворите фрижидер и погледате. У ћошку једна паприка још дан и пропала би, један парадајз који је био зелен када сте га купили па је сада таман, имам остатке бораније, грашка, кромпира, шаргарепе...Јупииии имам за ђувеч. А онда погледам у теглу где ми је пиринач и схватим да немам ''кочански'' више ни зрнце. Онда лепо завучем руке у буџак где ми стоје залихе ''за неки смак света или инвазију ванземаљаца'' и пронађем кесу пиринча дуго зрно од килограм, коју обично купим на неком снижењу за бамбадава. После размишљам да није онај пластични из Индије али већ сам купила. И вала увек га слатко потрошим. Извини, који пиринач користиш? Како који па онај кочански округли, крупан, ''5 зрна у кило'', бео као пуцка 200 динара килограм. А у кеси дугачко зрно од 70 динара за килограм. Имам ја негде и онај ломљени који обично купим за Карман чорбу. У Ниш(у) на пијаци један лик продавао из џака ''поломени'' пиринач. Какав ти је бе то ''поломени'' пиринач? А бе сестро то је перинач најбољи, неси пробала такав. Сам' гу ја продавам у цео Ниш. И тако хтео не хтео ти купиш ''поломен'' пиринач. ???  А за овај ђувеч се погодило што је Велики Васкршњи пост па сам у фази чишћења залиха из замрзивача. Знате оно када вам остане шака овога или комад онога. Ово је количина за три особе које баш једу, а уз рибу може и за четири особе. Прво сам скувала шољу грашка и шољу бораније онако ал денте, да не буде прекувано. У другој шерпи сам скувала 2 кромпира већа и шољу пиринча. Све сам процедила и помешала. Додала сам пола тегле сатараша који иначе спремам као зимницу. Сатараш садржи црни лук, бели лук, бибер, парадајз и паприку и наравно зачине све упржено на уљу. Додала сам још једну паприку исецкану коју сам имала у замрзивачу, око два парадајза која сам такође извадила из замрзивача. Од зачина сам ставила све по укусу бибер, оригано, босиљак и мајчину душицу. Насецкала још мало белог лука, додала кашичицу карија, кашичицу љуте зачинске млевене паприке. Заборавих, соли сам додала по укусу. Све изручите у ватростални пекач, налијте водом и на 180 степени да се још укрчка и запече мало одозго. Имала сам и шаргарепу али сам потпуно заборавила да је ставим. Тако... ја направила ђувеч прсте да полижеш. А какв ви ђувеч правите? Да ли имате неки посебан рецепт који би сте поделили са нама? Скокните до групе на фб и напишите рецепт. Радо ћемо га сви прочитати. На здравље и спасење пост!
Посни ђувеч са зачинима

А за овај ђувеч се погодило што је Велики Васкршњи пост па сам у фази чишћења залиха из замрзивача. Знате оно када вам остане шака овога или комад онога. Ово је количина за три особе које баш једу, а уз рибу може и за четири особе. Прво сам скувала шољу грашка и шољу бораније онако ал денте, да не буде прекувано. У другој шерпи сам скувала 2 кромпира већа и шољу пиринча. Све сам процедила и помешала. Додала сам пола тегле сатараша који иначе спремам као зимницу. Сатараш садржи црни лук, бели лук, бибер, парадајз и паприку и наравно зачине све упржено на уљу. Додала сам још једну паприку исецкану коју сам имала у замрзивачу, око два парадајза која сам такође извадила из замрзивача.

Од зачина сам ставила све по укусу бибер, оригано, босиљак и мајчину душицу. Насецкала још мало белог лука, додала кашичицу карија, кашичицу љуте зачинске млевене паприке. Заборавих, соли сам додала по укусу. Све изручите у ватростални пекач, налијте водом и на 180 степени да се још укрчка и запече мало одозго.

Имала сам и шаргарепу али сам потпуно заборавила да је ставим. Тако… ја направила ђувеч прсте да полижеш. А какв ви ђувеч правите? Да ли имате неки посебан рецепт који би сте поделили са нама? Скокните до групе на фб и напишите рецепт. Радо ћемо га сви прочитати. На здравље и спасење пост!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *