предобри кексићи посни који могу дуго да стоје
Посно,  Распевани колачи

Посни кекс са кикирикијем и чоколадом

Као што то обично бива, постоје рецепти који се шире муњевитом брзином( као и ови посни кексићи са кикирикијем и чоколадом јелте  🙂  ). Сећам се оних ембарго колача. Нема ко их није правио. Па оно лудо тесто које иначе ја обожавам. Гомила рецепата који заживе у народу и постану јако популарни, а да нико,  бар мало, не обрати пажњу на квалитет. Тако су се раширили и  пудинг кексићи и  одмах наишли на осуду  кувара који “брину“ о нашем здрављу. Добијем и ја наравно рецепт за кекс и почнем да га темељно студирам. Мислим,  шта рећи на рецепт од 4 састојкау коме је главни кесица пудинга али нема везе. Нека лења домаћица је сигурно прилагодила рецепт себи. Нема ни чоколаде а ни неких орашастих плодова. Мора гарант да има нека дужа варијанта или квалитетнија.

Почнем ја да “копам“ по гуглу и пронађем оригинал код једне Туркиње. Укључим преводилац и одмах ми се појави једна нелогичност. Турци углавном користе путер или масло у својим колачима а овде је стављен маргарин.  После сам тек укапирала да је рекламирала маргарин 🙂 . Узмем све потребне састојке и кренем да спремам.  једино што нисам имала то је мало млевеног пистаћа. Она је и то ставила уместо мало  кикирикија. И испадне ми овако:

Умутити пенасто 250гр маргарина са укусом ваниле и 120гр прах шећера. Додати 250гр меког брашна. Масу поделити на два дела у један додати 50гр густина и једну кесицу бурбон ваниле а у другу половину ставити 40гр густина, 15гр какаа и једну кесицу обичног ванилин шећера. Сваку масу посебно добро сједнинити и завити у провидну фолију. Оставити у фрижидеру око 1 сат.

Направити на ваљкаст облик и сећи кругове око 2цм у пречнику и око 1цм дебљине. Ставити на пеки папир мало притиснути виљушком и пећи у предходно загрејаној рерни на 180 степени око 8 минута. Извадити пре него што порумене да буду бели они од ваниле а то је отприлике 8 минута. Умакати у глазуру од чоколаде али само до пола. Посути кикирикијем сецканим. Колачи су хидроскопни и могу да трају до десетак дана без проблема. Испадне јако фина количина не превише а не ни премало. И наравно добро дође када се пости.

Варијанта са белом чоколадом

Варијанта са црном чоколадом.

Топла препорука уз кексиће коктел пројице.

Пријатно!!!

One Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *