Посни грашак
Посно,  Што би ми рекли на кашику

Грашак за Велики или Васкршњи пост

У току је Велики или Васкршњи пост па се посни грашак чини идеалним. И пошто се она пада обично пред крај зиме поврћа осим смрзнутог је релативно мало. И обично се ослањамо на тестенине или на кромпир. Васкршњи пост је доста строжији од Божићног па је сходно томе и много више дана када се пости на води. То сам чини ми се писала у неким предходним постовима али није згорег поновити. А за оне дане када се пости на уљу има јако згодних рецепата.

Грашак је једногодишња зељаста биљка из породице махунарки. Постоји дивљи грашак и питоми то јест домаћи. Дивљи грашак се никада није користио у људској исхрани и у исхрани животиња иако се зна да је постојао још у доба неолита. Овај питоми који данас користимо први пут је пронађен у грчким гробницама још 6.000 година пре Христа. У појединим археолошким налазиштима у Русији су нашли питоми грашак и то чак у неким земљаним посудама.

Код нас је грашак стигао у средњем веку. На двору Немањића јако су ценили грашак који је набављан из Грчке. Тек касније су властелини почели са гајењем грашка. Тада се грашак спремао врло једноставно. Кувао се у води и тако јео уз месо или се сушио и млео и од тога правио као нека врста каше. А пошто је у остатак Европе грашак дошао са истока и кулинарске ’’навике’’ су се усвајале са истока.

Главни зачин за грашак је мирођија. Она је из Грчке дошла у источну Европу у којој се увелико кувао грашак. И вероватно је неко од дворских кувара спојио мирођију и грашак и тиме направио спој који се и данас користи. Јер без мирођије грашак је незамислив.
У самом посту постоје више јела са грашком. Ту су ђувечи разноразни или чувени ризи-бизи пиринач, мирођија и грашак.

У току је Велики или Васкршњи пост. И пошто се она пада обично пред крај зиме поврћа осим смрзнутог је релативно мало. И обично се ослањамо на тестенине или на кромпир. Васкршњи пост је доста строжији од Божићног па је сходно томе и много више дана када се пости на води. А за оне дане када се пости на уљу има јако згодних рецепата. Грашак је једногодишња зељаста биљка из породице махунарки. Постоји дивљи грашак и питоми то јест домаћи. Дивљи грашак се никада није користио у људској исхрани и у исхрани животиња иако се зна да је постојао још у доба неолита. Овај питоми који данас користимо први пут је пронађен у грчким гробницама још 6.000 година пре Христа. Поједина археолошка налазишта у Русији су такође имала грашак питоми и то чак у неким земљаним посудама. Код нас је грашак стигао у средњем веку. На двору Немањића јако су ценили грашак који је набављан из Грчке. Тек касније су властелини почели са гајењем грашка. Тада се грашак спремао врло једноставно. Кувао се у води и тако јео уз месо или се сушио и млео и од тога правио као нека врста каше. А пошто је у остатак Европе грашак дошао са истока и кулинарске ’’навике’’ су се усвајале са истока. Главни зачин за грашак је мирођија. Она је из Грчке дошла у источну Европу у којој се увелико кувао грашак. И вероватно је неко од дворских кувара спојио мирођију и грашак и тиме направио спој који се и данас користи. Јер без мирођије грашак је незамислив. У самом посту постоје више јела са грашком. Ту су ђувечи разноразни или чувени ризи-бизи пиринач, мирођија и грашак. Ово је рецепт за густи грашак. Идеалан је за пост али и као гарнирунг уз неко месо или рибу када није пост.   1 кг грашка   2 главице црног лука   1 главица белог лука   1 кашика мирођије   1 кашичица бибера   2 кашичице млевене слатке паприке   3 кашике оштрог брашна   по потреби воде   4 кашике уља коштице грожђа   по укусу соли Лук бели и црни ситно исецкати. Требало би што ситније. У дубљи лонац ставите уље па на уље ставите мирођију. Уз непрестано мешање да се продинста неколико секунди само. Да отпусти мирисе и укусе. Додати лук па на тишој ватри пропржити да добије стакласти боју и текстуру. Додати грашак све измешати па додати соли и бибера. Налити водом да буде два прста преко грашка. Тако кувати од момента када проври 20 минута. У неку чашу или чинију помешати алеву паприку и брашно. Додати мало воде колико да се направи каша. Онда додати вреле воде из лонца са грашком да буде потпуно ретко. Додајте грашку и на средњој ватри кувајте још десетак минута уз мешање. На крају по укусу можете додати љуто.
Посни грашак

Ово је рецепт за густи грашак. Идеалан је за пост али и као гарнирунг уз неко месо или рибу када није пост.
САСТОЈЦИ: 1 кг грашка
2 главице црног лука
1 главица белог лука
1 кашика мирођије
1 кашичица бибера
2 кашичице млевене слатке паприке
3 кашике оштрог брашна
по потреби воде
4 кашике уља коштице грожђа
по укусу соли

Лук бели и црни ситно исецкати. Требало би што ситније. У дубљи лонац ставите уље па на уље ставите мирођију. Уз непрестано мешање да се продинста неколико секунди само. Да отпусти мирисе и укусе. Додати лук па на тишој ватри пропржити да добије стакласти боју и текстуру. Додати грашак све измешати па додати соли и бибера.

Налити водом да буде два прста преко грашка. Тако кувати од момента када проври 20 минута. У неку чашу или чинију помешати алеву паприку и брашно. Додати мало воде колико да се направи каша. Онда додати вреле воде из лонца са грашком да буде потпуно ретко. Додајте грашку и на средњој ватри кувајте још десетак минута уз мешање. На крају по укусу можете додати љуто. Врло једноставно а јако укусно. На здравље и спасење.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Skip to content