предобри кексићи посни који могу дуго да стоје
Посно,  Распевани колачи

Посни кекс са кикирикијем и чоколадом

Као што то обично бива, постоје рецепти који се шире муњевитом брзином( као и ови посни кексићи са кикирикијем и чоколадом јелте  🙂  ). Сећам се оних ембарго колача. Нема ко их није правио. Па оно лудо тесто које иначе ја обожавам. Гомила рецепата који заживе у народу и постану јако популарни, а да нико,  бар мало, не обрати пажњу на квалитет. Тако су се раширили и  пудинг кексићи и  одмах наишли на осуду  кувара који “брину“ о нашем здрављу. Добијем и ја наравно рецепт за кекс и почнем да га темељно студирам. Мислим,  шта рећи на рецепт од 4 састојкау коме је главни кесица пудинга али нема везе. Нека лења домаћица је сигурно прилагодила рецепт себи. Нема ни чоколаде а ни неких орашастих плодова. Мора гарант да има нека дужа варијанта или квалитетнија.

Почнем ја да “копам“ по гуглу и пронађем оригинал код једне Туркиње. Укључим преводилац и одмах ми се појави једна нелогичност. Турци углавном користе путер или масло у својим колачима а овде је стављен маргарин.  После сам тек укапирала да је рекламирала маргарин 🙂 . Узмем све потребне састојке и кренем да спремам.  једино што нисам имала то је мало млевеног пистаћа. Она је и то ставила уместо мало  кикирикија. И испадне ми овако:

Умутити пенасто 250гр маргарина са укусом ваниле и 120гр прах шећера. Додати 250гр меког брашна. Масу поделити на два дела у један додати 50гр густина и једну кесицу бурбон ваниле а у другу половину ставити 40гр густина, 15гр какаа и једну кесицу обичног ванилин шећера. Сваку масу посебно добро сједнинити и завити у провидну фолију. Оставити у фрижидеру око 1 сат.

Направити на ваљкаст облик и сећи кругове око 2цм у пречнику и око 1цм дебљине. Ставити на пеки папир мало притиснути виљушком и пећи у предходно загрејаној рерни на 180 степени око 8 минута. Извадити пре него што порумене да буду бели они од ваниле а то је отприлике 8 минута. Умакати у глазуру од чоколаде али само до пола. Посути кикирикијем сецканим. Колачи су хидроскопни и могу да трају до десетак дана без проблема. Испадне јако фина количина не превише а не ни премало. И наравно добро дође када се пости.

Варијанта са белом чоколадом

Варијанта са црном чоколадом.

Топла препорука уз кексиће коктел пројице.

Пријатно!!!

Рођена још давне 1973. неког 28. априла баш на Велику Суботу. Живот схватам као један велики хоби па се вероватно и тако понашам. Само докле... :)

One Comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *